Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μια ψεύτικη φωτογραφία και γιατι δεν πρέπει να χάφτετε ότι σας σερβίρουν


Με το που θα τελειώσεις να διαβάζεις αυτό το κομμάτι δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Είτε που θα αναφωνησείς "ασιχτιρ έπεσα θύμα, καλά θα κάνω να προσέχω άλλη φορά" είτε που θα πεις "δεν γαμιέσαι ρε επιδεικτικό καθήκι που θα μας πουλήσεις πνεύμα". Αν είσαι στο πρώτο γκρουπ, συγχαρητήρια: είσαι ενήλικας, με πλήρη γνώση των περιορισμών σου σαν άνθρωπος και αρκετά ώριμος για να αποδεχτείς ότι δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος βλάκας για να κάνει ένα βλακώδες λάθος. Αν εισαι στο δεύτερο γκρουπ, no worries. Δεν είσαι αρκετά ώριμος για να καταλάβεις ότι είσαι ανώριμος και γω δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με παιδιάσματα, so we cool.
Πάμε όμως στο θέμα μας. Είμαι σίγουρος ότι είδες αυτή την φωτογράφια είτε σε email είτε στο Facebook.


H ιστορία που συνοδεύει την φωτό είναι η εξής: Αυτό είναι ένα ορφανό παιδάκι από το Ιρακ που ζωγράφισε την μητέρα του στο πάτωμα και κοιμήθηκε στην αγκαλιά της. Συγκινητικότατη ιστορία. Επίσης, είναι εντελώς μπούρδες.
Πρώτα απ΄όλα, η φωτογραφία είναι εξόφθαλμα στημένη. Βλέπετε τον τρόπο που οι σκιές πέφτουν για να τονίσουν την τραγικότητα της στιγμής; Αυτό χρειάζεται τεχνητό (ή τουλάχιστον ελεγχόμενο) φωτισμό και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Δεν μπορώ να είμαι 100% βέβαιος, αλλά νομίζω ότι οι αντανακλαστήρες, οι προβολείς και οι επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι standard εξοπλισμός για ορφανοτροφεία σε εμπόλεμες περιοχές.
Και ακόμα για την περίπτωση που ο φωτογράφος τυγχάνει να είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, θα πρέπει επίσης να είναι ο πιο ψηλός άνθρωπος στον κόσμο. Η φωτογραφία τράβηχτηκε από κάποιον που ήταν τουλάχιστον ένα μέτρο πιο πάνω από την λάμπα του ταβανιού.

Or, you know
Ποιά είναι λοιπόν η πραγματική ιστορία; Οι θολές άκριες των αντικειμένων και η μαυρη γραμμή στο βάθος "φωνάζουν" ότι αυτό είναι still από video. Που κατ' ακρίβειαν είναι. Πρόκειται για μια σειρα από PSA (Public Service Announcements) για την ιρακινή κρατική τηλεόραση. Το θέμα τους δεν το γνωρίζω μιας και δεν μιλώ αραβικά και δεν με ενδιαφέρει κι ιδιαίτερα.
Αν νιώθετε άσχημα σε περίπτωση που ξεγελαστήκατε, no worries. Εδώ το Associated Press δέχεται πυρά γιατί η φωτογραφία που βράβευσε για το 2012 παίζει να είναι αποτέλεσμα Photoshop. Εμείς θα γλιτώναμε;
Για όσους πιστεύουν ότι θέλω να πουλήσω πνεύμα, να σας πληροφορήσω ότι κάποτε έβαλα αβγό στο microwave γιατι βαριόμουν να το βράσω. Δεν τέλειωσε καλά.



Εκείνο που με ενοχλεί όμως δεν είναι το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί από μια φωτογραφία. Εκείνο που με ενοχλεί είναι το όσο αβασάνιστα έχαψε ο κόσμος το ψέμα. Χρειάστηκα κυριολεκτικά 5 λεπτά για να βρω την ιστορία πίσω από την φωτογραφία. Ενα google image search με έφερε σε φόρουμ στο reddit και μπουμ. Διαβασα λίγα από τα comments, ακολούθησα τις πηγές και έφτασα στην πραγματική ιστορία..
Οποιοσδήποτε μπορούσε να το κάνει αυτό. Πολύ λίγοι όμως το έκαναν γιατί κάποτε μια ωραία ιστορία είναι πολύ καλύτερη από μια πεζή αλήθεια. Τα γεγονότα όμως δεν γίνεται να διαμορφώνονται βάσει των δικων μας προτιμήσεων.
Με ενοχλεί που ο κόσμος δέχεται μ' αυτή την ευκολία ότι είδηση του παρουσιάσουν. Γιατί μια ψεύτικη φωτογραφία δεν είναι τίποτα. Τι γίνεται όμως όταν δέχεται ειδήσεις που δεν είναι τεκμηριωμένες ή καλά ερευνημένες; Τι γίνεται όταν διαμορφώνουμε απόψεις βάσει όχι των γεγονότων αλλά εκείνων που επιλέγουν ως γεγονότα; Δεν είμαι πολιτικός επιστήμονας ή κοινωνιολόγος αλλά άμα μια ομάδα ανθρώπων είναι τόσο δεκτική στο ψέμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιος επιτήδειος θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί.
So. Επιτρέφοντας στην αρχή, μπορείτε να νευριάσετε γιατί ξεγελαστήκατε και να ψάχνετε από δω και στο εξής την κάθε είδηση, ή μπορείτε να νευριάσετε μαζί μου. Your choice.
Εγώ προσωπικά δεν ξανάβαλα αυγό στο microwave.

7 σχόλια:

  1. Εν την εξαναείδα αλλά είμαι αρκετά καχύποπτη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά θωρώ τη φωτογραφία. Εμφανώς κάτι εν πάει καλά μαζί της, αλλά εν μου αρέσκει να γίνομαι μετά Χριστόν προφήτης.

    Επίσης, έγραψες μιαν αβγό τζιαι μιαν αυγό! Θκιάλεξε :) Choose wisely..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευδοκιμουμενον είδος οι προφήτες κατόπιν εορτης. Προτιμώ το "αυγό" αν και νομιζω είναι και τα δύο σωστά. Κατα λάθος που το έγραψα με δυο τροπους

      Διαγραφή
    2. Για την ιστορία προτιμώ το τζιαι γω ως "αυγό", όπως τζιαι το "τραίνο" τζιαι την "εταιρεία" κ.λπ. :) Σωστά, η γραμματική αποδέχεται τζιαι τους θκυο τρόπους γραφής, αν δεν κάμνω λάθος! Εν για το consistency που εσχολίασα!

      Στο επόμενο post θέλω το trailer του νέου Jackie Chan. Thanks!

      Διαγραφή
  3. Την φωτογραφία που έβαλες δεν την έχω ξαναδεί.

    Αυτές τις μέρες είδα αυτήν... δεν μου φαίνεται στημένη... Απο την άλλη, δεν είμαι ειδική σ΄αυτά. Ελπίζω να μην είναι, πάντως, για να μην έχει βιώσει τέτοια ανάγκη αυτό το παιδάκι.

    http://www.ilovestyle.com/article/12884/h-fotografia-me-koritsaki-poy-sygklonizei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι απο την ίδια σειρα διαφημισεων πιθανοτατα. αν προσεξες η μητερα φορει μαντηλι στο κεφαλι (μάλλον μουσουλμανα μιας και αποκλείεται γυναίκα σε δυτική χώρα να γυρίζει με μαντηλα) και το κοριτσι έχει βγαλει τα παπουτσια, μιας και τα υποδήματα θεωρούνται ακάθαρτα και ταμπου στον ισλαμικό κόσμο. Γι' αυτό και του Μπους του πεταξαν παπουτσι στο κεφάλι και δεν μπορείς να μπεις σε τζαμί με παπουτσια. Είναι μεγάλη προσβολή προς τον θεό.
      Το θέμα δεν ειναι αν θα πρέπει ή όχι να λυπάται κάποιος. Στημένη, ξεστημένη, η φωτογραφία είναι συγκινητική. Το θέμα είναι να μην δεχόμαστε κάτι σαν δεδομένο χωρίς να το ψάχνουμε κι ας είναι από δημοσιογράφους. Τόσες και τόσες σπουδαίες φωτό ήταν στημένες. Οπως αυτή για παράδειγμα

      http://jkhg.org/images/iwo-jima-flag.jpg

      Διαγραφή