Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οταν ο Mickey Mouse έγινε Jedi. Το παρασκήνιο της αγοράς του "Star Wars" από την Disney

Η πρώτη φορά που είδα το "Star Wars" είναι από τις πιο δυνατές αναμνήσεις που έχω από την παιδική μου ηλικία. Πρέπει να ήμουν 7-8 χρονών όταν ο Darth Vader, ο Luke Skywalker, ο Chewbucca και ο Han Solo πέρασαν για πρώτη φορά στην οθόνη μπροστά μου, σφραγίζοντας για πάντα το γούστο μου στις ταινίες. Θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν άρχισε έξω είχε φως και μέχρι να τελειώσει έπεσε νύχτα. Το θυμάμαι γιατί μόλις τέλειωσε έπιασα ένα κλεφτοφάναρο και βγήκα έξω για να προσποιηθώ ότι ήταν lightsaber! Ημουν μαγεμένος, εντελώς συνεπαρμένος από εκείνον τον κόσμο που ήταν σ΄ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά και μέχρι σήμερα νιώθω ακόμα παιδί κάθε φορά που το βλέπω. Δηλώνω φαν χωρίς καμία ντροπή και ως τέτοιος η μεγάλη εξέλιξη στο σύμπαν του "Star Wars" τράβηξε αμέσως την προσοχή μου.

Good times...


Σε περίπτωση που δεν το ακούσατε μέχρι τώρα, ο παραγωγός/σκηνοθέτης και δημιουργός του franchise "Star Wars" George Lucas πούλησε τα δικαιώματα του θρύλου της sci-fi κουλτούρας στην Disney, μαζί με τα δικαιώματα για το "Indiana Jones" και την εταιρεία Lucasfilms. Το ύψος της συμφωνίας ανήλθε στα 4.05 δισεκατομμύρια δολλάρια, τα μισά εκ των οποίων δόθηκαν σε χρήματα και τα άλλα μισά σε μετοχές της εταιρείας. Πλέον o Lucas είναι είναι ο δέυτερος μεγαλύτερος single shareholder της Disney (2%) και ξεπερνιέται μόνο από το "Steve Jobs Trust" που έχει 7.7% των μετοχών. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των φαν για μια καινούργια ταινία "Star Wars" και με την αγορά της Lucasfilms η Disney εδραιώνει την θέση της σαν κυριάρχος του παιχνιδιού της παραγωγής κινηματογραφικών block buster, αφού ήδη έχει αγοράσει την Marvel (4.2 δις) αλλά και την Pixar (7.4 δις). Η Disney επίσης έχει την δική της εταιρεία διανομής, την Miramax, η οποία μεταξύ άλλων μας έχει δώσει σχεδόν όλα τα έργα του Quentin Tarantino αλλά και το μεγαλύτερο αθλητικό δίκτυο των ΗΠΑ, το ESPN.

Ανεπίσημη φωτό του CEO της Disney και του συμβούλου του


Γιατί όμως ο George Lucas πούλησε το πιο πετυχημένο movie franchise, που ακόμα και σήμερα βγάζει εκατομμύρια; Γιατί η Disney να ρισκάρει να δώσει τόσα λεφτά, ιδίως κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες; Και στο τέλος της ημέρας, πως μπορεί αυτή η συμφωνία να επωφελέσει τους χιλιάδες φανατικούς του "Star Wars";

Και κυρίως, γιατί είναι ο Γκούφι ο Darth Vader;! Δεν θα έπρεπε να είναι ο Μαύρος Πήτ;!

To γιατί πούλησε ο George Lucas την εταιρεία δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξηγηθεί. Ούτε οικονομικά προβλήματα έχει ούτε προβλήματα υγείας, όπως ακούστηκε. Είναι δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Lucas, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις πράξεις του. Α) είναι πολύ καλύτερος επιχειρηματίας απ' ότι σκηνοθέτης και Β) η αγάπη του για το Star Wars εκτείνεται μόνο στο πόσα λεφτά μπορεί να βγάλει από αυτό. Δεν υπάρχει συναισθηματική σύνδεση, δεν είναι το είδος του ανθρώπου που θα θέλει να προστατέψει το έργο του ασχέτως χρημάτων. Οπως π.χ. ο Alan Moore (δημιουργός του "Watchmen" και "V for Vendetta") που δεν δέχεται να πάρει λεφτά για την χρήση των έργων του και απείλησε τα στούντιο παραγωγής ότι θα κάνει ότι μπορεί για να σαμποτάρει μελλοντικά project.
Αν είναι ένα πράγμα που έχει αποδείξει ο Lucas όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να βγάλει λεφτά, συμπεριλαμβανομένου του να ξεφτιλίσει το Star Wars. Case in point το επόμενο βίντεο, που είναι από  dance παιχνίδι για το XBOX 360.



H προθυμία του Lucas να εκμετελλευτεί μέχρι τελευταίας ρανίδας το "Star Wars" είχε αντίκτυπο και στους φαν, για τους οποίους εδώ και χρόνια θεωρείται ξένο σώμα.
Γιατί λοιπόν να πουλήσει; Επειδή έφτασε στο τέλος της παραγωγικής του καριέρας και τα λεφτά που του έδωσε η Disney του φτάνουν και περισσεύουν για να συνταξιοδοτηθεί. Αφού πλέον δεν μπορεί να βγάλει άλλα λεφτά από το "Star Wars", το πούλησε στην ίσως μοναδική εταιρεία που μπορεί να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.  Ολοι κερδίζουν, κυρίως ο Lucas.

ΠΟΛΥ κυρίως
Μια μικρή παρένθεση πριν προχωρήσουμε. Θα είναι κατάφωρα άδικο για τον Lucas αν σας έχω αφήσει την εντύπωση ότι είναι ένας αδίστακτος, άπληστος επιχειρηματίας. Μαζί με τον Spielberg είναι οι σκαπανείς των σημερινών ταινιών, είναι άνθρωπος με περισσή φαντασία, καθιέρωσε το καλοκαίρι σαν την περίοδο κυκλοφορίας block-buster (μέχρι τότε το καλοκαίρι ήταν "νεκροταφείο"), οι συνθήκες εργοδότησης στην Lucasfilms θεωρούνται ως οι δεύτερες καλύτερες μετά την Google, έχει δωρίσει πολλά λεφτά μέχρι τώρα σε φιλανθρωπίες ενώ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία των δύο δις που πήρε σε χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα ίδρυμα ερευνών για την εκπαιδεύση. Μην τον κρίνετε πολύ σκληρά. Εσείς δεν θα θέλατε να αρμέξετε αυτή την cash cow μέχρι την τελευταία σταγόνα; Και να σας πω και κάτι που αποδείκνύει πόσο μπροστά έβλεπε ο άνθρωπος. Οταν έκλεισε συμφωνία με την Fox για να χρηματοδοτήσουν το "Star Wars", τους έκανε την εξής πρόταση. Να πάρει πολύ λίγα λεφτά για να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία αλλά να του παραχωρηθούν τα δικαιώματα του merchandising. Οι υπεύθυνοι της Fox παραλίγο να κατουρηθούν από την χαρά τους γιατί τότε το merchandising ήταν ακόμα άγνωστο. 30 χρόνια μετά, η απόφαση αυτή της Fox θεωρείται ως η χειρότερη επιχειρηματική κίνηση στο σινεμά. Μπορεί από την μια να διαφωνώ με τις ξεδιάντροπες προσπάθειες του να βγάλει όσα μπορεί από το "Star Wars" αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μην σέβομαι το όραμα και το ταλέντο του. Ετερον εκάτερον. Τέλος παρένθεσης.

Οτι και να γίνει όμως, αυτόν τον τύπο δεν του τον συγχωρώ

Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι που ο George Lucas πούλησε την Lucasfilms. Αυτό όμως δεν εξηγά το δεύτερο κομμάτι της εξίσωσης, που είναι γιατί η Disney αγόρασε την εταιρεία. Και αν νομίζετε ότι δεν πήραν ρίσκο, θα έχετε μεγάλο άδικο και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο ανακοίνωσης της συμφωνίας. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε την ημέρα που ο τυφώνας Σαντι αναμενόταν να χτυπήσει την Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα βεβαίως να θαφτεί στο πίσω μέρος των ειδήσεων. Η κυκλοφορια ειδήσεων την μέρα που υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό είναι προσφιλής τακτική από εταιρείες και πολιτικούς όταν θέλουν τα ΜΜΕ να μην δώσουν ιδιαίτερη σημασία σ' ένα γεγονός. Εάν τα στελέχη της Disney ήταν απολύτως βέβαιοι γι' αυτό που κάνουν θα το έβγαζαν έξω με μουσικες και πυροτεχνήματα, απλά και μόνο για να δώσουν ώθηση στη μετοχή της εταιρείας, κάτι που μεταφράζεται σε κάτι εκατοντάδες εκατομμυριάκια σε κέρδος από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Για την ιστορία να σας πω ότι η μετοχή της Disney έπεσε 1.2 μονάδες την μέρα μετά την ανακοίνωση, περισσότερο από όσο δικαιολογούσε ο τυφώνας.

Φαίνεται ότι θα καθυστερήσω λίγο να βάλω διαμαντένιες ζάντες. Ατιμη κενωνια...

Που μας φέρνει πίσω στο ερώτημα μας. Γιατί η Disney έδωσε τόσα λεφτά; Το δικαίωμα δημιουργίας μιας καινούργιας τριλογίας "Star Wars" και "Indiana Jones" δεν είναι αρκετό από μόνο του. Για να καλύψουν το κόστος αγοράς και οι τρεις ταινίες "Star Wars" πρέπει να έχουν επιτυχία ανάλογη του "Avengers" (κάτι εξαιρετικά δύσκολο) αλλά ακόμα κι έτσι αυτό δεν θα το ξέρουν πριν το 2019, όταν θα κυκλοφορήσει και η τρίτη ταινία. Ασε που δεν θα είναι σίγουρο αν είναι επιτυχία. Μόνο να σας πω εδώ για το "John Carter", μια από τις ταινίες που η Disney κυκλοφόρησε πέρσι, που είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία του σινεμά αφού έκανε 250 εκατομμύρια ζημιά στην εταιρεία.
Τα έσοδα από τις ταινίες είναι σίγουρα ένας από τους λόγους αλλά δεν είναι ο μοναδικός και σίγουρα δεν είναι ο πρώτιστος.
Ο κυριότερος λόγος είναι ο ίδιος που έκανε τον Lucas να μην δεχτεί αμοιβή σκηνοθέτη την πρώτη φορά που έφτιαξε το διαστημικό έπος. Merchandising rights.
Τα περισσότερα έσοδα της Disney έρχονται από τα θεματικά πάρκα Disneyworld και στοιχηματίζω τα γένια μου ότι αυτή την στιγμή οι μηχανικοί της κάθονται και σχεδιάζουν rides εκατομμυρίων εμπνευσμένα από το "Star Wars", τα οποία του χρόνου θα είναι τα πιο διάσημα στο πάρκο. KA-CHING! Αμα βάλουμε στο γλυκό και τα 150 μύρια ετησίως που το "Star Wars" εξακολουθεί να βγάζει ακόμα και σήμερα σε παιχνίδια, η εικόνα ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο.
Η εξαγορά της Lucasfilms όμως έχει ακόμα ένα σοβαρό πλεονέκτημα για την Disney. Δεν έχουν πάρει μόνο τα δικαιώματα των ταινιών του George Lucas, αλλά και την εταιρεία δημιουργίας ειδικών εφέ μαζί με τους υπαλλήλους και την τεχνογνωσία. Η Lucasfilms είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος "παίχτης" στο πεδίο των εφέ για ταινίες, με τα σκήπτρα να ανήκουν στην εταιρεία του Peter Jackson (Lord of the Rings), Weta Digital. Η Weta είχε αναλάβει τα εφέ για το "Avengers", που ήταν κάπου μεταξύ του "awesome" και του "oh-my-God-this-is-EPIC"! Ως τέτοια όμως είμαι σίγουρος ότι στοίχισαν πολλά στην Disney. Με τρεις ταινίες "Star Wars" στα σκαριά, δύο "Pirates of the Carribean", τρεις "Indiana Jones" και ακόμα 9 της Marvel, η Disney αγόρασε δική της εταιρεία για τα εφέ, κατεβάζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής αφου πλέον δεν χρειάζεται εξωτερικούς συνεργάτες.

"That's my secret Cap. I'm always angry". Περίπου δύο δευτερόλεπτα πριν από την πιο awesome στιγμή στο σινεμά, EVER!

Για να είμαι όμως απολύτως ειλικρινής, δεν με πολυενδιαφέρει το οικονομικό μέλλον της Disney. Αν αποτύχουν αυτοί απλά θα πάρουν άλλοι την θέση τους για να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίττα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το εξής: Αυτή την στιγμή που εσείς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σ' ένα conference room στο αρχηγείο της Disney κάθονται μερικοί από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της εποχής μας και αφιερώνουν τον χρόνο τους στο να δώσουν στο κόσμο την καλύτερη ταινία "Star Wars" που έγινε μέχρι σήμερα! Και στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που θέλουμε όλοι μας. Θέλω το "Star Wars" να αποκτήσει καινούργια πνοή, καινούργιους φαν και θέλω να νιώσω την ίδια μαγεία που ένιωσα στα 7 μου. Και σε αντίθεση με τον George Lucas, που πιστεύω ποτέ του δεν αντιλήφθηκε ακριβώς την επίδραση που έχει το "Star Wars" στον κόσμο, όλοι εκείνοι οι δημιουργοί μεγάλωσαν με τους ήρωες του διαστημικού επούς και τους έχουν στην καρδιά τους. Οταν συνδυάσουμε την αγάπη τους για τις ταινίες με το ταλέντο τους και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα δώσει η Disney στη παραγωγή, πιστεύω ότι θα ξεκινήσει μια καινούργια εποχή. Γεμάτη ήρωες, επικές μάχες, lightsabers και όλη την μαγεία που μπορεί να έχει μια ταινία για να σε ταξιδέψει σ' ένα γαλαξία far far away! Σας αφήνω με τον μοναδικό John Williams, δημιουργό της μουσικής του "Star Wars" και την φιλαρμονική της Βοστόνης.



Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να σας διασκεδάσω και θα τα πούμε την επόμενη φορά!

5 σχόλια:

  1. hello there and thank you for your information – I've certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I'm
    complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your
    high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Well I'm adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.
    Also see my website :: porn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post's to be precisely what I'm looking for.

    Does one offer guest writers to write content available for you?
    I wouldn't mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome website!
    Feel free to visit my web blog seo services india

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. It's the best time to make some plans for the long run and it's time to be happy.
    I have learn this publish and if I could I want to suggest you few fascinating
    issues or advice. Maybe you can write next articles relating to this article.
    I wish to read even more things approximately it!

    My page :: Spazio-kovan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

    my site :: milf fuck

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή