Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οταν οι "Αθλιοι" τραγουδούν: Μια ματιά στους πρωταγωνιστές

"To love another person is to see the face the God"


Victor Hugo - "Les Miserables"


Η μεταφορά του πιο πετυχημένου musical όλων των εποχών  στην μεγάλη οθόνη ( το "Les Miserables" παίζει ανελλειπώς τα τελευταία 27 χρόνια)  είναι ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς. Δια της σκηνοθετικής ματιάς του βραβευμένου με Οσκαρ Tom Hooper (The King's Speech) και με απαστράπτον καστ, οι "Αθλιοι" των Boubil και Schoenberg θα πάρουν μια πνοή ζωής και για τρεις τουλάχιστον ώρες θα μας βυθίσουν στον κόσμο τους, την Γαλλία λίγο πριν την επανάσταση του Ιούνη του 1832. Δείτε το trailer για να μπείτε στο πνεύμα!



To "Les Miserables" έχει μια μοναδική καινοτομία ως προς τον τρόπο που γυρίστηκε. Οι φωνές των ηθοποιών δεν θα περαστούν μετά σε στούντιο, αλλά ηχογραφήκαν την ώρα που έπαιζαν την σκηνή. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο και ο Tom Hooper έχει πάρει σοβαρό ρίσκο εδώ, καθώς η μισή επιτυχία του έργου θα κριθεί στο κατά πόσον οι ηθοποιοί που επέλεξε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ομολογουμένως μεγάλες ανάγκες των ρόλων τους. To trailer φαίνεται να τον δικαιώνει αλλά νομίζω είναι καλύτερα να μάθουμε από πρώτο χέρι τις τραγουδιστικές ικανότητες των πρωταγωνιστών!

 Hugh Jackman- Jean Valjean

O πρωταγωνιστής του έπους του Hugo, o Jean Valjean (Γιάννης Αγιάννης στην ελληνική μετάφραση) είναι ο άνθρωπος που πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή επειδή έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί, εμπειρία που τον έκανε κυνικό, μοχθηρό και αδίστακτο. Οταν όμως ένας ιερέας του δείξει καλοσύνη, ο Valjean μετανοεί για όσα έκανε και περνά την υπόλοιπη του ζωή φροντίζοντας την θετή του κόρη Cosette (Τιτίκα στην ελληνική μετάφραση).

Για τον Hugh Jackman το musical είναι τόσο άγνωστο όσο το "Κεφάλαιο" του Μαρξ για τον Πρόεδρο.
Ο αγαπημένος ηθοποιός ξεκίνησε την καριέρα του από το μουσικό θέατρο, αφού έγινε γνωστός μετά τον πρωταγωνιστίκό ρόλο του στο "Oklahoma!"όταν η παράσταση ήρθε στο West End από την Αυστραλία.
Για τον ρόλο μάλιστα ήταν και υποψήφιος στην κατηγορία "Καλύτερος Αντρικός ρόλος" των βραβείων Olivier (βραβεία που απονέμονται για θεατρικές παραστάσεις). Το να πούμε ότι ο Jackman εδώ είναι "σαν το σπίτι του" είναι το ελάχιστο αφού ο άνθρωπος έχει και πείρα από την μεταφορά musical στο σινεμά ("Oklahoma!").
O Tom Hooper εδώ δεν μπορούσε να κάνει καλύτερο casting και η επιτυχία του είναι εγγυημένη. Μην με εμπιστευτείτε εμένα όμως. Δείτε το και μόνοι σας. Ακούστε τον Jackman να τραγουδά το "Oh what a beautiful mornin'", φυσικά από το "Oklahoma!".




Anne Hathaway - Fantine


Η τραγική ηρωίδα του βιβλίου, η Fantine (Φαντινά στην ελληνική μετάφραση) είναι η άτυχη γυναίκα που εκδιώχνεται από την δουλειά της στην αρχή του έργου και αναγκάζεται να γίνει πόρνη και να πουλήσει τα μαλλιά της για να ζήσει η ίδια και η κόρη της. Το σόλο της Fantine "Ι dreamed a dream", ένα θλιμμένο μοιρολόι για την κατάντια της ζωής της, είναι ίσως το γνωστότερο από τα τραγούδια του musical.

Οσο για το αν θα καταφέρει η Anne Hathaway να την μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη; Επιτρέψτε μου να απαντήσω στην ερώτηση με ερώτηση. Υπάρχει άραγε τέλος στο ταλέντο αυτής της γυναίκας; Οταν πρωτοεμφανίστηκε την αντιπάθησα ιδιαίτερα, (πρωταγωνιστούσε σε κάτι γλυκανάλατες παπαρίτσες της Disney) αλλά έκτοτε έχω αναθεωρήσει 100% και πλέον είναι η αγαπημένη μου ηθοποιός. Αν και η φωνή της σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τις νότες που χτυπούν οι τραγουδίστριες στο Broadway και το West End, το υποκριτικό της ταλέντο φτάνει και περισσεύει για να καλύψει την διαφορά. Η σπαραξικάρδια εκτέλεση του "I dreamed a dream" στο trailer της ταινίας είναι πραγματικά ανατριχιαστική και το τραγουδιστικό της ταλέντο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ακούστε την να τραγουδά σε τελετή προς τιμή της Meryl Streep.



H επιτυχία της σίγουρη και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι κατά πόσον θα είναι υποψήφια για όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου ή Β', αφού ο ολικός της χρόνος επί της οθόνης είναι περιορισμένος.

Russel Crowe - Javert

Η νέμεση του Valjean, ο άτεγκτος αστυνόμος Javert (Ιαβέρης στην ελληνική μετάφραση) τον καταδιώκει ανελέητα σ' όλη του την ζωή. Ο Javert ήταν ο επιστάτης του Valjean στη φυλακή και όταν ο δεύτερος εξαφανίζεται παραβιάζοντας την αναστολή του, ο Javert κάνει σκοπό της ζωής του να φέρει τον φυγά ξανά στη φυλακή.

Εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Προσωπικά, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κανένα καλύτερο φυσιογνωμικά για να ενσαρκώσει τον Javert αλλά εδώ υπάρχει και το στοιχείο του τραγουδιού. Μπορεί λοιπόν ο τραχύς Russel Crowe να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων; Δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα όταν τον άκουσα στο trailer αλλά ελπίζω ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στην ταινία. Στα συν το γεγονός ότι ο ρόλος του Javert είναι για βαρύτονο και το απόσπασμα στο trailer τον θέλει να ανεβαίνει πιο ψηλά. Ο Crowe δεν είναι άγνωστος στο τραγούδι, αφού είναι επικεφαλής της δικής του μπάντας "The Ordinary Fear of God", με πωλήσεις σε Αυστραλία Αγγλία και Αμερική. Η μουσική είναι το πάθος του Russel Crowe και συνθέτει, τραγουδά και παίζει ανελλειπώς από το 1985. Ακούστε τον εδώ να τραγουδά στα AFI Awards του 2005 το "Testify".



Amanda Seyfried - Cosette 

Οπως έγραψα και πιο πάνω, η Cosette είναι η κόρη της Fantine, που αναλαμβάνει να φροντίσει ο Valjean. Στο έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά όταν είναι εφτά χρονών αλλά ο ρόλος της κυρίως έχει να κάνει με την ζωή της 10 χρόνια μετά. Η Cosette δεν γνωρίζει ποιά είναι η μητέρα της ούτε και το παρελθόν του θετού της πατέρα. Οταν πηγαίνει στο Παρίσι μαζί με τον Valjean γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορά τον φοιτητή Marius.

H Amanda Seyfried είναι επίσης γνώστης των musical, έχοντας πρωταγωνιστήσει στο "Mamma Mia!" μαζί με την Meryl Streep.
Η χαριτωμένη σταρ του "Big Love" μοιάζει γεννημένη για τον ρόλο της Cosette. Ακόμα ένα πετυχημένο casting από τον Tom Hooper και την παρέα του. Ακούστε την εδώ να τραγουδά το "Gimme Gimme Gimme" των ABBA για το "Mamma Mia!"




Eddie Redmayne - Marius

O ιδεαλιστής φοιτητής, αποκομμένος από την οικογένεια του λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων, ανήκει στον πυρήνα των φοιτητών που ξεσηκώνονται ενάντια στο τυραννικό καθεστώς. Ο Marius γνωρίζει όμως τον έρωτα στην πιο ακατάλληλη στιγμή, λίγες ώρες πριν να πάει στα οδοφράγματα που έστησαν οι φοιτητές στους δρόμους και στον (κατά τα φαινόμενα) βέβαιο θάνατο.

O Eddie Redmayne έκανε το breakthrough του στην ταινία "My Week With Marilyn" και συνεχίζει ακάθεκτος. Ο ρόλος του νεαρού φοιτητή Marius του ταιριάζει και το ταλέντο του στο τραγούδι είναι, ελλείψει καλύτερης λέξης, εκπληκτικό. Ο νεαρός ηθοποιός έχει ήδη βραβευτεί με Tony Award για τον ρόλο του στο musical "Red" μαζί με τον Alfred Molina και έχει ένα σόλο που λιώνει πέτρες. Ακούστε τον εδώ να τραγουδά μαζί με την χορωδία του Eton College τον θρησκευτικό ύμνο "God is with Us". To σόλο στο 01:07





Aaron Tveit - Enjolras


O Enjolras (Ενζολρας στην ελληνική μετάφραση) είναι ο ηγέτης της επανάστασης των φοιτητών, ιδεολόγος και παθιασμένος στον αγώνα υπερ των αδυνάτων. Ο Enjolras ταμπουρώνεται με τους υπόλοιπους φοιτητές στα οδοφράγματα και περιμένει τον λαό του Παρισιού να έρθει μαζί τους.

Τον Aaron Tveit μπορεί να τον ξέρετε από το πέρασμα του σε "Gossip Girl" και "Ugly Betty" αλλά εκείνο που δεν ξέρετε είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του είναι βετεράνος του μουσικού θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα του από το πασίγνωστο "Rent" και πιο πρόσφατα κέρδισε βραβείο για την ερμηνεία του στην μεταφορά του "Catch me if you can" στο Broadway. Τα μουσικά του διαπιστευτήρια είναι όπως βλέπετε αδιαμφισβήτητα και μένει να δούμε την ερμηνεία του στο ρόλο του φλογερού επαναστάτη. Δείτε εδώ να τραγουδά το γνωστό "Οne Song Glory" που είναι βεβαίως από το "Rent". Να σας πω ότι η συγκεκριμένη παράσταση ήταν υπό την σκηνοθεσία του τιτανοτεράστιου Neil Patrick Harris.




Sasha Baron Cohen - Mr. Thernadier


O πανδοχέας Thernadier (Θερναδιέρος στην ελληνική μετάφραση) που μαζί με την γυναίκα του φιλοξενούν την Cosette στην αρχή του έργου. Απληστος, καιροσκόπος και ποταπός, ο Thernadier μαζί με την γυναίκα του εγκαταλείπουν το πανδοχείο τελικά και έρχονται στο Παρίσι για να ηγηθούν συμμορίας.

Το casting του Sasha Baron Cohen είναι τίποτα λιγότερο από ιδιοφυές. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, οι Thernadiers λειτουργούν και σαν comic relief στο έργο και ποιός καλύτερος κωμικός και τραγουδιστής από τον Sasha για να ενσαρκώσει τον διεφθαρμένο πανδοχέα;
Το ταλέντο του Sasha βεβαίως είναι γνωστό  από την συμμετοχή του σ' άλλες ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο, όπως το "Sweeney Todd" του Tim Burton. Δείτε τον εδώ μαζί με τον Johnny Depp, στη σκηνή με τον διαγωνισμό ξυρίσματος στην ταινία. Εν τω μεταξύ, συνηθίστε τον Sasha σε ρόλους που απαιτούν τραγούδι, καθώς αναμένεται να ενσαρκώσει τον Freddy Mercury στην μεγάλη οθόνη.



Mrs. Thernadier - Helena Bonham Carter

Η γυναίκα του άπληστου Thernadier είναι η γυναικεία έκδοση του άντρα της. Ακολουθεί τον Thernadier στο Παρίσι και στην αρχή του έργου την βλέπουμε να είναι ιδιαίτερα σκληρή με την μικρή Cosette.

Η Ηelena Bonahm Carter ήταν φυσική επιλογή για τον ρόλο, αν και ομολογώ ότι δεν περίμενα μια ηθοποιός του δικού της βεληνεκούς να δεχτεί να παίξει ένα τόσο μικρό ρόλο σε ταινία. Οπως και να 'χει, είπε το "ναι" και είναι κέρδος για όλους μας. Η μούσα και σύντροφος του Tim Burton δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθεί με τον Cohen, αφού πρωταγωνίστησε ως Mrs Lovett στην μεταφορά του musical "Sweeney Todd" στην μεγάλη οθόνη. Δείτε την εδώ να τραγουδά το "The Worst Pies in London" από την ταινία.






Samantha Barks - Eponine

Ακόμα μια τραγική ηρωίδα στο έργο. Η Eponine είναι η κόρη των Thernadiers αλλά έπεσε πολύ μακριά από το οικογενειακό δέντρο. Γενναία και καπάτσα, η Eponine είναι ερωτευμένη με τον Marius αλλά παρά αυτό το γεγονός, κάνει ότι μπορεί για να τον φέρει σ' επαφή με την Cosette. Η Eponine αποφασίζει να παραταχθεί κι αυτή με τους φοιτητές στα οδοφράγματα ασχέτως του κινδύνου, φτάνει να είναι κοντά στον Marius.

H Samantha Barks είναι η πλέον κατάλληλη για τον ρόλο της Eponine, για τον μοναδικό λόγο ότι είναι δικός της! Η Barks έπαιξε την Eponine στο West End ενώ επιλέχθηκε και για την παράσταση των 25χρονων του musical. Μένει να δούμε εάν η υποκριτική της ικανότητα φτάνει την ομολογουμένως εκπληκτική φωνή της. Δείτε την εδώ να τραγουδά το τραγούδι-σήμα κατατεθεν της Eponine, "On my Own"




Αυτοί είναι λοιπόν οι κυριότεροι πρωταγωνιστές της ταινίας! Το έργο έχει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές πρώτες κριτικές από τα test audiences και περιμένουμε πως και πως να έρθει Κύπρο! Υπομονή ως τις 25 Δεκεμβρίου για το παγκόσμιο release. Μέχρι τότε σας αφήνω με το αγαπημένο μου τραγούδι από το musical, που κλείνει την πρώτη πράξη. Μια υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο, από την συναυλία για τα 25χρονα του "Les Miserables".





9 σχόλια:

  1. ε έχω πολλά σχόλια δεν ξέρω τι να πρωτο-γράψω!
    καταρχάς αγαπώ το les miserables και αγαπω και αυτό το ποστ! εννά με κάμεις να πάω να το ξαναδώ τωρά που είμαι Λονδίνο!

    το l dreamed a dream νομίζω οτι εν το πιο ωραίο τραγούδι του έργου! και εγώ ακριβώς την ίδια γνώμη είχα για την hathaway! αρχικά δεν την συμπαθούσα αλλά τωρά I cant wait to see her..

    αυτή που παίζει την cosette εν μου αρέσκει αλλά έπεισες με που μου είπες οτι επέρασε που εξαντλητικά casting και auditions ώσπου να την διαλέξουν!

    για τον hugh jackman εν γνωστό οτι τον αγαπώ απεριόριστα νομίζω εν μπορώ να φανταστώ άλλον για τον ρόλο του Αγιάννη..

    sasha baron cohen & helena bonan carter simply genius casting! αλλά γιατί να μεν εδέχετουν..η helena γενικά σε πολλές ταινίες έπαιξε μικρούς ρόλους αλλά αφήνει πάντα το στίγμα της! σε οτι παίξει εν θεά! νομίζω εγεννήθηκε για να παίζει τούντους -not mainstream- ρόλους!

    η μόνη μου διαφωνία εν ο russel crow..εν μου κολλά! εσύ έγραψες οτι φυσιογνωμικά πάει του αλλά εμένα εν μου αρέσκει! νομίζω εσύνδεσα τον Ιαβέρη με τον John Malkovich και εν μπορώ να φανταστώ άλλον στην θέση του..

    τα Χριστούγεννα εν θα ξέρουμε τι να δούμε πρώτο!! I cant wait!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Πρωτα απ' ολα, οταν μιλουμε για τον Neil δεν λέμε "epic" αλλά "legen... wait for it.. dary! O ρόλος του Ιαβερη είναι κομμενος ραμμμενος πάνω στον Crowe. Σοβαρά, ποιος σου κάμνει παραπάνω για ανηλεής αστυνομικός του 19ου αιώνα, ο Crowe ή ο Malkovich; Δυστυχώς να σε πληροφορήσω ότι το release date της ταινίας είναι 22 Φλεβάρη. Ελπίζω ότι θα αλλάξει

      Διαγραφή
    2. σίουρα ο malkovich! έχει τζείνο το βλέμμα το παρανοικό που εν ακριβώς όπως φαντάζουμε τον Ιαβέρη..
      μεν σκέφτεσαι τον τύπο που το musical..πως τον εφαντάστηκες αρχικά όταν εδιάβασες τους άθλιους?..πιο πολλά φέρνει στον malkovich η εικόνα που έχω παρά στον crowe!

      22 φεβρουαρίου!!! thats too long!

      Διαγραφή
    3. Νονιζω διαφωνουμε δημιουργικά :) Εν μακριά όντως αλλά μεν ξεχνάς ότι την ίδια εβδομάδα βγαινει "Django Unchained" του Ταραντινο και "The Hobbit". O μέσος άνθρωπος πάει σινεμα μια φορά το μήνα ετσι μπορεί να σκέφτονται ότι αφού θα έχουν επιτυχία οι ταινίες, να τις φέρνουμε μια-μια. Ή τουλάχιστον έτσι πιστευω ότι σκέφτονται

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα για Sasha Baron Cohen και Helena Bonham Carter (κι εγώ αμέσως θυμήθηκα Sweeney Todd)! H Amanda μου κάνει λίγο γλυκανάλατη αλλά ίδωμεν!

    Btw εξαιρετική ανάλυση, μας προϊδεάζει για το καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το κομπλιμάν, γράφω για να διασκεδάζετε :) Οντως είναι γλυκανάλατη η Seyfried αλλά και ο ρόλος της Cosette δεν είναι και Αντιγόνη ή Λαίδη Μακμπέθ . Νομίζω εννα της έρτει γάντι :)

      Διαγραφή
  4. Θα ανυπομονώ για τα Χριστούγεννα για όλους τους λάθος λόγους... Hugh Jackman σου ᾽ρχομαι!

    Άσχετο: Αυτός που έκανε την πρώτη μετάφραση των Αθλίων στα ελληνικά τί έπινε; Δηλαδή με ποιά λογική ο Valjean γίνεται Αγιάννης και η Cosette Τιτίκα, αλλά ο Enjolras που έχει ΤΟ περίεργο όνομα παραμένει Ενζολρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Huh. Εχεις δίκαιο. Τωρά το πρόσεξα για να είμαι ειλικρινης! :)

      Διαγραφή