Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν: 5 φινάλε ταινιών που δεν είδες ποτέ!

Θέλω να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά σήμερα, με μια μικρή νοητική άσκηση για όλους εσάς εκεί έξω. Θέλω να κοιτάξετε την πιο κοντινή σας πόρτα και να με φανταστείτε να μπαίνω σε slow motion, φορώντας ένα κοστούμι Armani, μαύρα παπούτσια και μαύρο γυαλί ενώ παίζει αυτό το τραγούδι.


"Γιατί να το κάνω;", σας νιώθω να ρωτάτε. No reason. Απλά θέλω ο κόσμος να με φαντάζεται ΤΟΣΟ cool. 

Στο θέμα μας τώρα. Το σινεμά σήμερα είναι περισσότερο επιστήμη παρά τέχνη. Ασχέτως του πόσο εκκεντρικοί είναι οι δημιουργοί, όλες οι παραγωγές θα είχαν επίπεδο κυπριακής τηλεόρασης αν δεν είχαν τα λεφτά για να τους στηρίξουν. Χρείαζονται δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια για να γίνει μια καλή παραγωγή και δεν νομίζω να ξενίζει κανέναν το γεγονός ότι αυτοί που τα ρισκάρουν θέλουν να είναι απολύτως ενήμεροι για το πως πάει η επένδυση τους. Δίνουν έγκριση για το σενάριο, την παραγωγή και το καστ, ενώ ελέγχουν και όλες τις σκηνές για να είναι βέβαιοι ότι η ταινία θα αρέσει στο κόσμο. Ισως το πιο σημαντικό τεσ είναι με ιδιωτική παράσταση για ένα focus group, που κάνουν μετά την ολοκλήρωση της ταινίας. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για σκηνοθέτες να ξαναγυρίζουν ολόκληρα κομμάτια από την ταινία τους, επειδή η αντίδραση του test audience ήταν πολύ αρνητική (όπως έγινε στη περίπτωση του "John Carter"). Εκείνο όμως που αλλάζει τις περισσότερες φορές είναι το φινάλε. Το αρχικό όραμα του σκηνοθέτη θυσιάζεται για να ικανοποιηθούν οι σινεφίλ που έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις για τα έργα που βλέπουν στο σινεμά. Τα "alternative endings" δεν πάνε όμως χαμένα αφού μένουν συνήθως στην DVD έκδοση της ταινίας.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω 5 blockbuster ταινίες που είχαν ακριβώς αυτή την κατάληξη και θα αφήσω εσάς να κρίνετε ποιό φινάλε είναι το καλύτερο!


"I Am Legend": O Will Smith γλιτώνει από τους βρικόλακες





Στο μετα-αποκαλυπτικό blockbuster του Francis Lawrence, ο Will Smith υποδύεται τον γιατρό Robert Neville που είναι ο τελευταίος επιζών μετά που ένας ιός ξεκλήρισε την ανθρωπότητα. Ολοι οι μολυσμένοι έχουν μετατραπεί σ' ένα είδος βρικόλακα που πεθαίνει με το φως του ήλιου και βγαίνουν μόνο τα βράδια σε αναζήτηση τροφής. Ο Neville περνά τις μέρες του σκοτώνοντας βρικόλακες και προσπαθόντας να ανακαλύψει μια θεραπεία για την μολυσματική ασθένεια. Προς αυτή την κατεύθυνση συλλαμβάνει και πειραματίζεται πάνω μια γυναίκα-βρικόλακα, η οποία φαίνεται αρχικά να ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Ο Neville στη συνέχεια γνωρίζει δύο άλλους επιζώντες, μια γυναίκα ονόματι Ruth και ένα αγόρι τον Ethan, οι οποίοι όμως εν αγνοία τους οδηγούν τους βρικόλακες στο μέχρι τότε κρυμμένο σπίτι του γιατρού. 


"Φάγαμε επίσης όλη τη νουτέλλα και βουλώσαμε την τουαλέτα. Σορριιιιιιιι!"

Στη κλιμάκωση της μάχης που ακολουθεί, ο Neville θυσιάζει τον εαυτό του ανατινάζοντας το δωμάτιο που βρίσκεται με μια χειροβομβίδα (σκοτώνοντας έτσι τον αρχηγό των βρικολάκων), με σκοπό να γλιτώσει τον Ethan και την Ruth στους οποίους έδωσε ένα φιαλίδιο με την θεραπεία για τον ιό. Το αγόρι και η γυναίκα συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια, όπου βρίσκουν μια αποικία ελεύθερη από τον ιό και παραδίδουν την κληρονομιά του Neville, το αντίδοτο που θα τους βοηθήσει να ξαναφτιάξουν τον πλανήτη.

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν όμως...

Ο Neville συμφιλιώνεται με τους βρικόλακες, αναγνωρίζει ότι έχουν ακόμα ανθρωπιά μέσα τους, σταματά να ψάχνει για θεραπεία και δραπετεύει από την Νέα Υόρκη μαζί με την Ruth και τον Ethan. Αυτό ήταν και το πραγματικό τέλος της ταινίας, όμως το test audience το βρήκε πολύ καταθλιπτικό με αποτέλεσμα να ξαναγυριστεί η σκηνή με διαφορετικό τέλος. Το ενναλακτικό τέλος βρίσκεται στα special features του DVD. Δείτε το και κρίνετε μόνοι σας.


Αυτό το φινάλε είναι πιο κοντά στο βιβλίο του Richard Matheson στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Στο βιβλίο η Ruth δεν επέζησε αλλά έγινε βρικόλακας και καταφέρνει να ξεγελάσει τον Neville και να τον συλλάβει. Στη φυλακή του εξηγεί ότι κάποιοι από τους βρικόλακες έχουν εξελιχθεί πέραν των τεράτων που ήταν αρχικά και θέλουν να φτιάξουν μια καινούργια κοινωνία αλλά και ότι ο Neville έχει σκοτώσει τον άντρα της. Η Ruth αποκαλύπτει στον Neville ότι το Ανώτατο Συμβούλιο των βρικολάκων αποφάσισε την εκτέλεση του ως τιμωρία για τους βρικόλακες που σκότωσε και του δίνει μια χούφτα χάπια για να αυτοκτονήσει, γλιτώνοντας έτσι τον πόνο. Ο Neville αντιλαμβάνεται ότι οι βρικόλακες θα είναι οι καινούργιοι "άνθρωποι" και ο ίδιος είναι ένα τέρας του παρελθόντος. Ζητά από την Ruth να μην αφήσει την νέα κοινωνία να γίνει "άκαρδη" και αυτοκτονεί. Αυτές είναι οι τελευταίες γραμμές του βιβλίου, που εξηγούν και τον τίτλο: 

"A coughing chuckle filled his throat. He turned and leaned against the wall while he swallowed the pills. Full circle, he thought while the final lethargy crept into his limbs. Full circle. A new terror born in death, a new superstition entering the unassailable fortress of forever. I am legend."



"Rambo: First Blood": O Rambo αυτοκτονεί




Στην ταινία που έκανε τον Sylvester Stallone τον action hero που έγινε στη συνέχεια, ο John Rambo είναι μια κινούμενη μηχανή θανάτου, full εξοπλισμένη με οδοντωτά μαχαίρια, δύο πολυβόλα, ένα ατελείωτο απόθεμα από σφαίρες και περισσότερα νεύρα από γυναικείο τυρανόσαυρο σε περίοδο. 


Θα έλεγε κανείς ότι είναι αδύνατο να βρω φωτό. Θα είχε λάθος. Welcome to the Internet


O John Rambo λοιπόν είναι ένας βασανισμένος ήρωας του πολέμου του Βιετνάμ που επιστρέφει στην πατρίδα. Ενώ περιπλανιέται στην εξοχή πετυχαίνει ένα σερίφη σε μια μικρή πόλη που έχει σοβαρή αδιαφορία για την σωματική του ακεραιότητα και αποφασίζει ότι είναι καλή ιδέα να παίξει τον μάγκα σ' ένα τύπο που μοιάζει να δραπέτευσε από ψυχιατρική κλινική αφού σκότωσε τους φύλακες. 


Ο Rambo παθαίνει την χειρότερη περίπτωση PTSD ever και παίρνει τα βουνά για να ξεπαστρέψει ολόκληρο το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Στο τέλος της ταινίας ο Rambo βρίσκει τον σερίφη αλλά την ώρα που ετοιμάζεται να τον σκοτώσει, μπουκάρει μέσα ο παλιός διοικητής του από το Βιετνάμ ( συνταγματάρχης Trauman) και καταφέρνει να τον μεταπείσει. Ο Rambo  παθαίνει κλονισμό και διηγείται στον Trauman τα πόσα φρικιαστικά πέρασε στον πόλεμο και στο τέλος πείθεται να αφήσει τα όπλα και να αναζητήσει ψυχιατρική βοήθεια.

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν όμως...

Ο Rambo αυτοκτονεί με το όπλο του Trauman. Μην μπορώντας να αντέξει την προοπτική μιας ζωής με τις αναμνήσεις που έχει από τον πόλεμο, ο Rambo παίρνει το περίστροφο του συνταγματάρχη και του ζητά να τον σκοτώσει γιατι "αυτός τον έφτιαξε". Ο Trauman διστάζει αλλά ο Rambo πατά την σκανδάλη και πεθαίνει πυροβολημένος στην κοιλιά.




 Απείρως πιο σπουδαίο τέλος αλλά απέκλειε το ενδεχόμενο για sequel έτσι αποφασίστηκε  όπως ο Rambo επιζήσει.
Θέλετε να μάθετε κάτι φοβερά αστείο; Το Rambo 3 είναι αφιερωμένο στους Ταλιμπάν (συνεργάζονταν με τον Rambo στη ταινία), τους οποίους οι παραγωγοί ονομάζουν ως "τον ηρωικό λαό του Αφγανιστάν"! True story!


"Ι'm sure this wont  be seen as morbidly ironic 30 years from now"


"The Abyss": Οι εξωγήινοι κάνουν όλο τον πλανήτη να κλάσει μέντες



Πριν ο James Cameron αποφασίσει να κάνει μια ταινία για το τραγούδι της Celine Dion και να μεταφέρει την πλοκή του "Dances-With-Wolves" στο διάστημα, έφτιαξε ένα αντιπολεμικό έπος για την κατανόηση, την συνεργασία, την ανοχή και θαλάσσιους εξωγήινους. 


Και φαλλικούς συμβολισμούς
Το "The Abyss" κυκλοφόρησε το 1989 και διηγείται την ιστορία ενός επιστάτη πετρελαϊκής πλατφόρμας εγκλωβισμένου ανάμεσα σε Αμερικάνους και Σοβιετικούς, που προσπαθούν να επανακτήσουν πυρηνικές κεφαλές από ένα βυθισμένο υποβρύχιο στον ωκεανό. Ο Bud (Ed Harris) ηγείται αποστολής που αναλαμβάνει την ανάκτηση αλλά στην πορεία ανακαλύπτει ότι στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται εξωγήινοι. Οταν μια πυρηνική κεφαλή ενεργοποιείται κατά λάθος και ο μοναδικός που μπορεί να την αφοπλίσει δεν είναι σε θέση να καταδυθεί, ο Bud προσφέρεται εθελοντικά για να γλιτώσει την καταστροφή. Ο Bud επιτυγχάνει την αποστολή του αλλά δεν του μένει αρκετός χρόνος για να βγει στην επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας ένα keypad στην στολή του, ο Bud αποχαιρετά την γυναίκα του και ετοιμάζεται να πεθάνει. Οι εξωγήινοι συγκινούνται από την αυτοθυσία του Bud και τον σώζουν, αναδυόμενοι μαζί του για να αποκαλύψουν σ' όλο τον κόσμο την ύπαρξη τους. Οι εξωγήινοι ζητούν από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πολεμοχαρείς αντιλήψεις τους και ζουν όλοι καλά και εμείς καλύτερα.

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν όμως...

Οι εξωγήινοι είναι bad-ass και they fuckin' mean business. Αντι να δηλώσουν την παντοδυναμία τους σώζοντας τον Ed Harris και ανακοινώντας την ύπαρξη τους στο κόσμο, οι εξωγήινοι στέλνουν πανίσχυρα τσουνάμι σε όλες τις παραλιακές πόλεις και είναι έτοιμοι να αφανίσουν τον πλανήτη. Σε μια σκηνή που κόπηκε από την ταινία, οι εξωγήινοι δείχνουν στον Bud μέσω μιας οθόνης όλα τα κακά που έκαναν οι άνθρωποι για να του εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη σωτηρία από την καταστροφή. O Bud καταφέρνει να τους μεταπείσει και στο τέλος οι εξωγήινοι αποσύρουν τα γιγάντια κύματα και δίνουν στην ανθρωπότητα μια δεύτερη ευκαιρία.



Η σκηνή συμπεριλαμβάνεται στα special features του DVD της ταινίας. Ο λόγος που ο Cameron αποφάσισε να την κόψει αφορούσε αποκλειστικά την διάρκεια. Ο σκηνοθέτης αφαίρεσε ένα ολόκληρο sub plot, στο οποίο αμερικάνοι και σοβιετικοί στρατιωτικοί απειλούσαν ο ένας τον άλλο με πόλεμο έτσι η τελική σκηνή δεν θα έβγαζε πολύ νόημα. Το έργο διαρκεί σχεδόν δυόμισι ώρες και το extended edition φτάνει τις τρεις.



"28 Days Later": O Jim πεθαίνει






Το 'χουν φαίνεται οι μετα-αποκαλυπτικές ταινίες να μην ολοκληρώνονται όπως θέλει ο σκηνοθέτης. Σ' αυτό το βρετανικό horror που σκηνοθετεί ο Danny Boyle, o Jim (Cilian Murphy) ξυπνά σ' ένα εγκατατελειμμένο νοσοκομείο για να ανακαλύψει ότι ο πλανήτης έχει καταστραφεί λόγω ενός ιού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αιμοδιψή τέρατα (where he get that idea, I wonder). O Jim σύντομα ενώνει τις δυνάμεις του με μια γυναίκα (Selena) και ένα κορίτσι (Hannah) και μαζί προσπαθούν να επιβιώσουν τον εφιάλτη. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Jim καταλήγει πυροβολημένος σ' ένα νοσοκομείο ενώ οι δύο γυναίκες προσπαθούν να τον σώσουν. Η δράση μεταφέρεται σ' ένα μελλοντικό χρονικό σημείο, όπου ο Jim έζησε από την εγχείρηση και καταφέρνει να διασωθεί μαζί με τις δυο γυναίκες. The End.

Σ' ένα παράλληλο σύμπαν...

O Jim δεν επιβιώνει από την εγχείρηση και οι δύο γυναίκες φεύγουν μαζί προς το άγνωστο. Αυτό ήταν και το "πραγματικό" τέλος της ταινίας σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο.



O Boyle σε συνέντευξη του είπε ότι έτσι ήθελε ο χαρακτήρας να τελειώσει την ταινία, φεύγοντας όπως εμφανίστηκε. Μόνος, σ' ένα κρεβάτι ενός άδειου νοσοκομείου. Η κάπως πεσιμιστική προσέγγιση όμως δεν άρεσε καθόλου στο test audience έτσι ο Boyle αναγκάστηκε να προσθέσει το χαρούμενο τέλος.

Σ' ένα άλλο παράλληλο σύμπαν...

Ο Jim θυσιάζεται για να σώσει τον πατέρα της Hannah. Στην ταινία η Hannah εμφανίζεται μαζί με τον πατέρα της, Frank που στην πορεία μολύνεται με τον ιό. Οι τρεις τους καταφέρνουν να ελέγξουν τον Frank και ανακαλύπτουν ότι ο στρατός έχει κλεισμένο σ΄ένα δωμάτιο έναν επιστήμονα που γνωρίζει την θεραπεία για τον ιό. Η Hannah πείθει τον επιστήμονα να τους αποκαλύψει το μυστικό για να σώσει τον πατέρα της, που δεν είναι άλλο από την ολοκληρωτική μετάγγιση αίματος. Ο Jim είναι ο μοναδικός συμβατός δότης έτσι αποφασίζει να θυσιαστεί για να σώσει τον πατέρα της μικρής. Αυτό το τέλος αλλάζει ουσιαστικά το δεύτερο μισό της ταινίας και δεν γυρίστηκε ποτέ. Ο Boyle εξήγησε ότι η "θεραπεία" ήταν εντελώς γελοία έτσι εγκατέλειψε την ιδέα. Αυτό το τέλος όμως έφτασε μέχρι το storyboarding και συμπεριλαμβάνεται στα special features του DVD με voice over από τους ηθοποιούς.








Titanic: H Rose είναι μια εγωιστική σκατόγρια 





Νομίζω δεν υπάρχει λόγος να γράψω την πλοκή της ταινίας. Εάν δεν είδες το "Titanic" μέχρι σήμερα πρέπει να έμενες μέσα σε σπηλιά τα τελευταία 20 χρόνια. Σ' αυτή την περίπτωση, καλωσόρισες στον 22ο αιώνα, όπου οι πολιτικοί παίζουν σε ριάλιτι και η Apple βρήκε τρόπο να πουλά το ίδιο προϊόν κάθε χρόνο σε μεγαλύτερη τιμή.

"Βάλε την Apple και την Πραξούλα στο ίδιο αστείο, κάνοντας παράλληλα σχόλιο για τον καταναλωτισμό"


Στο φινάλε του έργου η ηλικιωμένη Rose τελειώνει την διήγηση της και πετά στον ωκεανό ένα περιδέραιο, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της ερωτικής της ιστορίας με τον Jack. Ο αρχηγός της αποστολής, Brock Lovett ( Bill Paxton) θρηνεί την αποτυχία της αποστολής που κόστισε στον ίδιο και το πλήρωμα τις οικονομίες τους και φιλοσοφεί για την ουσία της αγάπης. Δεν ήξερε όμως η καημένη η Rose ότι ο Lovett θυσίασε τα πάντα για να βρει το περιδέραιο όμως έτσι; Αν το ήξερε σίγουρα θα του το έδινε, παρά να το πετάξει στο βυθό της θάλασσας και να καταδικάσει όλους σε οικονομική καταστροφή, έτσι;

Θέλω να πω, δεν θα ήταν τόσο αναίσθητη ώστε να αφήσει τον γκόμενο της να πεθάνει ενώ η σχεδία  της έφτανε για δύο, έτσι;
Σ' ένα παράλληλο σύμπαν...

Την ώρα που η Rose ετοιμάζεται να πετάξει το περιδέραιο στη θάλασσα, ο Lovett την βλέπει και νομίζοντας ότι πάει για να αυτοκτονήσει τρέχει μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα να την σώσουν. Εκπληκτοι την βλέπουν να κρατά τον θησαυρό που υποθήκευσαν όλη την περιουσία τους να βρουν και μένουν με το στόμα ανοιχτό όταν ακούν ότι θέλει να το κάνει τροφή για ψάρια. Ο Lovett της εξηγεί ότι έκαναν τα πάντα για να το βρούν και της ζητά να του δώσει. Η Rose αρνείται, λέει στον Lovett "τα παπάρια μου θα πάρεις", μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα και εξαφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό.

Ok, I made some of it up but still. Bitch

To φινάλε αυτό είναι τόσο κακό, που ακυρώνει πραγματικά όλη την ταινία. Δείτε το και μόνοι σας.


Σε συνέντευξη του ο Cameron είπε ότι ο λόγος που έκοψε την σκηνή ήταν επειδή δεν ήθελε να προσθέσει ακόμα 5 λεπτά διάλογο σε μια ήδη τεράστια ταινία. Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι ενώ καθόταν στο editing room πέρασε η επήρρεια του LSD και βλέποντας πόσο χάλια ήταν αναφώνησε "The FUCK is that?! Christ! That's fucking awful!" και το έκοψε.

Μικρό trivia: Η ζωγραφιά της Rose έγινε στην πραγματικότητα από τον Cameron


Αυτά είχα για σας σήμερα! Ευχαριστώ που με αφήσατε να σας διασκεδάσω και θα τα πούμε την επόμενη φορά!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου