Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

When the Blair Witch met X-men: Review για μια ταινία που δεν πρέπει να χάσεις!


Φέτος πήξαμε (και ακόμα έχουμε να φάμε στη μάπα) στις ταινίες για σουπερ-ήρωες. Μεγαλύτερη ατραξιόν για φέτος το "Avengers" που ακόμα όμως κι αυτό δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Το είδος αυτών των ταινιών θεματικά έχει εξαντληθεί εντελώς. Εκείνο που μένει είναι να δούμε εάν ο εκάστοτε σκηνοθέτης θα καταφέρει να πάρει αρκετά πειστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του και αν θα καταφέρει με ακριβά εφέ και γρήγορο μοντάζ να μας κρατήσει το ενδιαφέρον.
Εκεί που όμως δεν το περιμένεις, τσουπ σκάει ένα ταινιάκι εκεί που δεν το περιμένεις και σου ανατινάζει τα μυαλά!



Θα είμαι όσο πιο ευθύς μπορώ. Εάν σου αρέσουν οι ταινίες με σουπερ-ήρωες, ούτε να το διανοηθείς να χάσεις το "Chronicle"! Συνδυάζοντας τα εφέ μιας ταινίας του είδους της μαζί με τον ρεαλισμό του "found footage" όπως το εισήγαγε το "Blair Witch Project", το "Chronicle" διηγείται την ιστορία τριών εφήβων οι οποίοι αποκτούν τηλεκινητικές δυνάμεις μετά που βρίσκουν ένα παράξενο αντικείμενο σε μια σπηλιά.

Τι γίνεται άραγε όταν έφηβος αποκτήσει υπερδυνάμεις; Αντιλαμβάνεται την θέση του στο σύμπαν και αναλαμβάνει με στωικότητα την ευθύνη που έρχεται με την μεγάλη δύναμη; Μήπως ετοιμάζεται να πολεμήσει την νέμεση του που αποκτά δυνάμεις με παρόμοιο τρόπο; Ή μήπως το ρίχνει στις μαλακίες;



Το έργο βέβαια δεν αποφεύγει τις σεναριακές ευκολίες και είναι προβλέψιμο όσον αφορά την εξέλιξη, αλλά όχι ως προς την κατάληξη. Παρά την κοιλιά που κάνει σ' ένα σημείο και το κάπως απογοητευτικό φινάλε, το "Chronicle" καταφέρνει να μένει αρκετά πρωτότυπο και απέχει όσο μπορεί από την φόρμουλα που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα έργα.

Με μια ελαφριά δόση φιλοσοφίας (από Σοπεναουερ μέχρι Γιουνγκ αλλά και την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα) το "Chronicle" έρχεται απλά να μας θυμίσει ότι το χειρότερο τέρας, είναι αυτό που κρύβουμε μέσα μας.

Η ταινία είναι ήδη τεράστια επιτυχία, καταφέροντας να συγκεντρώσει διπλάσιες εισπράξεις στο ταμείο απ' ότι περίμενε η παραγωγός εταιρεία και έφερε στο προσκήνιο τους δύο δημιουργούς της, Josh Trank και Max Landis. Ο σκηνοθέτης Josh Trank στα 27 του είναι πλέον ο νεαρότερος σκηνοθέτης  στην ιστορία, του οποίου η ταινία έφτασε στο #1 στο box office στις ΗΠΑ. Δεύτερος είναι ο Spielberg στα 28 του με το "Jaws".

O Max Landis από την άλλη, ο σεναριογράφος, είναι παιδί-θαύμα. Ο άνθρωπος γράφει σενάρια από τα 16 του και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει αρκετά σε σειρές και εταιρείες παραγωγής, με μεγαλύτερο βεβαίως το "Chronicle". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου