Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

3 ιστορίες από την Βίβλο που ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να διδάξει σε σχολεία!

Disclaimer: Το πάρακατω κείμενο βλάφτει σοβαρά όσους έχουν έλλειψη χιούμορ και όσους πήραν διαζύγιο με την λογική. Διαβάστε επί ιδίω κινδύνω



Εκτός κι αν μένετε μέσα σε σπηλιά (σ' αυτή την περίπτωση προσέχετε από τον Λωτ, more on that later), έχετε ακούσει για τις αποφάσεις της πρόσφατης Ιεράς Συνόδου. Θέλοντας να θυμίσουν ότι εκπροσωπούν μια κάστα που δεν έχει καμία σχέση μ' εκείνο που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει και ότι δεν είναι παρά θλιβερά, αναχρονιστικά απομεινάρια, η Ιερά Σύνοδος μας είπε ότι η ομοφυλοφιλία μπορέι να κοπεί σαν το ποτό, κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με το σωμα του μετά θάνατον και ότι είναι καλή ιδέα να υποχρεώνουν παιδάκια να μαθαίνουν ότι εκείνοι θέλουν.
Ο δογματισμός της Εκκλησίας βεβαίως δεν μας απασχολεί. Εκείνο που κάνει την όλη κατάσταση θλιβερή είναι ότι εξεφρασαν τις μεσαιωνικές τους αντιλήψεις ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος στο τέλος συμφώνησε και μαζί τους.

Εάν η φωνή σου τυγχάνει να είναι εντελώς ίδια με του Αρχιεπισκόπου

Σε μια τεράστια ήττα για την κοσμικότητα και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους, ο νεοδιορισθείς Υπουργός Παιδείας έμεινε σιωπηλός όταν οι αρχιερείς δίπλα του έκαναν εμετό με λέξεις, δίνοντας στα λόγια τους το κύρος που έρχεται με την θέση του.
Επείδη όμως νιώθω τον πόνο του Υπουργού, θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να τον βοηθήσω στο έργο του. Προς αυτή την κατεύθυνση εισηγούμαι προς τον κ. Κενεβέζο να εισάξει στη διδακτέα υλη τρεις ιστορίες από την Βίβλο, που είμαι σίγουρος τα παιδάκια θα ενθουσιαστούν να μάθουν!
Στο δια ταύτα όμως! Η Βιβλος χωρίζεται κυρίως σε δύο μέρη: Την Παλαιά και Καινή (καινουργια) Διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη είναι το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης. Εκεί είναι κεντρικό πρόσωπο ο Χριστός και είναι γεμάτο από ενθαρρυντικά μηνύματα, όμορφες ιστορίες και ένα  κάπως ικανοποητικό φινάλε. Η Καινή Διαθήκη έχει σωρεία από καλές ιδέες, όπως το ότι η συγχώρεση είναι η απολύτη αρετή, πρέπει να αγαπάμε τον κόσμο όλο και να μην κρίνουμε άλλους πριν μάθουμε την ιστορία τους. 
Ο Θεός στη Καινή Διαθήκη μοιάζει με τον συμπαθητικό παππούλη που αγαπά τα εγγονάκια του και προσπαθεί να τα καθοδηγήσει. Η Παλαιά Διαθήκη όμως είναι μια εντελως διαφορετική υπόθεση. Ο Θεός εδώ ακόμα είναι στα άβολα εφηβικά του χρόνια, είναι πολύ ώρα κλειδωμένος στο δωμάτιο του ακούγοντας "Διάφανα Κρίνα", μισά τον κόσμο όλο και ακόμα δεν έχει κατανοήσει την σεξουαλικότητα του. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα με το να ελέγχει τον θυμό του και μπορεί να αφανίσει τον κόσμο επείδη έτσι γουστάρει.

"Kλόουν την Τετάρτη/ την Κύριακη νεκρός"
Πάμε λοιπόν σε τρείς όμορφες ιστορίες από την Βίβλο, που πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε στα σχολεία! Ετοιμαστέ αγοράκια και κοριτσάκια! Φεύγουμε για περιπέτεια!


Ο Λωτ δίνει τις παρθένες κόρες του για τις βιάσει μια ολόκληρη πόλη, καταλήγει να της πηδήξει ο ίδιος!


Ολοι ξέρετε την ιστορία του σεβάσμιου Λωτ, του μοναδικού ενάρετου κατοικου στα Σόδομα και στα Γόμμορα, που ο Θεός κατέληξε να ισοπεδώσει για να κόψει οικόπεδα επειδή ήταν "βυθισμένες στην αμαρτία". Ο Θεός ενημερώνει τον Λωτ για τα σχεδια του και εκείνος κάνει ότι είναι ανεμενόμενο από έναν ενάρετο άνθρωπο. Ειδοποίησε όσους ήξερε και τους είπε "ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ! Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ!!!" καταφέρνοντας έτσι να σώσει εκατοντάδες ζωές και από εκείνη την μέρα γιορτάζεται ως ο σωτήρας της πόλης.

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η συμπερίληψη γάτων αυξάνει την αναγνωσιμότητα. Your move people

Χα, χα, χα, όχι. Ο Λωτ παίρνει μόνο την γυναίκα του και τις δύο του κόρες και φεύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί, αφήνοντας μια ολόκληρη πόλη πίσω του να πεθάνει. Ο Θεός προειδοποιεί τον Λωτ να μην κοιτάξει πίσω του, προειδοποίηση που αγνοεί η γυναίκα του Σάρα και γι' αυτό μεταμορφώνεται σε στήλη άλατος. Επειδή όταν ένα πανίσχυρο, αιώνιο, παντοδύναμο ον σου λέει να μην κάνεις κάτι, η καλύτερη ιδέα είναι να παρακούσεις.

Γενετζιες. Ακόμα κι ο Θεός εν μπορέι να τις πείσει

Εκείνο που δεν ξέρετε όμως είναι πως φτάσαμε εδώ. Οπως περιγράφεται στο Γενεσις 19:1-8   (το βιβλίο, όχι την μπάντα του Phil Collins) ο Θεός για να δοκιμάσει τον Λωτ, του στέλνει δύο αγγέλους μεταμορφωμένους σε άντρες. Για λόγους πέραν της κατανόησης οποιουδήποτε λογικού ανθρώπου, οι κατοικοι της πόλης μαζεύονται και απαιτούν από τον Λωτ να τους δώσει τους δύο ξένους για να τους βιάσουν.

Για να λέμε το σωστό, οι άγγελοι ήταν πολύ προκλητικά ντυμένοι

Ο Λωτ βεβαίως αρνείται και κάνει ότι θα έκανε κάθε σωφρων άνθρωπος. Τους λέει ότι μπορούν να βιάσουν τις παρθένες κόρες του αλλά να αφήσουν τους ξένους του ήσυχους. Οι Σοδομιτες απορρίπτουν ασυζητητί την πρόταση (παρθένες;! Ιουουουουου!) και επιμένουν στην αρχική απαίτηση. Οι άγγελοι τα παίρνουν στο φωτοστέφανο και τυφλώνουν όλους όσους βρίσκονται κοντά τους και λένε στον Λωτ να πάρει την φαμελιά και να την κάνει γιατί ο Θεός θα κάνει στην πόλη ότι έκανε ο μετεωρίτης στους δεινόσαυρους.

Βut wait! There is more!

Μην έχοντας που να μείνει, όπως πολύ όμορφα διαβάζουμε στο Γένεσις 19:30-38  ο Λωτ παίρνει τις δύο του κόρες και πάει να μείνει σε μια σπηλιά. Εκεί όλα κυλάνε όμορφα και ωραία, μέχρι που τα δύο κορίτσια αρχίζουν να έχουν "ανησυχίες". Τα δύο κορίτσια που λέτε, μεταξύ επαναλήψεων του Χάνα Μοντάνα και να αγοράζουν CD του Beiber, αγχώνονται ότι ο σπόρος του πατέρα τους μπορεί να χαθεί και αυτές να μείνουν ανύπαντρες.

"Who's your daddy?"
Παύση εδώ για μισό λεπτό για να εξηγήσω σε όλες εσάς τις τριχωτές καίω-το-σουτιέν-μου φεμινίστριες τι εννοεί ο ποιητής. "Θα χαθεί ο σπόρος" ισούται με "δεν έχει αρσενικό παιδί για να συνεχίσει το όνομα". Ωραία δεν είναι άμα η θρησκεία σας θεωρεί τόσο υποδεέστερες;
Και εδώ είναι το σημείο που η ιστορία θα έπρεπε να ξεκινά με το "Αγαπητό Playboy. Ποτέ μου δεν περίμενα ότι μπορεί να συμβεί σε μένα κάτι τέτοιο".
Επείδή τότε δεν υπήρχαν "Χρυσες Αγγελίες" ούτε και Facebook για να βάλουν στο στάτους "8eloume ginaika na pidiksei ton gero mpampa mas gia na tou kanei gio! LOL!", τα δύο κορίτσια έκαναν ότι θα έκανε κάθε λογική γυναίκα. Μέθυσαν τον Λωτ και έκαναν σεξ μαζί του, μια νύχτα η μια και την επομένη η άλλη!
Δινει στο "relationship status: complicated" μια εντελώς διαφορετική διάσταση

Τώρα, ας αφήσουμε στην άκρη ότι ο Λωτ χρησιμοποιεί την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιεί όποιος εξ' ημών έκανε κάτι εντελώς ηλίθιο ένα βράδυ. "Ρε φίλε, ήπια πάρα πολλά τζαι εν αθθυμούμαι τίποτε! Εκαμα καμια μαλακία;". Ας πούμε ότι δεν κατάλαβε ότι μόλις είχε κάνει σεξ με τις κόρες του. Οταν έμειναν έγγυοι δεν υποψιάστηκε τίποτα;΄Πόσο τούβλο ήταν ο άνθρωπος;
Για να μην πολυλογούμε, η πρωτότοκη κόρη του γέννησε τον Μωαβ που είναι ο γενάρχης των Μωαβιτών και η νεαρότερη τον Αμμαν που  με την σειρά του ήταν ο γενάρχης των Αμμανιτών.  

Πρωταγωνίστησε επίσης στο πιο awkward επεισόδιο του HIMYM ever


Σοβαρά, το μοναδικό πράγμα που θα έκανε αυτή την ιστορία πιο εξωφρενική είναι εάν ο γιος της πρωτότοκης κόρης του, ο Mωαβ, κατέληγε να είναι πρόγονος ενός άλλου σημαντικού προσώπου στην Αγία Γραφή. Ας πουμε, ενός που είχε έφεση στην ξυλουργική, ήταν γνωστός για τα κυρήγματα του, είχε δώδεκα μαθητές και στο τέλος κατέληξε να έχει στενές επαφές με ένα σταυρό και καρφιά.

Ο Μωυσής γίνεται λίγο ιδιοτροπούλης όταν οι οδηγίες του δεν ακολουθούνται κατά γράμμα


Αααα, ο Μωυσής. Ο φέρων τις Δέκα Εντολές, πατριάρχης του ισραηλίτικου έθνους και με αρκετό πρόβλημα διαχείρισης θυμού που να κάνει τον Jack Nicholson να σκίσει τα πτυχία του.

Insert Jack Nicholson joke. Check

Οπως όλοι οι μεγάλες φυσιογνωμίες, έχει ένα-δυό κουσουρια. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα χρυσά μοσχάρια και την τάση να γίνεται λίγο ιδιότροπος όταν οι υφιστάμενοι του δεν κάνουν ότι ακριβώς τους πει.
Αντι όμως να στείλει ένα passive-aggressive email σε όλους, ο Μωυσής έχει άλλους τρόπους να χειρίζεται την ανυπακοή.


To safe word για σήμερα είναι "φτουσκουληκομερμηγκότρυπαασπρηπετραξεξασπρηαπτονηλιοξεξασπροτερη"

Ο Μωυσής που λέτε μαθαίνει ότι στο βασίλειο των Μαδιανιτών  λατρεύουν ένα διαφορετικό Θεό απ' ότι εκείνος. Εχοντας χάσει το μάθημα του "αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν" ο Μωυσής διατάζει τους  ισραηλίτες να επιτεθούν στους Μαδιανίτες και να τους αφανίσουν από προσώπου γης. Κανένας από τους ισραηλίτες δεν κάθεται να σκεφτεί ότι αυτό ίσως να είναι λίγο υπερβολικό για ανθρώπους που στο κάτω-κάτω ποτέ δεν τους ενόχλησαν, έτσι ξεκινούν για την αποστολή τους. Οπως γράφει στο Αριθμοί 31:7-18, οι ισραηλίτες σκοτώνουν τους πέντε βασιλιάδες των Μαδιανιτων, δολοφονούν όλους τους αντρες, καίνε όλα τα σπίτια και παίρνουν αιχμάλωτους τις γυναίκες και τα παιδιά. Οταν επιστρέφουν πίσω στον Μωυσή, ο μιλώ-σε-θάμνους-που-παιρνουν-φωτια δεν του άρεσε που οι στρατιώτες άφησαν κάποιους ζωντανούς.
Εξοργισμένος από την ανυπακοή των φονιάδων του ο Μωυσής τους διατάζει να σκοτώσουν όλα τα παιδιά και τις γυναίκες και να αφήσουν ζωντανές μόνο τις παρθένες, τις οποίες πήραν σαν γυναικες.

Το "την πήρα γυναίκα" δεν είναι αποδεχτή υπεράσπιση για βιασμό. Go figure


But wait! There is more!

Η προσέγγιση του "σκοτώστε-τους-και-πάρτε-τις-παρθένες-τους" αποδείχτηκε εξαιρετικά πετυχημένη εξωτερική πολιτική και ο Μωυσής είχε την τάση να την εφαρμόζει παντού. Κάποτε όμως, έπεφτε έξω, όπως έγινε με την περίπτωση της πόλης Ιαβιδ στη Γαλααδ, που αναφέρεται στο Κριταί 21:10-21 . 
Εκεί ο Μωυσής έστειλε 12,000 στρατιώτες για να κάνουν τα κλασσικά (δολοφονίες, παρθένες, μην τα ξαναλέμε τώρα) αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Οι στρατιώτες του βρήκαν μόνο 400 παρθένες ετσι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει όλους τους άνδρες της φυλής του Βενιαμίν που έψαχναν για σύζυγο και δεν μπορούσαν βεβαίως να καταφύγουν στο match.com

Ok. Πριν να κρίνετε, πρεπει να ξέρετε ότι είναι ΦΟΒΕΡΑ δύσκολο να βρεις singles bars στην έρημο

Δεν είναι όμως πατριάρχης για το τίποτα. Στο πι και φι ο Μωυσής βρήκε την λύση. Εστειλε όλους τους ανύπαντρους στη γειτονική Σηλώμ όπου γινόταν ένα ετήσιο πανηγύρι. Τους έδωσε οδηγίες να περιμένουν κρυμμένοι στα αμπέλια και μόλις οι γυναίκες έβγαιναν έξω να χορέψουν να τις αρπάξουν και να τις κάνουν γυναίκες τους (βλέπε πιο πάνω για τον όρο).

Ξεφραγο αμπέλι, όχι μαλακίες

 

Ενας ηλίθιος μπορεί να ξεκληρίσει την πόλη σου και να την εξαφανίσει για πάντα



Η Βίβλος αποτελείται από πολλά βιβλία αλλά κανένα δεν είναι πιο αστείο (ή τρομακτικό, εξαρτάται πως το βλέπεις) από το "Δευτερονόμιον", που στην ουσία είναι μια συλλογή ομιλιών του Μωυσή προς τους Ισραηλίτες. Εάν διαβάσατε την προηγούμενη παράγραφο, έχετε μια ιδεά για το που θα πάει το πράγμα.
Επειδή οι Δέκα Εντολές άφηναν πολλά κενά στην καθημερινή ζωή των ευσεβών (π.χ. αιμομιξία, έτσι δε είναι Λωτ; Πονηρούλη μου εσυ!) ο Μωυσής έκρινε ότι πρέπει να επεκταθεί επί του θέματος.

Υπήρχαν ας πούμε σοβαρά κενά στις διατάξεις που διέπουν το εταιρικό δίκαιο
 
Οι ομιλίες του Μωυσή καλύπτουν μεγάλο εύρος της καθημερινότητας των ισραηλιτών, από τα πολύ γενικά (πρέπει πάντα μας να τιμούμε τον Θεό) μέχρι τα γελοία ειδικά (εάν βρεις μια φωλιά από πουλιά με την μητέρα μέσα, μπορείς να φας μόνο την μητέρα αλλά όχι τα αυγά.
Ετσι θα έχεις εξασφαλισμένη θέση στην μεταθάνατον ζωή).
 
Οι "νόμοι" του Δευτερονόμιου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Οδηγίες για το πως να πουλήσεις την κόρη σου σαν σκλάβα
2. Savoir vivre για βιαστές. Εάν ας πούμε είσαι γυναίκα και σε βιάσουν στην εξοχή τότε θα εκτελείται μόνο ο βιαστής αλλά εάν σε βιάσουν στη πόλη καταδικάζεσαι σε θάνατο γιατί δεν φώναξες αρκετά για να σε βοηθήσουν. Επίσης, ο βιαστής μπορεί να πληρώσει 50 κομμάτια άργυρο στο πατέρα σου σαν τιμωρία και να σε παντρευτεί, αν και δεν μπορεί πλέον να σε χωρίσει
3. Θάνατο για όσους φορούν μάλλινο με λινό ύφασμα
4. Θάνατο για όσους αγγίζουν δέρμα πεθαμένου γουρουνιού
5. Θάνατο για όσους φυτεύουν δύο διαφορετικές σοδειές μαζί
6. Θάνατο για όσες δεν είναι παρθένες

Και πάει λέγοντας.

Για κάποιο λόγο δεν έχουμε απόφαση για τα συνθετικά


But wait! There is more!

Εστω ότι κάθεστε στο αγαπημένο σας καφέ και απολαμβάνετε το απόγευμα σας. Ξαφνικά κάνει ντού ένας τύπος που αρχίζει να στριγκλίζει λέγοντας ότι ο μοναδικός Θεός είναι μέσα στο παντελόνι του και καλεί όλους τις γυναίκες γύρω να έρθουν να κοινωνήσουν. Τι κάνετε; Θα α) υπολογίσετε ότι είναι επεισόδιο του "Πλάκα κάνεις" και μαζεύεστε για να σας πάρει η κάμερα  β) σκεφτείτε ότι είναι τρελλός και θα τον αφήσετε στην ησύχια του γιατί στο κάτω-κάτω δεν πειράζει κανένα ή γ) θα τον σκοτωσετε επί τόπου και θα αναζητήσετε άλλους σαν αυτόν για να τους σκοτώσετε και εκείνους;

Με την ησυχία σου. Δεν ειναι λες και το μέλλον το δικό σου και των γνωστών και φίλων εξαρτάται από την απάντηση σου

Εάν η απάντηση σας δεν είναι το "γ", λυπούμαι να σας πω ότι μόλις κερδίσατε μια γενοκτονία και αναθεματισμό μέχρι το τέλος των Ημερών. Βλέπετε το Δευτερονόμιον (13:13-19) είναι σαφές επί του συγκεκριμένου. Εάν στη πόλη σας θεαθούν άντρας ή άντρες που προσπαθούν να προσυλητίσουν τους πιστούς σε άλλο θρήσκευμα, οφείλετε να τους σκοτώσετε. Εάν δεν το κάνετε, πιστοί που μένουν σε γύρω πόλεις πρέπει να σας σφάξουν όλους (άκομα και τις παρθένες! Σκέφτου!) και να κάψουν την πόλη. Προσέξτε: Οχι μόνο αυτούς που προσυλητίστηκαν ή αυτούς που άκουσαν το κύρηγμα. ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ! Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι πιστοί πρέπει να μαζέψουν όλα τα υπάρχοντα που δεν καταστράφηκαν από την φωτιά και να τα κάψουν, μαζί με τα ζώα εννοείται, ούτως ώστε ακόμα και η ανάμνηση της πόλης να εξαφανιστεί.  Ουτε αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι πιστοί μετά πρέπει να αναθεματίσουν τους προδότες και να στέκονται φρουροί στα ερείπια για να διασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα χτίσει ότιδήποτε εκεί που κάποτε υπήρχε μια πόλη.

Φωτογραφία από "Starbucks", μετά που έφτιαξαν λάθος τον latte machiato του Μωυσή

Καταλήγοντας και κινούμενος πέρα από το αστείο, ξέρω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θρήσκων αναγνωρίζουν ότι η Βίβλος δεν είναι θεόπνευστη και ως τέτοια δεν πρέπει να την παίρνει κάποιος κυριολεκτικά. Πιστεύουν σε Θεό αλλά αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία δεν εκπροσωπεί κανένα παρά τα ίδια της τα συμφέροντα.
Ακόμα όμως και ο πιο ανεκτικός και καλοσυνάτος χριστιανός οφείλει να παραδεχτεί ότι το βιβλίο που θεωρείται ως ιερό από την θρησκεία έχει πολλές σκοτεινές πλευρές. Πλευρές τις οποίες όσοι διδάσκουν θρησκευτικά αποφεύγουν επιμελώς, ακριβώς γιατί είναι βάρβαρες, αναχρονιστικές και θα προκαλέσουν σοβαρά ερωτήματα σε μια τάξη. Εάν θα ανεχόμαστε την μερική διδασκαλία της Βίβλου, δεν θα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά το δικαίωμα να μην εκτεθούν σ' αυτή; Η εξασφάλιση του δικαιώματος της επιλογής δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη μας έννοια; Και αν η Εκκλησία έχει αποφασίσει ποιό είναι το συμφέρον της, δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να κρίνει βάσει της ανάγκης προστασίας των πολιτών και να πάρει θέση;
Εγραψα στην εισαγωγή ότι ο δογματισμός της Εκκλησίας δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα μας είναι οι ασπόνδυλοι πολιτικοί που δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους.





20 σχόλια:

  1. Θρησκευτικά: ένα μάθημα που υπάρχει μόνο για να τσακώνεσαι με τον πολύτεκνο/πάτερ/βρωμησμένο/βρωμοστόμη- κυριολεκτικά/πελλονευρικό/εύθικτο/βυθισμένο καθηγητή σου ή την θεούσα/προοδευτική παπαθκιά που δουλεύκει γιατί είναι απελευθερωμένη- παρόλο που είναι θεολόγος παπαθκιά καθηγήτριά σου!
    Η δασκάλα που μου έκαμνε θρησκευτικά στο δημοτικό ελάλεν της μάμμας μου 4-5 χρόνια μετά ότι δεν την άφηνα να κάμει μάθημα γιατί είχα απορίες που εν εγίνετουν να μου λύσει.
    Στο λύκειο μέχρι και η μάμμα μου εκατέβηκε του καθηγητή τζι ετσακώθηκε μαζί του γιατί έφκαλλε μας έξω που την τάξη όταν του εξηγούσαμε πόσο γελοίο ακούεται ότι τα βιβλία με τον Χάρι Πότερ είναι σατανικά. Τούτο εσυνέβενε τις φορές που εν εβάφαμε τα νύχια μας μες στο μάθημα...
    Ήταν που ήταν τραγικό το σύστημα με τα θρησκευτικά, τωρά τζι εν γίνει κακκά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σχέση του Χάρι Πόττερ με την θρησκεία είναι ολόκληρο κεφάλαιο. Στην Αμερική η εκδοτική εταιρεία είχε σοβαρό πρόβλημα γιατί η μαγεία ηταν αναγνωρισμενη θρησκεία - οι Wiccans- και κάποιος μπορουσε να επιχειρηματολογήσει ότι τα βιβλία της Ροουλινγκ ήταν κάτι σαν κατηχητικό :)

      Διαγραφή
  2. τέλειο ποστ!!!

    μου θύμισες τζαι κάτι άλλα που μου εκάμναν εντύπωση στο σχολείο: την ευκολία με την οποία εξαφανίζονταν ολόκληρες πόλεις τζαι έναν βιβλικό που του εσκότωσε γυναίκα τζαι κοπελλούθκια για να τον δοκιμάσει τζαι αφού επέρασε τες δοκιμασίες έδωκεν του άλλη γυναίκα που του έκαμε άλλα κοπελλούθκια και ζήσαν happily ever after!! αντίθετα με την Moonlight εγώ ήμουν αντροπιάρα τζαι δεν έκαμνα ερωτήσεις αλλά μπορώ να φανταστώ τι ύφος είχα!

    υγ. θα μας αφορίσουν παρέα :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορίες που άφησα έξω: Ενας πιστός χριστιανός δίνει την κόρη του και την παλλακίδα του φιλοξενούμενου του στο πλήθος για να τις βιάσουν, κάτι που κάνουν όλη νύχτα και στη συνέχεια την κόβει σε δώδεκα κομμάτια, ο Δαβίδ βάζει σε παράταξη ένα ολόκληρο εθνος για να τους πετσοκόψει με τα άρματα του πιο αποτελεσματικα και ο Θεός αφήνει τον Σαμψων να δολοφονησει 30 άτομα για να κερδίσει ένα στοίχημα. Η βαρβαρότητα που υπάρχει στη Παλαιά Διαθήκη δεν λέγεται :)

      Τιμή μας και καμάρι μας να μας αφορίσουν! Σκέφτου τους άλλους που αφορίστηκαν! Θα είσαι στην ίδια κατηγορία με τον Καζαντζάκη

      Διαγραφή
  3. Πολλά καλό όλο το κείμενο!

    Αυτά συμβαίνουν όταν δίνεις προεκλογικές υποσχέσεις - ιφ γιου νόου γουότ άι μιν.

    Αλλά για να λέμε και τα δίκαια, η παλαιά διαθήκη είναι εβραϊκή - οι ίδιοι οι Εβραίοι δεν αποδέχονται τον Χριστό ως το Μεσσία που περίμεναν (και ακόμα περιμένουν). Δεν μπορώ να καταλάβω πώς τους ήρθε και εβάλαν στον χριστιανισμό την παλαιά διαθήκη.

    Όσο για το μάθημα των θρησκευτικών ήταν στο μόνο μάθημα που μπορούσαμε να συζητούμε, να διαφωνούμε έντονα και να μην ανησυχούμε για τον βαθμό. Στα βιβλία που μας έδιναν είχε και για άλλες θρησκείες αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, απλά ήταν εκτός ύλης. Πιστεύω ότι η κατήχηση θα έπρεπε να είναι θέμα επιλογής και να γίνεται στις εκκλησίες μόνο. Η έννοια της θρησκείας όμως πρέπει να τυγχάνει μελέτης στα σχολεία. Έτσι πρώτα απ' όλα αντιλαμβάνεσαι από μικρή ηλικία ότι υπάρχουν και άλλα "δόγματα" και επίσης υπάρχει και η σκοπιά της πνευματικότητας που πιστεύω ότι πολλοί θα την βρουν ενδιαφέρουσα εάν ασχοληθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεύω την θρησκευτική μυθολογία, απ' όπου κι αν προέρχεται! Την βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ένα είδος ανθρωπολογικής μελέτης αν θέλεις. Ο λόγος που συμπεριλήφθηκε η Παλαιά Διαθήκη ήταν επειδή η χριστιανική πίστη βασίστηκε στον Ιουδαϊσμό, που ήταν η πιο αναγνωρισμένη θρησκεία της εποχής. Οι θρησκείες εξελίσσονται με την ενσωμάτωση της υφιστάμενης λατρείας, ούτως ώστε να γίνουν πιο κατανοητες και αποδεκτές από τον κόσμο. Δυο ωραία παραδείγματα στον χριστιανισμό είναι η γέννηση του Χριστου στις 25 Δκεμβρίου ( η μέρα που γεννήθηκε ο αιγυπτιακός θεός Ρα) και η εικόνα του Διαβόλου που είναι στην ουσία ο ελληνικός θεός Πάνας (πόδια τράγου, κοκκινο-μαυρο τρίχωμα, κέρατα και κεφαλι τράγου). Απολογούμαι για τον διδακτισμό αλλα οπως σου είπα με ενδιαφέρει η θρησκευτική μυθολογία :)

      Διαγραφή
    2. Για τον Ερμή τον Τρισμέγιστο τι άποψη έχεις; Από όσα έχουν πέσει στην αντίληψη μου θα περίμενα ο χριστιανισμός να ήταν μια φυσική συνέχεια του ερμητισμού.

      μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για τη μυθολογία [που δεν θα την ονόμαζα θρησκευτική. Άλλωστε για το αν υπάρχει θεός και τι είναι ο θεός δεν είναι κάτι που μπορείς να απαντήσεις μέσα από αυτές τις ιστορίες] :). Και γενικά για αυτές τις ιστορίες που μπερδεύουν πολλά πράγματα μαζί. Διδάγματα, συμβολισμούς και πολλά άλλα που μπορείς να τα συνδυάσεις με την πραγματικότητα και να κάμεις ένα όμορφο ακταρμά!! :).

      Διαγραφή
    3. Επιασες με αθκιάβαστο :) Για τον Τρισμέγιστο ξέρω ότι τα γραφόμενα του εντάσσονται στα Απόκρυφα και ο ερμητισμός (αν δεν κάμνω λάθος) είναι ένα είδος αίρεσης. Δεν κατέχω το συγκεκριμένο ιδιαίτερα :)
      Το ονομάζω θρησκευτική μυθολογία ακριβώς γιατί ασχολείται με θρησκείες που έχουν τον ίδιο βαθμό πραγματικότητας με την actual μυθολογία :) Για να είμαι ειλικρινής εγώ είμαι άθεος αλλά το θέμα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και γι' αυτό ασχολούμαι :)

      Διαγραφή
    4. Για να ονομάσεις κάτι "αίρεση" πρέπει να έχεις ονομάσει κάτι άλλο ως "σωστό". Έτσι δεν μπορώ να αποδεκτώ τον όρο αίρεση. Υπάρχει υλικό στο διαδίκτυο αν ποτέ θέλεις να μάθεις περισσότερα :).

      Τι σημαίνει άθεος εν τω μεταξύ;




      Διαγραφή
    5. Σωστη. Χρησιμοποιούσα τον όρο με την συμβατική έννοια για να καταλαβαινόμαστε όλοι :) Το "άθεος" λέω το απλά γιατί είναι πολύ πιο εύκολο παρά να κάτσω να εξηγώ και επειδή δεν με ενδιαφέρει η ύπαρξη ανώτερου όντος ή όχι. Ξέρω ότι η θρησκεία είναι ψέματα και αυτό είναι αρκετό. Οσο για το άλλο εξαρτάται από τον καθένα αλλά πάλι δεν μπορείς να υιοθετείς μια άποψη ελαφρά τη καρδία επειδή υπάρχουν πολλές επιπλοκές. Αλλά για να μην έχω τούτη την συζήτηση κάθε φορά, πάω μετο άθεος που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει :)

      Διαγραφή
  4. Άμα θκιαβάσεις κουβέντες τζιαι του Παύλου για τες γυναίκες εννά χάσεις πάσαν ιδέαν τζιαι για την τζιαινούρκαν διαθήκην...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν τζαι οτι το σικουελ εν καλυτερον αλλα τουλάχιστον εννεν τέλεια "in your face" οπως το οριτζιναλ! Γι' αυτο ειμαι φαν της Παλαιάς. Εσιει πολλύν παραπάνω action και είναι φοβερά στείο θέαμα να βλέπεις έναν θρήσκο να προσπαθεί να συμφιλιώσει τις ιστορίες με την θρησκεία. HI-LA-RI-OUS

      Διαγραφή
  5. Ήταν να δίνουμεν πιο πολύ προσοχή στο μάθημα αν μας τα εμαθέναν τούτα στο σχολείο παρά την (πόρνη) "Ελένη" που κάθεται και κλαίει (ας λαλούν ότι θέλου για την αξία τούτου το αρχαίου έργου, η Οδύσσεια και η Τροία αρέσαν μου πολλά αλλά η Ελένη ήταν να κόψεις φλέβα. Εν με νοιάζει αν είναι κάτι χιλιάδων χρονών, κακογραμμένο και βαρετό it is)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου αν σας μαθαίναν έτσι πράματα εν θα εμείνισκε πλάσμα μες την τάξη. Εν τζαι τυχαίο που εν δέχουνται να μεταφράσουν την Βιβλο στα Νέα Ελληνικά. Αμα πει ο κόσμος να καταλάβει ηντα μαλακίες γράφει μέσα εννα φκιερώσουν οι εκκλησιές τζαι να χάσουν τα εισοδήματα τους

      Διαγραφή
  6. Είσαι τροσμέγιστος! Μου έδωσες μια αφορμή για να ξεκινήσω να διαβάζω την Αγία Γραφή!

    Κι εγώ αγαπώ γενικά τη Μυθολογία. Θυμάμαι που στο Δημοτικό μας χάρισαν μια εγκυκλοπαίδεια με τις θρησκευτικές μυθολογίες διαφόρων λαών.
    Μέσα από αυτές έβλεπες κάποια κοινά σημεία, όπως Ο Κατακλυσμός κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κυρότερο κοινό στοιχείο που συνδέει όλες τις θρησκείες είναι ο εορτασμός του θέρους και του τέλους του χειμώνα. Γι' αυτό και όλες σχεδόν οι θρησκειες έχουν κάποιο είδους εορτασμό που σηματοδοτεί την άνοιξη

      Διαγραφή
  7. "Οι άγγελοι τα πήραν στο φωτοστέφανο"Respect!Πολύ "θεόπνευστο":)

    ΑπάντησηΔιαγραφή