Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Christopher Lee: The Jedi, the Spy, the legend


Οταν σκέφτεστε "σκληροτράχηλους" ηθοποιούς του Hollywood, συνήθως σκέφτεστε Stalone, Statham, άντε ίσως και τον Danny Trejo που είχε εμπλοκή με μεξικάνικα καρτέλ. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται ο νους σας να πάει σ' έναν 90χρονο, εκτός και αν είναι Highlander.

90's pop culture reference. Check
Τι κι αν σας πω ότι ο πιό "σκληροτράχηλος" ηθοποιός του Hollywood είναι κατ' ακρίβεια ένας άγγλος ευγενής, σπουδασμένος στα καλύτερα σχολεία της εποχής του; Ή αν σας πω ότι είναι Sith Lord, κάποτε ήταν κατάσκοπος, είναι δεινός ξιφομάχος και πιθανότατα ξέρει πάνω από χίλιους τρόπους για να σε σκοτώσει; Οτι πουθενά δεν είσαι ασφαλής από αυτόν γιατί μπορεί να μεταμορφωθεί σε νυχτερίδα και να σου ρουφήξει το αίμα; Θα νόμιζες ότι σε κοροϊδεύω;
Κυριες και κύριοι, σας παρουσιάζω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τον Sir Christopher Frank Carandini Lee, τον πιο badass ηθοποιό που υπάρχει και αυτή είναι μονο μια μικρή λίστα με τους λόγους γιατί.


Ακομα και το κοστουμι του φαίνεται έτοιμο να σου σπάσει τα μούτρα


Επαιξε σε πιο πολλές ταινίες από οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό

Με μια καριέρα που μετρά σήμερα 66 δημιουργικά χρόνια, ο Christopher Lee είναι credited με 274 ταινίες  (σ' αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία φιλμ του "The Hobbit") και είναι κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες, ένα ρεκόρ που θα καταρριφθεί μόνο εάν ο Tim Burton και ο Johnny Depp ζήσουν 100 χρόνια.

Εντάξει, είναι φίλος σου. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ! Δωσε και σε κανέναν άλλο ρόλους!
Η πρώτη του ταινία ήταν το "Corridor of Mirrors"  και ήταν αποτέλεσμα επταετούς συμβολαίου που υπέγραψε με την εταιρεία "Hammer Film Productions". Οντας στο δυναμικό της Hammer, o Lee ξεκίνησε να καθιερώνεται με το είδος των ταινιών που θα τον ακολουθούσε για μια ζωή.

Ρομαντικές κωμωδίες;

Η φυσιογνωμία του Lee δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για τον  ηθοποιό. Ψηλόλιγνος, με σχεδόν δύο μέτρα ύψος (1,96 για την ακρίβεια) ο Lee ήταν ιδανικός για να παίξει το τέρας του Φρανκεστάιν, ρόλος που κατ' ακρίβεια του δόθηκε μόλις πάτησε το πόδι του στο σετ. H πρώτη ταινία που έπαιξε το ομώνυμο τέρας ήταν το "The Curse of Frankenstein" αλλά σύντομα ο Lee θα άφηνε πίσω του το τέρας της Mary Shelley, ανταλλάζοντας το με ένα άλλο του Bram Stoker. Ο θρυλικός Κόμης Δράκουλας, ο βρικόλακας με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και το αίμα, θα ήταν ο επόμενος σταθμός του Lee.

Modern vampire: Scare Level - "Awwwwww! How cute"

Αν και ο ρόλος του γοητευτικού και κάπως αιμοφιλικού κόμη των Καρπαθίων είχε παιχτεί από θρύλους του κινηματογράφου όπως ο Vincent Price (με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι) και ο Bela Lugosi, o Lee έδωσε στο ρόλο μια πιο ανθρώπινη διάσταση, κάνοντας τον ακόμα πιο τρομαχτικό.

Old School vampire: Scare Level - AAAAAAAAAAAAAAH! MY SOUL! HE IS EATING MY SOUUOUOUOUOUOUL!
H πιο γνωστή του ταινία ήταν το "Dracula" αλλά κατέληξε να ενσαρκώσει τον ρόλο σε πολλές ακόμα ταινίες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα John Landis και το βιβλίο του "Monsters in the Movies", δεν ήθελε να μείνει γνωστός μόνο σαν Δράκουλας αλλά υπέκυπτε σε συναισθηματικό εκβιασμό από τον ατζέντη του και τον ιδιοκτήτη της Hammer για να γυρίζει περισσότερες ταινίες. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα ο Lee κυριαρχούσε στη βιομηχανία του τρόμου αλλά ήθελε περισσότερα. Εφυγε από την Αγγλία επειδή ήταν typecasted και πήγε στην Αμερική σε αναζήτηση καλύτερων ρόλων. Με δυο-τρεις εξαιρέσεις όμως η επιλογή αυτή δεν του βγήκε, αφού οι παραγωγοί συνέχιζαν να του δίνουν ρόλους ανταγωνιστή και συνήθως σε ταινίες τρόμου.

Οταν ενας από τους ρόλους σου ειναι του κακού ρώσου αστυνόμου στο "Police Academy: Mission Moscow", ξέρεις ότι κάπου πήγες λάθος
Ανάμεσα στους πολλούς του ρόλους ήταν και αυτός του Σερλοκ Χολμς αλλά και του διαβόητου Ρασπούτιν, ρόλο τον οποίο απέδωσε πολύ πειστικά αφού γνώρισε από πρώτο χέρι τον Φελιξ Γιουσούποφ, έναν εκ των δολοφόνων του!


Ηταν κατάσκοπος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φίλος με τον αυθεντικό James Bond

Είπαμε στην εισαγωγή ότι ο Lee έχει αριστοκρατική καταγωγή. Σε αντίθεση όμως με πολλούς έκπτωτους αριστοκράτες της εποχής του, ο Lee δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και μπορούσε να ζήσει την ζωή του άνετα και μακριά από πεδία μάχης.

We are out of cream again? How absolutely dreadful!

Οταν ήταν 17 χρονών, ο νεαρός Christopher αποφάσισε ότι η άνετη ζωή του αριστοκράτη δεν ήταν γι' αυτόν. Τι να σου κάνει το απογευματινό τσάι με τις δεσποινίδες, όταν υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος να σκοτώσεις; Χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας του, πάει εθελοντής στο φινλανδικό στρατό για να πολεμήσει ενάντια στους Ρώσους. Επειδή όμως εκεί κρατήθηκε μακριά από το μέτωπο, ο Lee επιστρέφει στην Αγγλία και στρατολογείται στην RΑF όπου έλαβε εκπαίδευση πιλότου και εργαζόταν στο τμήμα αποκωδικοποίησης. Η ικανότητα του στο να λύνει γρίφους μαζί με το γεγονός ότι μιλούσε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά οδήγησαν τον Lee στο να στρατολογηθεί στην SOE (Special Operations Executive), ένα παρακλάδι των ειδικων δυνάμεων που δημιουργήθηκε από τον Τσωρτσιλ με σκοπό "να βάλουν φωτιά στην Ευρώπη".  Αποστολή των μελών της SOE ήταν να ταξιδεύουν στις υπό κατοχή χώρες της Ευρώπης και να συντονίζουν την αντίσταση κατά των ναζιστικών δυνάμεων αλλά και να σαμποτάρουν καίρια στρατηγικά σημεία που βρισκόταν υπό εχθρική κατοχή. Η SOE ήταν γνωστή ως το "Ministry of Ungentlemanly Warfare" και "Churchill's Secret Army".

To τελευταίο ήταν  η έμπνευση της  Rowling για το "Dumbledore's Army" στο "Harry Potter and the Order of the Phoenix"
O Lee έχει επανηλειμμένα αρνηθεί να μιλήσει για την υπηρεσία του στην SOE, λέγοντας σ' ένα δημοσιογράφο ότι ο κόσμος μπορεί να νομίσει ότι θέλει.
Ξέρετε ποιός άλλος ήταν στην SOE; O James -fucking- Bond! Οχι ο χαρακτήρας βεβαίως αλλά ο συγγραφέας των βιβλίων, Ian - fucking-Fleming, που είναι και εξ' αγχιστείας ξάδελφος του Lee από την πλευρά του πατριού του. Το διάστημα που ο Fleming πέρασε στην SOE ήταν η πηγή από την οποία προήλθαν όλες οι περιπέτειες του διάσημου ήρωα.

"My name is Fleming. Ian Fleming
Ο Fleming ήταν καλός φίλος με τον Lee και μάλιστα ζήτησε όπως τον ανταγωνιστή στη ταινία "Dr No" υποδυθεί ο συμπολεμιστής και συγγενής του. Ο Lee αποδέχτηκε την πρόταση αλλά ο ρόλος είχε ήδη δοθεί αλλού. Ο Lee βεβαίως έπαιξε στη συνέχεια έναν κακό σε ταινία του Bond, τον Fransisco Scaramanga από το "The Man with the golden gun" και ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από εκείνο το ναυάγιο.

"I eat Daniel Craig's balls for breakfast"
 Το θέμα της θητείας του Lee στην SOE ήρθε ξανά στην επιφάνεια πριν λίγα χρόνια, μετά την κυκλοφόρια του extended edition του "Lord of the Rings" όπου ο φίλος μας έπαιξε τον μάγο Saruman. Κατά την διάρκεια του σχολιασμού μιας εξάλεπτης σκηνής στον πυργο του Saruman, o Peter Jackson διήγηθηκε ένα διάλογο που είχε με τον ηθοποιό. Στο τέλος της σκηνής ο Grima Wormtongue θα έπρεπε να καρφώσει ένα μαχαίρι στην πλάτη του κακού μάγου και ο Peter Jackson ήθελε τον Lee να φωνάξει δυνατά αλλά ο Lee αρνήθηκε λέγοντας στον σκηνοθέτη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Ο Jackson επέμεινε σε σημείο που εκνεύρισε τον Lee και ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:

-Peter, have you ever heard  the sound a man makes when he is stabbed in the back?
-Umm.., no
-Well, I have. And I know what to do

Game, set and fucking match
Εάν  σας ενδιαφέρει να ακούσετε τον ήχο που κάνει κάποιος όταν τον καρφώσουν στην πλάτη, προχωρήστε το βίντεο στο 01:35.
Και μιας και είπαμε για το LotR...

Γνώριζε προσωπικά τον Tolkien και ήταν η επιλογή του συγγραφέα για να υποδυθεί τον Gandalf

O Lee έχει άπειρο σεβασμό για το έργο του Tolkien και δήλωσε οτι προσπαθεί να διαβάζει τα βιβλία του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Εκτός όμως από την λογοτεχνική εκτίμηση, ο σεβασμός του Lee πηγάζει και από το ότι γνώριζε προσωπικά τον συγγραφέα και είναι κατ' ακρίβειαν ο μοναδικός άνθρωπος στο σετ του LotR που γνώριζε τον Tolkien και συχνά έκανε υποδείξεις στον Jackson. Ερωτηθείς μάλιστα σε μια συνέντευξη, ο Tolkien δήλωσε ότι θα ήθελε τον Lee να είναι ο άνθρωπος που θα ενσάρκωνε τον μάγο Gandalf στην μεγάλη οθόνη.

Περίπου σαν να λέει ο Θεός στον Τζεφιρελι ποιος θέλει να παίξει τον Χριστό
Η δήλωση του Tolkien έγινε και σημείο τριβής του Jackson με τους φανατικούς των βιβλίων, επειδή ο ρόλος δόθηκε τελικά στον Ian McKellen. O λόγος βεβαίως δεν ήταν ότι ο Jackson είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον McKellen αλλά επειδή ο Lee ήταν ήδη πολύ μεγάλος, σχεδόν είκοσι χρόνια γηραιότερος από τον McKellen. O ρόλος του Gandalf είχε και φυσικές απαιτήσεις στις οποίες ο Jackson δεν ήταν σίγουρος αν θα καταφερνε να ανταποκριθεί ο Lee.

Να θυμίσω ότι όταν ο McKellen ήταν βρέφος, ο Lee σκότωνε ναζί. Just a reminder
Προφανώς κανένας δεν είπε στον Jackson ότι ο μοναδικός τρόπος να σκοτώσεις τον Lee είναι με ενα ξύλινο παλούκι στην καρδιά.

Είναι από τους καλύτερους ξιφομάχους στην ιστορία του σινεμά

H εκπαίδευση στο άθλημα της ξιφομαχίας (fencing) ήταν ουσιώδες μέρος της εκπαίδευσης των άγγλων ευγενών και ο Lee ήταν εξαιρετικά καλός μαθητής. Σε όλη την διάρκεια της σινεματικής του καριέρας, ο Lee ποτέ του δεν είχε stunt double για τις σκηνές ξιφομαχίας. Με εξαίρεση μια φορά, στην ηλικία των 80 ετών, όταν έγινε καστ σαν ο Sith Lord Count Dooku στο "Star Wars" 

Pictured: The man who kicked Darth Vader's ass

O Lee μάλιστα εσπευσε να απολογηθεί, λέγοντας σε συνέντευξη ότι "40 χρόνια επικίνδυνων stunts είναι νομίζω αρκετά. Απλά είμαι σε ηλικία που πλέον δεν μπορώ".
Ο Lee είναι γνωστός για την άρνηση του να αφήσει κάποιον άλλο να κάνει τις επικίνδυνες σκηνές του. Μια φορά κινδυνεψε να πνιγεί όταν χάλασε ο αναπνευστικός εξοπλισμός του ενώ στο προαναφερθέν "Man with the golden gun" ήταν unaccredited οδηγός αυτοκινήτου. Η ικανότητα του Lee με το ξίφος και η προθυμία του να αναλάβει ο ιδιος τις επικίνδυνες σκηνές του οδηγησαν τρεις διαφορετικές συντεχνίες κασκαντερ να τον ανακηρύξουν επίσημα μέλος τους.

Ξεκίνησε καριέρα στην Μetal στα 88 του

Οι περισσότεροι που φτάνουν στην ηλικία των 88 θεωρουν επιτυχία να θυμηθούν τι έφαγαν το μεσημέρι και να μην χρειάζονται βοήθεια για να πάνε στο αποχωρητήριο. Οι περισσότεροι ανθρωποι δεν είναι ο Christopher Lee. Εχοντας πλέον γίνει ότι ονειρεύεται ο κάθε άνθρωπος, ο Lee πρόσεξε ότι άφησε να του ξεφύγει ένα σημαντικό κομμάτι κάθε αντρικής φαντασίωσης. Δεν είχε γίνει ροκ σταρ. Εχοντας προ πολλού περάσει την ηλικία του "δεν βαριέσαι, που να τρέχω στα γεράματα" ο Lee αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην symphonic metal.. Η πρώτη του metal συνεργασία ήταν το 2005 με τους "Rhapsody of Fire" και τραγούδησε ντουέτο με τον Fabio Lιone στο τραγούδι "Magic of the wizard's dream" . H συνεργασία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο Lee έκανε την αφήγηση σε ακόμα τρεις δίσκους τους ενώ συνεργάστηκε και με τους Manowar για την επανακυκλοφορία του "Battle Hymns".
Οι συνεργασίες όμως δεν ήταν αρκετές. Το 2010 ο Lee αποφασίζει να προχωρήσει με δικό του δίσκο και να κατακτήσει και την σκηνή της symphonic metal.

Υοu will never, EVER look that cool. Ever
To "Charlemagne: By the sword and the cross" έγινε αμέσως επιτυχία και χαιρετίστηκε από τους κριτικούς. Η πολύ θετική απήχηση που είχε οδήγησε και σ' ένα βραβείο "Spirit of Metal" που παρέλαβε από τα χέρια του κιθαρίστα και ροκ θρύλου/θεού Tommy Iommi των Black Sabbath.

Rock on man. Rock on
Εκεί που οι άλλοι στην ηλικία του σκέφτονται ποιο φέρετρο είναι καλύτερο γι' αυτούς, ο Christopher Lee ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την συνέχεια του metal αλπουμ του, με το όνομα "Charlemagne: The Omens of Death". Και σε περίπτωση που μπορεί να διερωτάστε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, να σας πω για τέλος ότι...

Είναι απόγονος του Καρλομάγνου. Ναι, ΕΚΕΙΝΟΥ του Καρλομάγνου

O Κάρολος ο Μέγας, ο Καρλομάγνος, ο βασιλιάς των Φράγκων, ο κατακτητής όλης της Δυτικής Ευρώπης, ο πατέρας της ιδέας της "Ενωμένης Ευρώπης", ο Αγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Τα έργα και οι ημέραι του πασιγνωστου βασιλιά είναι πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε εδω (εκτός αν είστε περίεργοι) αλλά ας περιοριστούμε να πούμε ότι ήταν ψιλογνωστός.

Pictured: ΟΧΙ ο παππούς σου ο Στυλλής που την Σαλαμιού
Μέσω της οικογένειας της μητέρας του, τους Carandini, o Christopher Lee μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει άμεση καταγωγή από τον Καρλομάγνο και έχει και τις απαραίτητες αποδείξεις. Επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανακατασκευή γενεαλογικών δέντρων έχουν αναγνωρίσει επίσημα την καταγωγή του ενώ ανακάλυψαν και διαταγή του αυτοκρατορα Φρειδερίκου του Ά ( Μπαρμπαρόσα) που δίνει άδεια στην οικογένεια Carandini να χρησιμοποιεί το οικόσημο του Καρλομάγνου.

Ας σταματήσουμε μια στιγμή και να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει  επίσημο οικόσημο!

Αυτός λοιπόν είναι ο Sir Christopher Lee. Ιππότης, Jedi, κατασκοπος, τραγουδιστής και βαμπιρ. Ολα αυτά στα 91 του χρόνια και χωρίς καμία ένδειξη ότι πρόκειται να σταματήσει. Εγώ του εύχομαι να πεθάνει όπως εκείνος θέλει, "with my boots on"!

18 σχόλια:

  1. υπάρχει σκηνή που ο Grima σκοτώνει τον Σάρουμαν;;;

    στη φωτό του Καρλομάγνου εν ο Καρλομάγνος; ή ο Λη;; εν ολόιδιος! φυσικά μπορεί να εν ο Λη οπότε παίξε πελλό! :-))

    πολλά ωραία και ενδιαφέροντα... νομίζω μόνο στο LoTR τον είδα :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάνω στο βίντεο που έβαλα λινκ. Το έκοψε ο Jackson στο σινεμά αλλά είναι στο extended edition. Αγαπητή Ουφ, αν δεν είδες τα extended edition δεν ξέρεις τι χάνεις. Εχει ακόμα 1 1/2 ώρα έργο :)

      Διαγραφή
    2. είδες, εν είδα το λινκ :-)
      η θεαματική πτώση του Σάρουμαν! γιατί ο Λέγκολας εσκότωσε τον Γκρίμμα;

      είδα τζαι τα τρία ξανά πρόσφατα, θα τα δω ξανά τζαι τα έξι σε μαραθώνιο όταν θα βγει η τριλογία του Χόμπιτ τζαι θα φροντίσω να εν τα extended edition :-))

      Διαγραφή
  2. Η φωνή του εν πολλά μεγάλον ατού. Πάντα εκτιμούσα τον (όπως τζιαι τον Jack Palance) παρότι "κακός", αλλά τωρά που έμαθα ότι εν μεταλλάς 10 φορές παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jack Palance. Τι εθυμήθηκεν ο άθρωπος. "Shane! Come back Shane!" Ταινιάρα!

      Διαγραφή
  3. Πολλά εκπαιδευτικά τα ποστ σου για μας τους ασχετους! Μένι θενξ! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν πολλά τα ψουμια που έχω να φάω ώσπου να γράψω εμπεριστατωμένα ποστ σαν τα δικά σου. Σαϊενς φορ ολ φορ δε γουιν

      Διαγραφή
    2. Έκαστος στο είδος του! :) Εν τζαι εξεχασα οτι σου χρωστω το κονσαλτέισιον μου α! :)

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Τι να σου κλάσει ο κάθε τυχαίος; Εδώ έχουμε τον original gangsta :)

      Διαγραφή
  5. did that conversation actually take place? ...εν παίζει να ήταν καλύτερος Gandalf που τον McKellen (είμαι νακκουρούδι biased)

    ..αφού του πάει να παίζει τον κακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LotR extended edition, το "Two Towers", καμε enable το commentary τζαι πήενε σε τζείνη τη σκηνή. Ακουσα το πριν ποοοοοοοοοολυ τζαιρό αλλά εκατεβάσαν το που το YouTube

      Διαγραφή
  6. πολλύ respect (μια λέξη που σπάνια χρησιμοποιώ αλλά αφού δεν περιγράφεται αλλιώς) η γνωστή τούτη φάτσα που θωρείς να παίζει παντού αλλά πάντα εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι "που τον εξαναείδα τούτον?..." - άλλως Christopher Lee! Ευχαριστούμε ταμάλα για το insightful και πολύ ευχάριστο blogpost μεσιέ Popcornmonster. Και btw, ανακάλυψα το blog τούτο προχτές και διαβάζω blogpost μετά από blogpost - σπάνια να με κρατήσει blog έτσι. Εξαίρετος ο τρόπος γραφής και εξιστόρισης σου (νοτ του μέντσιον γιορ χιούμορ)! You're a gifted man, man :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thnx αλλά τα σχόλια ήταν τόσο καλά που με άφησαν speechless :) Γραφω για να σας διασκεδάζω :)

      Διαγραφή