Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

"The Hobbit: An Unexpected Journey". Α review

Πριν να μιλήσουμε για το έργο, πρέπει να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ θα το έβλεπα ακόμα και αν ο Jackson το γύριζε στην αυλή του με sock puppets. Η Μέση-Γη είναι το σπίτι μου απο μικρός και ήξερα την Γκοντολιν, το Βάλαρ, το Νουμενορ και την Μορντορ πολύ πριν πριν μάθω που πέφτει η Βυζακιά ή το Στρουμπί. Εάν αυτό με κάνει λίγοτερο ή περισσότερο ικανό να κρίνω την ταινία το αφήνω στην κρίση του καθενός. Στο δια ταύτα όμως.



Το ερώτημα για πολλούς είναι το εξής: "Θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το LotR;". Ερώτημα βεβαίως που είναι λανθασμένο γιατι το πραγματικό ερώτημα θα έπρεπε να είναι: "Θα είναι αυτή η ταινία ένα καινούργιο "Star Wars: The Phantom Menace;" γιατί αυτό είναι το μοναδικό μέτρο σύγκρισης. Η τριλογία του Star Wars είναι η έτερη τριλογία επικής φαντασίας που είδαμε μέχρι σήμερα που επανήλθε χρόνια μετά την πρώτη τριλογία Θα ήταν λοιπόν το "Hobbit" μια αξιοπρεπής συνέχεια στο κόσμο της Μέσης - Γης ή μια κακή ταινία που έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τους φαν για να τους ξεζουμίσει για λίγα εκατομμύρια, όπως το "Phantom Menace; Οι προσδοκίες μου ήταν όσο πιο χαμηλές μπορούσαν να ήταν και ευτυχώς ο Peter Jackson φρόντισε να με διαψεύσει. Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης πέτυχε κάτι που μέχρι σήμερα νομιζα αδύνατον. Κατάφερε να κάνει το "Hobbit" μια ταινία πολύ καλύτερη από το βιβλίο, βελτιώνοντας στην ουσία το αριστουργηματικό πόνημα του Tolkien. Ο Jackson είναι ένας από τους δύο ανθρώπους σ' αυτόν τον πλανήτη που θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

O άλλος είναι αυτός αλλα more on that another day
Είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψην για το "Hobbit". Εχει έκταση μισή από ένα βιβλίο της τριλογίας του LotR και όταν γράφτηκε προοριζόταν για παιδικό παραμύθι. Είναι πολύ πιο χιουμοριστικό και σαφώς λιγότερο σκοτεινό από το LotR. Ηταν το πρώτο βιβλίο του Tolkien που γνώρισε επιτυχία και αποτέλεσε το έναυσμα για τον ταλαντούχο γλωσσολόγο για να γράψει τα μετέπειτα γνωστότερα του βιβλία. Γράφοντας το LotR, ο Τolkien συνειδητοποίησε ότι το "Hobbit" θα ήταν μεγάλη αντίθεση και γι' αυτό επέστρεψε αργότερα και ξανάγραψε αρκετά σημεία (συμπεριλαμβανομένου του τέλους) για να το φέρει πιο κοντά στο ύφος του LotR.
Πάμε στην ταινία. Προκειται για μια αξιοπρεπέστατη συνέχεια του φαινομένου που ονομάζεται LotR, που μπορεί άνετα να σταθεί μόνη της στο κόσμο του κινηματογράφου. Οι περισσότεροι ήρωες από την πρώτη τριλογία επιστρέφουν (Σαρουμαν, Φροντο, Μπιλμπο, Ελροντ, Γκαλαντριελ) και ο Jackson εισάγει πολλούς άλλους που αντικαθιστούν άξια όσους λείπουν. Ο Richard Armitage στέκεται πολύ καλά σαν Thorin Oakenshield (δίνοντας πάρα πολλά στοιχεία για την καταληξη του χαρακτήρα), ο Ian McKellen καταφέρνει πάλι να είναι επιβλητικός σαν ο μάγος Γκάνταλφ (παρά τα χρόνια του) και ο Martin Freeman πάει καρφί για οσκαράκι σαν το διστακτικό hobbit Μπιλμπο. O Jackson φέρνει χαρακτήρες που δεν υπάρχουν στο βιβλίο και μεγαλώνει σημαντικά τον ρόλο άλλων, επεμβαίνοντας με μαεστρικό τρόπο στο βιβλίο του Tolkien και απαντώντας στα ερωτήματα όσων διερωτούνταν πως θα κατάφερνε να κάνει τρεις ταινίες από ένα τόσο μικρό βιβλίο. Υπάρχει πολύ περισσότερο χιουμορ απ' ότι στο LotR (θα γελάσετε με την ψυχή σας σε κάποιες φάσεις) και τα εφέ είναι κατα πολύ καλύτερα, αν και σε κάποιες στιγμές το green screen βγάζει μάτια. Ο Andy Serkis δίνει παράσταση για ένα ρόλο σαν ο Γκολουμ και ήδη εμφανίστηκαν αυτοί που ζητούν την συμπερίληψη του στα όσκαρ, ασχέτως εάν δεν εμφανίζεται επί της οθόνης.
Η ταινία βεβαίως έχει και τα κακά της. Πρώτα απ΄όλα, έχει μεγάλη διάρκεια άνευ λόγου. Η μισή ταινία είναι επινόηση του Jackson και θα μπορούσε να κάνει λίγη οικονομία. Βάλε στη συνταγή και το 3D και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τον κόσμο να το δει. Επίσης, κάνει κοιλιά σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα να χαλά ο ρυθμός. Suprisingly, τα σημεία που κάνει κοιλιά είναι λέξη προς λέξη σκηνές βγαλμένες από το βιβλίο. Είναι να διερωτάται κάποιος τι θα γινόταν εάν ο Jackson έπαιρνε περισσότερες ελευθερίες. Τέλος, βρήκα τα συνεχή references στο LotR ενοχλητικά και αχρείαστα. Ναι κύριε Jackson, ξέρουμε ότι γύρισες το LotR, δεν είναι ανάγκη να μας το θυμίζεις συνέχεια.
Καταλήγοντας, το "Hobbit" είναι μια πολύ καλή ταινία, ούτε κατα διάνοια τόσο καλή οσο το LotR αλλά αρκετά ώστε να μπορέσει να σταθεί μόνη της. Ουτε κατά διάνοια δεν είναι η καλύτερη δουλειά του Jackson και θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να το χάσεις;

Ούτε κατά διάνοια!




10 σχόλια:

  1. Γιες, είμαι ο πρώτος που εν να κάμει σχόλιο. Αλλά εν έχω τζαι πολλά να πω, η αλήθκεια. Το Hobbit ήταν που τα πρώτα αγγλικά βιβλία που εθκιάβασα, τζαι αν φτάνει στο μισό του η ταινία, εν να σούπερ. Btw, το LoTR εν άντεξα να το θκιαβάσω, εν πολλά πολύ για μένα, πόσα να πεί, ας άφηνε κάτι πίσω ο μακαρίτης.
    Ευχαριστούμε πάντως για την ενημέρωση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε για να σου δώσω να καταλάβεις πόση σ΄χεση εχει το βιβλίο με την ταινία, το πρώτο μισάωρο δεν ασχολείται καν μαζί του. Ο Jackson πήρε πάρα πολλές ελευθερίες και χρησιμοποιήσε βασικά το βιβλίο σαν βάση. Θα ηταν πιο σωστό αν έλεγε "inspired by the Hobbit"

      Διαγραφή
  2. 170 λεπτά τζαι 3D εν κάμποσο αποτρεπτικό :/

    εννά το δούμε όμως, τι θα κάμουμε;; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμπτωση αλλά εκανόνισα να το δω αυριο. Το ποστ σου εν οτι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μου πεις αν συμφωνείς με την εκτίμηση μετά που θα το δεις!

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, άρεσε μου αλλά το τέλος άνοιξε μου την όρεξη για παραπάνω

      Διαγραφή
    3. Πίστεψε με. Στο βιβλίο η δράση τώρα απογειώνεται. Η δευτερη θα είναι από τις καλύτερες που είδες ποτε

      Διαγραφή
  4. θα συμφωνήσω σε όλα εκτός στο οτι δεν είναι μόνο 'inspired' by the book. Ακριβώς όπως το βιβλίο είναι απλά με τα extra που έβαλε ο Jackson..
    το 3D είναι αποτρεπτικό μόνο επειδή το βλέπουμε στην Κύπρο! αν το βλέπαμε σε άλλη χώρα σε imax μια χαρά θα ήταν!

    θυμίζει LoTR αλλά αυτό είναι ατού του αφού στην ουσία είναι το prequel άρα έπρεπε να έχει πολλά κοινά και ρόλους που εμφανίζονται ξανά. Η πιο ωραία στιγμή ήταν που εμφανίστηκε ο Christopher Lee ως Saruman! epic!!!

    Το οτι αγαπάς τον Tolkien και την Μέση Γη δεν σημαίνει οτι σε κάνει πιο ικανό να κρίνεις την ταινία..in fact it makes you more biased! having said that φυσικά δεν μπορείς να μην αποδόσεις τους επαίνους που του αξίζουν biased or not biased!

    Κοιλιά κάμνει ναι αλλά ήταν 3 ώρες έργο και αν είχε ακόμα 3 εγώ θα εκάθουμουν με ευκολία να το δώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα extra που έβαλε ο Jackson είναι η μισή ταινία :) Και που στ τρίτο θα είναι ακόμα περισσότερα αφού με τοον τρόπο που κόβει τις ταινίες είναι εμφανές ότι θα του μείνει μόνο "Η μάχη των 5 στρατιών" για να βγάλει μια ταινία.

      Γι' αυτό ξεκαθάρισα τα credentials μου για να ξέρει ο κόσμος τι διαβάζει!

      Εγώ θα εκάθουμουν να το δω ακόμα και αν επηενε μια ημέρα και χρειαζόταν να βάλω καθετήρα και ορό. Εν τζαι σημαίνει όμως ότι εν ουλλοι έτσι :)

      Διαγραφή