Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Elementary my dear Watson: Sherlock Vs Holmes

Ορίστε ένα μικρό τρίβια που θα σας στείλει. Γρήγορα, σκεφτείτε το διασημότερο quote από τα βιβλία του Sherlock Holmes. 9 στους 10 θα σκεφτήκατε το "Elementary, my dear Watson" και ο δέκατος το "Oh Watson, your cane is sooooooo big!". Σ' αυτόν το μόνο που έχω να πω είναι να κόψει λίγο το gay porn, γιατί σου καταστρέφει τα μυαλά. Οι υπόλοιποι όμως θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι ο Sherlock Holmes στα βιβλία δεν είπε ποτέ του αυτή την φράση. H προέλευση του "Elementary my dear Watson" προέρχεται πιθανότατα από τον ηθοποιό του ραδιοφώνου Basil Rathbone που έπαιζε τον Holmes στη ραδιοφωνική εκπομπή "The New Adventures of Sherlock Holmes" από το 1939 μέχρι το 1947.

Ο Rathbone στη ταινία "Τhe Hound of the Baskervilles". Δεν θα μπορούσε να φαίνεται πιο εγγλέζος ακόμα και αν ήταν καμωμένος από Earl Grey και σαρκασμό

Ο Holmes βεβαίως είναι πνευματικό παιδί του σκωτσέζου γιατρού και συγγραφέα Arthur Conan Doyle (1859-1930). Ο Doyle μισούσε τον Holmes γιατί τον είχε κλέισει μέσα σ' ένα χρυσό κλουβί. Οι ιστορίες του μοσχοπωλούσαν αλλά ήταν το μοναδικό πράγμα που ήθελε ο κόσμος να διαβάζει, αναγκάζοντας τον Doyle να εγκαταλείψει άλλες συγγραφικές προσπάθειες που θεωρούσε πολύ καλύτερες από τον ιδιοφυή ντετέκτιβ. Οταν "σκότωσε" τον χαρακτήρα το 1891 (έπεσε μαζί με την νέμεση του, τον καθηγητή Moriarty στους καταρράκτες του Reinbach στην ιστορία "The Final Problem"), o Doyle έγραφε ότι ήταν "ανακουφισμένος" καθώς πλέον θα μπορούσε να βρει καινούργια μονοπάτια για το συγγραφικό του ταλέντο. Υπολόγισε χωρίς τους φαν.

"Γεια σας! Εδώ είναι το σπίτι του κου Doyle? Δεν είναι μέσα; Δεν υπάρχει πρόβλημα, θα περιμένουμε"

Δεν φτάνει που η ίδια του η μάνα (όταν έμαθε ότι ήθελε να σκοτώσει τον Holmes) του έγραψε "You won't! You can't! You mustn't!" o Doyle δεν μπορούσε να βρεθεί σε κοινωνική σύναξη και να μην την άκουγε από κάποιον. Λες και δεν έφτανε το διαρκές μουρμούρημα από τους high-κλασάτους, ο λαουτζίκος είχε κι αυτός κάτι να πει επί του θέματος. Στην αρχή ήταν τα χιλιάδες γράμματα που κατέκλυσαν τον εκδοτικό οίκο και στην συνέχεια ακόμα και επιθέσεις κατά του κτιρίου και των υπαλλήλων. Μετά την κοινωνική κατακραυγή, ο Doyle αναγκάστηκε να επαναφέρει τον Holmes και συνέχισε να γράφει μέχρι να πεθάνει.

Πιθανόν και πιο μετά
Μιας και έχουμε την κουβέντα, τα βιβλία του Doyle με τον Holmes είναι σπουδαία προσθήκη για οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Προσωπικά εισηγούμαι το "Σημάδι των Τεσσάρων" αλλά γενικά όλα τα βιβλία και οι ιστορίες του Holmes έχουν ενδιαφέρον. Χριστούγεννα έρχονται, κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο.

O Holmes σήμερα


Από την στιγμή της δημιουργίας του, ο Holmes δεν έπαψε στιγμή να αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κόσμου και ως αποτέλεσμα αυτού ποτέ δεν σταμάτησε να εμφανίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα media. Είτε είναι εκπομπή στο ραδιόφωνο, θεατρική παράσταση, ταινία ή σειρά της τηλεόρασης, ο Sherlock Holmes είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και αναγνωρίσιμους ήρωες παγκοσμίως. Η περσόνα του εκκεντρικού, ιδιοφυή, εξαρτώμενου ανθρώπου έγινε η παλέττα πάνω στην οποία θα χτιστούν πολλοί άλλοι χαρακτήρες, χωρίς κατ' ανάγκη να περιορίζονται στο genre του αστυνομικού μυθιστορήματος.

House - Ho(l)mes. Get it?
Ακόμα και η Disney χρησιμοποίησε τον Sherlock σαν βάση για μία από τις ταινίες της, το "The Great Mouse Detective"



Παρά τις πολλές παραλαγές του, ο Sherlock Holmes όμως έχει ομολογουμένως ξεφύγει από τα αρχικά πλαίσια των ιστοριών του (εσένα βλέπω Robert Downey Jr και Guy Ritchie) και το αρχικό όραμα του Doyle. Δύο πρόσφατες σειρές όμως επιχειρούν να μείνουν πιστές στις ιστορίες του θρυλικού ντετέκτιβ, με μια μικρή παραλλαγή. Μεταφέρουν την δράση από το βικτωριανό Λονδίνο στο σήμερα. Το 2010 στο BBC έκανε το ντεμπούτο του το "Sherlock" και το 2012 στο αμερικάνικο κανάλι CBS το "Elementary".


"Sherlock" 




Τώρα, όταν λέμε "σειρά" στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όρος είναι λίγο τραβηγμένος, αφού είναι κλασσικό αγγλικό mini series. Το ΒΒC κυκλοφόρησε τρία 90λεπτα επεισόδια το 2010 και μετά την απρόσμενη επιτυχία ακόμα 3 το 2011. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ τον έχει ο Benedict Cumberbatch (έπαιξε στο "Atonement") και τον Δρ. Watson παίζει ο Martin Freeman (γνωστός από το αγγλικό "The Office" και βεβαίως ως Bilbo Baggins στο "Hobbit"). Οπως η πλειοψηφία των αγγλικών σειρών, δίδει πολύ μεγαλύτερη σημασία στην ατμόσφαιρα και στην πλοκή παρά στην δράση, κάνοντας την σειρά ναι μεν λίγο αργή αλλά απολαυστικότατη. Εάν η σειρά σας μοιάζει γνωστή είναι επειδή το ΡΙΚ (που προφανώς έχει κάποιου είδους συμφωνία με το BBC) την έδειξε πριν δύο χρόνια. Δεν μπήκαν καν στο κόπο να ψάξουν για δέυτερη σεζόν και την πρώτη την έθαψαν κανονικα. Μυστήριαι αι βουλαί του τμήματος προγραμματισμού του ημικρατικού καναλιού.



Οι κριτικές για τον Cumberbatch είναι διθυραμβικές (προσωπικά τον βρίσκω λίγο υπερβολικό αλλά κάτι περισσότερο θα ξέρουν από μένα) και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ιδιορρυθμία που φέρνει ο ίδιος στον χαρακτήρα τον κάνουν αντάξιο του Doyle. Η τρίτη σεζόν θα ξεκινήσει τον Γεννάρη και είναι ήδη μια από τις πιο αναμενόμενες αγγλικές σειρές της χρονιάς.
Ο βασανισμένος Watson του Freeman είναι εξαιρετικός και η χημεία μεταξύ των δύο δουλεύει πολύ καλά, σπρώχνοντας την σειρά.


"Elementary"



Επηρεασμένοι προφανώς από την επιτυχία της αγγλικής σειράς, το αμερικάνικο CBS θέλησε να βάλει κι αυτό το χεράκι του στη πίττα. Introducing τον νέο Sherlock Holmes, που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι ειδικός σύμβουλος της Αστυνομίας. Τον κεντρικό χαρακτήρα υποδύεται ο άγγλος Johnny Lee Miller (μπορεί να τον ξέρετε σαν τον Jordan Chase από την 5η σεζόν του "Dexter") και μπορώ να πω ότι τον προτιμώ από τον Cumberbatch. Μεγάλη καινοτομία στη σειρά είναι ο ρόλος του Watson. Από John γίνεται Joan και το CBS μας συστήνει την Joan Watson, που υποδύεται η Lucy Liu ("Charlies Angels", "Kill Bill"). Η αμερικάνικη έκδοση έχει πολύ ταχύτερους ρυθμούς αλλά συνεπεία αυτού πονάει λίγο στη πλοκή, που σε κάποια σημεία μοιάζει πιο τραβηγμένη από την αισιοδοξία της Πραξουλλας. Στο τομέα της τηλεθέασης κινείται πολύ καλά (όπως όλα τα police procedural drama) και ήδη το κανάλι παράγγειλε 12 επιπρόσθετα επεισόδια για να πάει μέχρι το τέλος της σεζόν. Μια full σειρά 24 επεισοδίων σχεδόν εγγυάται ότι θα υπάρξει και δεύτερη σεζόν.



Ποια σειρά είναι λοιπόν του γούστου σας; Θέλετε ένα πιο φλεγματικό, σαρκαστικό και εξυπνάκια ντετέκτιβ ή μια βασανισμένη ιδιοφύια που προσπαθεί να βρεί τον δρόμο της; Κάτσετε πίσω αναπαυτικά και απολαύστε τις καινούργιες περιπέτειες ενός χαρακτήρα που όπως φαίνεται δεν θα πεθάνει ποτε!


18 σχόλια:

  1. Sherlock by BBC.
    Καρτερώ για άλλο σίζον γμτ!

    Στο αεροδρόμιο ΕλΒε είχα σηκώσει μια κυρία που τη θέση της για να κάτσω εγώ και να φορτίζω το λάπτοπ while in transit και έβλεπα επεισόδια. Σε κάποια φάση μια κοπελίτσα δίπλα μου που έβλεπε κάτι στο ipad της μου λέει βλέπεις sherlock; Είναι δεύτερη σεζόν; Θέλω τα επεισόδια και δεν τα βρίσκω! Τελικά της τα πέρασα σε στικάκι και μου είπε 200 ευχαριστώ!
    :) Αν εζούσαμε στα 80s θα ήμασταν και penpals με την αμερικανούδα τωρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στα 90's είχε pen pals! Μεταξύ των δύο νομίζω και γω προτιμώ το αγγλικό. Φοβερή προσοχή στη λεπτομερεια

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με την Μουν !!!!! αγαπώ Cumberbatch!!!

      Διαγραφή
    3. Δεν λέω ότι δεν είναι καλός, αλλά είναι λιγουλάκι overactor ρε αδερφε!

      Διαγραφή
    4. δεν ξέρω, μου άρεσε. κολλά με την όλη ατμόσφαιρα που διούν στην ταινία.
      επίσης, θέλω το παλτό του. ξέρω, εν κυκλοφορεί πλέον, αλλά θέλω το. όι πως αν εκυκλοφόραν είχε τσαςς να το γοράσω (τιμή μια φάουσα ριάλλια), αλλά θέλω το.

      Διαγραφή
  2. Κόντεψε να μου βγει ο καφές από τη μύτη με τις λεζάντες της πρώτης και δεύτερης φωτό!
    Γίνεται να ψηφίσω Dr House? Οι μεγάλοι έρωτες, βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευκαιρίας δοθείσης, θέλω να επισημάνω ότι ο γραφών ουδεμία ευθύνη φέρει για ατυχήματα που συνδέονται με την ανάγνωση του blog, όπως στη περίπτωση μας η καφερραγία δια της μύτης. Παρομοίως, αποποιούμεθα ευθύνης για ουρολογικής φύσεως ατυχήματα π.χ."εκατούρησα πάνω μου που το γέλιο" αλλά και οποιουδήποτε είδους παραμόρφωση π.χ. "μαλάκα έφυεν η κκελλέ μου!"

      Εκ της διευθύνσεως

      Διαγραφή
  3. Πολλά ωραίο ποστ. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες καρτερούμε πως και πως τα νέα επεισόδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε σοβαρομιλάς; Συγκρίνεις το Sherlock του BBC με το Αμερικάνικο Elementary;
    Το Sherlock είναι για μένα μια από τις καλύτερες σειρές που βγήκε ποτέ. Πρωτότυπη ιδέα και έξυπνο σενάριο. Οι Cumberbatch και Freeman σπουδαίοι.
    Το Elementary είναι απλά μια (όχι και τόσο επιτυχημένη) αντιγραφή. Η μετατροπή του John σε Joan δεν είναι "μεγάλη καινοτομία" αλλά, κατά τη γνώμη μου, μια "αμερικανιά" για να αυξήσουν τους θεατές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου συγκρίνονται ως προς το περιεχόμενο, αφού είναι σειρές πυ φέρνουν τον Holmes στο σήμερα και βασίζονται πάνω σε υπάρχουσες ιστορίες! Η μετατροπή του Watson σε γυναίκα εν πρέπει να σε αγχώνει. Εκείνο που πρέπει να διερωτάσαι είναι το εξής: Πόσο μακριά είμαστε από το να γίνει ο Sherlock Holmes γυναίκα;

      Διαγραφή
  5. love Cumberbatch (Frankenstein monster at national theater!!) love Martin Freeman (the hitchhiker's guide to the galaxy) θέλω στικάκι με τα επεισόδια!!! :PP

    η ιστορία του συγγραφέα εν μοιάζει με την ιστορία του Μίζερι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημουν ένα βήμα που το να το γράψω αλλά σκέφτηκα ότι ήταν να απλωθώ πολλά. Ρεσπεκ απόλυτο που το εντόπισες. Τα σέβη μου

      Διαγραφή
  6. 1. Ωραίο post!
    2. Προσπαθώ να συνέλθω που το shock ότι το ΡΙΚ έδειξε σειρά πριν να την ανακαλύψει κόσμος.
    3. I miss House!
    4. Το πρώτο επεισόδιο του Sherlock το είδα με το ζόρι μετά όμως είδα τα υπόλοιπα επεισόδια σε μια μέρα.
    5. Όσο για το αμερικάνικο, έκτος του ότι εν με παίρνει να βλέπω κι άλλη σειρά λόγω χρόνου, δεν με πείθει. Αν πάει και σε τρίτο season, βλέπουμε!
    6. Keep up the good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.ευχαριστω!
      2. Καποια συμφωνία έχουν γιατί ούτε που επήραν χαπάρι τι εδείξαν γιατί εν το διαφημίζαν
      3.Ολοι μας...
      4. Ετσι βλέπω και γω σειρές συνηθως
      5. Παλι ευχαριστω!

      Διαγραφή
  7. σιγά να μεν συγκρίνεται η σειρά του bbc με την αμερικανιά!
    cumberbatch θεός! beyond sexy!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειπαμε. ειναι συγκρινομενο ως προς την θεματολογια. Αμαν μανία ρε με τον Cumberbatch!

      Διαγραφή