Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

10 σκηνές από ελληνικές ταινίες των '80ς, που αποδεικνύουν ότι τότε όλοι ήταν high as fuck και μια ωδή στον Σταμάτη Γαρδέλη

Πόσες φορές ακούσατε μέχρι σήμερα ότι τα eighties ήταν η καλύτερη δεκαετία από όλες; Να ήταν ότι η οικονομία ήταν στα πάνω της και όλοι είχαμε μέλλον; Να ήταν επειδή ο ρομαντισμός δεν είχε ακόμα πεθάνει; Να ήταν επειδή η μοναδική Τρόικα που υπήρχε ήταν η βότκα; Καλές μαντεψιές αλλά όχι. Υπαρχουν αρκετές θεωρίες εκεί έξω, αλλά νομίζω η δική μου είναι η καλύτερη.
Ο λόγος που τα eighties ήταν τόσο awesome ήταν επειδή το speed και το acid έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις και κανένας δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί και σίγουρα δεν είχε ιδέα πως να το νομοθετήσει. Αποτέλεσμα ήταν όλες αυτές οι ουσίες να βρουν τον δρόμο τους στην ελληνική κοινωνία και πρωτίστως στο χώρο του θεάματος! Οι ταινίες που βγήκαν στα σινεμά (και απευθείας σε βίντεο) είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της εισβολής παραισθησιογόνων στα ενδότερα της Αγίας, Ορθόδοξης, Ελληνικής Οικογένειας. Γιατί για να εκπονήσεις τέτοιου βεληνεκούς ιστορικές ταινίες, σίγουρα δεν παίρνεις από αυτά που παίρνουμε εμείς οι πληβείοι. Από το μυαλό του Γιάννη Δαλιανίδη, του Ομηρου Ευστρατιάδη, του Κώστα Καραγιάννη και τις αθάνατες ερμηνείες του Στάθη Ψάλτη και του Σταμάτη Γαρδέλη, αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές του ελληνικού σινεμά! Τι να σου κλάσει ρε ο κάθε "Κυνόδοντας" μπροστά στο "Βασικά καλησπέρα σας";


Το σημερινό ποστ έχει και δεύτερο τίτλο που δεν είναι καθόλου τυχαίος. Οι περισσότερες από τις σκηνές που έχω εδώ έχουν μέσα τον τιτανοτεράστιο, τρισμέγιστο, ανυπερβλοανυπέρβλητο Σταμάτη Γαρδέλη. Δηλώνω Γαρδελικός και εκείνη την εποχή εάν ήθελες η ταινία σου να πάει καλά, έπρεπε να δώσεις κι ένα ρόλο στον Σταμάτη Γαρδέλη. Πως κάνει κάθε περιοδικό που πρωτοκυκλοφορεί στη Κύπρο, που βάσει νόμου πρέπει να έχει εξώφυλλο την Βίσση; Ετσι ακριβώς.
Ενας φίλος μου διερωτήθηκε κάποτε πως είναι δυνατόν ο Πάνος Μιχαλόπουλος (μαζί ξεκίνησαν) να έχει ανθηρή καριέρα ακόμα και σήμερα και ο Γαρδέλης να έχει περάσει στα αζήτητα. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Η μοναδική εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι κάποιες φωτιές απλά καίνε πιο λαμπερά από άλλες και σβήνουν πολύ πιο γρήγορα.

Πόσο πιο λυρικός μπορώ να γίνω ο πούστης;

Λίγα λόγια και για τις επιλογές. Προσπάθησα να το κρατήσω σε μια σκηνή ανά ταινία και χρησιμοποίησα μόνο σκηνές που βρήκα στο YouTube. Κάποιες δυστυχώς δεν τις βρήκα, όπως την σκηνή που Κώστας Βουτσάς και Σωτήρης Μουστάκας παζαρεύουν τον άραβα μεγαλοεπιχειρηματία στο "Τα τούβλα". Οταν ο άραβας διαμαρτύρεται για την προτεινόμενη τιμή, ο Βουτσάς του απαντά "Αραβας είσαι ρε ή γύφτος;"! Good times.
Στο δια ταύτα.


"Αϊντε σπάσε, ρε μαλάκα" από την ταινία "Καμικάζι αγάπη μου" (1983)

Αρχή κάνουμε με ένα κομμάτι που είναι τόσο cult, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το άλλο αλήστου μνήμης κομμάτι που ακολουθεί λίγο παρακατω, πάλι με τον Γαρδέλη. Το "Αιντε σπάσε, ρε μαλάκα" είναι ελαφρορόκ κομματάκι της μπάντας του Γαρδέλη (Μουσικές Μεραρχίες παρακαλώ), που στη ταινία υποδύεται τον αδελφό του Στάθη Ψάλτη. ΟΛΑ τα λεφτά στο βίντεο είναι ο τύπος με το speedo που παίζει πλήκτρα! Δεν βλέπεις πλέον τέτοια πράγματα σήμερα! Να σας πω ότι μετά που τελειώνει το κομμάτι, η συνάμενη κουνάμενη γκρουππι χτυπά τον Γαρδέλη στον ώμο λέγοντας του "Θα καραφλιάσει το σύμπαν με αυτό το κομμάτι!" Μωρό μου, το κακό το έχουμε πάθει ήδη.


"Αγόραρε! Χέλι!" από την ταινία "The Κόπανοι"  (1987)

Μόνο για τον τίτλο, αυτή η ταινία παίρνει δικαιωματικά θέση στο πάνθεον. Μα, "The Κοπανοι" ρε φίλε; Οταν στην Ελλάδα έκαναν puns, στην Αμερική ανακαλύπταν το slap-stick να 'ουμε. Γιώργος Κωνσταντίνου γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ως ο φτωχομπινές που πουλά αγάπη σε γυναίκες για να τους τρώει τα λεφτά. Ενα από τα θύματα είναι η Φρύνη Αρβανίτη, που του πέφτει κάπως...πολλή...




"Εσύ τι είδες;" από την ταινία "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα" (1982)

Αν ζητούσαμε από όλους όσους ήταν ζωντανοί την δεκαετία του '80 να διαλέξουν την πιο αντιπροσωπευτική ταινία, σας πάω στοίχημα ότι η πλειοψηφία θα πήγαινε με το "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα". Το μοναδικό ελληνικό movie franchise, το πόνημα του Ομηρου Ευστρατιάδη ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς και έδωσε ακόμα δύο ταινίες. Εκανε σταρ τον Στιβ Ντούζο (Μπίλιας) και μας έδειξε ότι ο ελληνικός κινηματογράφος ξέρει πως να κάνει κωμωδία. Ο Ευστρατιάδης προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναβιώσει το franchise το 2011 με μια τέταρτη ταινία, που ήταν τόσο χάλια που πρέπει να κυρηχτεί παράνομη.
Στη σκηνή οι "φασαρίες" της τάξης παίρνουν μάτι την καθηγήτρια, η οποία τους τιμωρεί αναλόγως με το τι είδαν!




"Μαφιόζικο πνίξιμο με τροχό" από την ταινία "Λεζεντάνο ο Μπάτσος" (1988)

Εχω ένα σοφτ σποτ για τον Μάρκο Λεζέ. Δεν ξέρω γιατί. Του έχω μια συμπάθεια του ανθρώπου. Δεν ξέρω αν είναι το κακομοιριασμένο ύφος, η καημένη του κορμοστασιά ή η γελοία φωνή του. Εχει κάτι το συμπαθητικό πάνω του ο άνθρωπος. Ο Λεζεντάνο είναι ο ήρωας που δημιούργησε ο Λεζες, που υποδύθηκε σε δυο -τρεις ταινίες κάποτ στα τέλη της δεκαετίας. Εδώ ο Λεζεντάνο θα εκτελεστεί από την εγχώρια μαφία, γιατί έχασε κάτι εκατομμυριάκια ευρώ. Ο ευρηματικός τρόπος εκτέλεσης κάνει τον κάθε κακοποιό από ταινία James Bond να φάει την γάτα του από την ζήλεια. Fun fact. Το όνομα του εκτελεστή είναι "Τατάλια", που είναι βεβαίως το όνομα της αντίπαλης οικογένειας των Κορλεόνε στο "Godfather".



"Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols. Γκέγκε;" από την ταινία "Χουλιγκανς, κάτω τα χέρια από τα νιάτα" (1983)

Οταν βγήκε η ταινία, ήταν μια κοινωνική καταγγελία, οι κραυγές μιας νεολαίας που αναζητούσε απαντήσεις και δεν μπορούσε να τις πάρει από την συντηρητική προηγούμενη γενιά. Και η συγκεκριμένη σκηνή, υποτίθεται ότι ήταν η επανάσταση ενός αγανακτισμένου με το κατεστημένο νέου, υπό τους ήχους του πανκ συγκροτήματος "Sex Pistols". Εχοντας πει αυτά, Ι dare you, I double dare you motherfucker, να δεις αυτή τη σκηνή και να μην ξεραθείς στο γέλιο.




"Τι του πέρασε από το κεφάλι;" από την ταινία "Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος" (1985)

Η προέλευση του γνωστού ανεκδότου. Ο Ψάλτης δεν θέλει καμία σύσταση. Εδώ υποδύεται τον στρατιώτη που επισκέπτεται το σπίτι ενός νεκρού συναδέλφου του, για να εξηγήσει στους γονείς του πως πέθανε.




"Προσοχή! Κλαρίνο" από την ταινία "Ο Δυναστείας" (1985)

Η υπόλοιπη ταινία είναι μεν απαράδεκτη αλλά το συγκεκριμένο όποτε το θυμάμαι γελώ! Ο Σωτήρης Μουστάκας είναι παλιοσειρά, που έχει πάρει σβάρνα τα στρατόπεδα γιατί δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά! Εδώ αντιδρά όταν ένας λοχαγός του λέει να σταθεί προσοχή.



"Η ντροπή του Μήτσου" από την ταινία "Μήτσος ο Ρεζίλης" (1984)

Ακόμη ένας κλασσικός Μουστάκας, αυτή την φορά από το cult "Ο Μήτσος ο Ρεζίλης" με τον Νίκο Ρίζο. Ο Μήτσος είναι ένας βαρύμαγκας που δεν μπορεί να βρει δουλειά. Στη συγκεκριμένη σκηνή κόβει το μουστάκι από την ντροπή του αλλά παίρνει ένα αναπάντεχο μήνυμα από τον άλλο κόσμο!




"Come with me για να την βρεις" από την ταινία "Ελα να αγαπηθούμε darling" (1984)



Πως ήταν το "Αιντε σπάσε ρε μαλάκα" ή το "Με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία/κρατώ μια κιθάρα κρατάς μια καρδιά"; Του ίδιου βεληνεκούς είναι και το "Come with me για να την βρεις". Βασικά, δώσε στο Γαρδέλη μια κιθάρα και cheesy στιχους και έχεις instant classic. Greek lover όχι με πουλόβερ αλλά με κιθαρούλα για καντάδα στον χαμένο μου έρωτα, την Εφη Πίκουλα.



"Πιάσαμε αμερικάνικο σταθμό" από την ταινία  "Βασικά, καλησπέρα σας" (1982)


Οχι μια σκηνή, όλη την ταινία να βάλω πάλι θα είμαι μέσα. Τι να πρωτοπεις; Το "Κουλα πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος"; Το "Εισητήριο, ο πίσω"; Το εστιατόριο με σπεσιαλιτέ το βραστό νερό; Το "Βασικά καλησπέρα σας είναι all time classic και βλέπεται ακόμη και σήμερα και πάλι είναι ευχάριστο! Η προσωπική μου επιλογή για την καλύτερη ταινία των 80's και η καλύτερη κωμωδία του ελληνικού κινηματογράφου.



Bonus material: Όλη η φιλμογραφία του Κρις Σφέτα

To 1984, το "Karate Kid" βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες και σηματοδοτεί μια στροφή του αμερικάνικου σινεμά προς ανατολάς και συγκεκριμένα στον κινέζικο και ιαπωνέζικο μυστικισμό. Η ταινία προβλήθηκε και στην Ελλάδα και θεάθηκε από τον ιδιοκτήτη σχολής καράτε Γιώργο Σφέτα, που είχε ένα γιό, μια κάμερα και ένα όνειρο. Να δώσει στον κόσμο ένα karate kid που αντί για σουσι θα βρωμούσε τζατζίκι.



Κάπως έτσι μπήκε στο κόσμο του σινεμά ο Κρις Σφέτας, ένας εντελώς ατάλαντος νεαρός ηθοποιός που το μοναδικό πλεονέκτημα που είχε ήταν να φωνάζει "ΙΑΑΑΑΑ" τόσο δυνατά, που έχανες αμέσως κάθε θέληση για μάχη. Οταν ο ελληνικός κινηματογράφος σταμάτησε να παίζει ταινίες του φέρελπι καρατέκα, ο Κρις Σφέτας συνέχισε απτόητος την καριέρα του στις ταινίες των βίντεοκλαμπ. Ολες οι ταινίες είναι τόσο κακοφτιαγμένες που σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα, μαζί με την έντονη επιθυμία να γελάσεις. "Ο μικρός κεραυνός", "Ο μικρός μεγάλος νίντζα", "Ο μαχητής" και άλλες πολλές ταινίες ήρθαν να κοσμήσουν τα ράφια της ελληνικής φιλμογραφίας με ένα λεκέ που είναι μέχρι σήμερα ανεξίτηλος.
Αγαπημένη ταινία βεβαίως είναι το "Ο μικρός ήρωας", η οποία βάζει τον Κρις στη Κύπρο! Οταν λοιπόν ο Σφέτας έρχεται στο νησί μαθαίνει από το θείο του για ένα εικόνισμα που βρίσκεται στο σπίτι του στα κατεχόμενα. Ο Κρις βεβαίως δεν χάνει στιγμή και πάει στα κατεχόμενα για να φέρει το εικόνισμα πίσω! Αφου σπάζει στο ξύλο τον μισό τουρκικό στρατό, (οι στρατιώτες του οποίου δεν έχουν διακριτικά, έχουν μια φυσική απέχθεια για όπλα και για κάποιο λόγο προτιμούν να μιλούν ελληνικά) ο μικρό μας ήρωας επιστρέφει αλλά την τελευταία στιγμή τον πυροβολεί ένας στρατιώτης (που προφανώς δεν είχε πάρει το memo για τα όπλα). Ω του θαύματος όμως ο ήρωας μας είναι ζωντανός, αφού η σφαίρα καρφώθηκε στο εικόνισμα και δεν τον σκότωσε! Φαντάζομαι είχε προστάτιδα την Παναγιά την Αλεφίσφαιρη μεγάλη η χάρη της.



Αυτές ήταν οι επιλογές μου για τον ελληνικό κινηματογράφο των 80's! Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να σας διασκεδάσω! Μέχρι την επόμενη φορά!

Και να μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το νέο μου blog, οπου ο ένας επιζών από μια μεγάλη καταστροφή εξιστορεί στο ημερολόγιο του την ζωή σε μια μετα-αποκαλυπτική Κύπρο!


5 σχόλια:

  1. α χα χα χα, κλαρίνο, κλαρίνο είπα.
    Υπάρχει ο Κρις? Ζει ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχω να σου πω οτι μπαίνω κατά διαστήματα στο συγκεκριμένο για να βλέπω το αντε σπάσε ρε μαλάκα και τον τύπο με το speedo! θεός!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://youtu.be/cCvNj86ajO4
    Το τέλειο soundtrack γι αυτό το ποστ! Πολύ καλό μπλογκ by the way.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαίο! Νομίζω πρέπει να αρχισω να βάζω soundtrack για όλα τα ποστ. Ευχαριστώ για την καλή κουβέντα

      Διαγραφή