Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

You can't stop the signal: The story of Firefly


"I aim to misbehave" - Cpt Malcolm Reynolds
*απολογούμαι εκ των προτέρων για το μέγεθος του ποστ. Το "Firefly" είναι η αγαπημένη μου sci-fi σειρά και ήθελα εδώ και καιρό να γράψω κάτι. Μπορεί να παραφέρθηκα λίγο :)

Λίγα λόγια για την σειρά

To "Firefly" είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που ξεκίνησε να προβάλλεται από το κανάλι Fox από 20 Σεπτεμβρίου 2002 μέχρι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η σειρά ακυρώθηκε μεσούσης της σεζόν λόγω χαμηλής ακροαματικότητας και ψηλού κόστου παραγωγής, με μόνο 11 από 14 επεισόδια που γυρίστηκαν να προβάλλονται.
Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες ενός πληρώματος διαστημοπλοίου με το όνομα "Serenity" και εμπίπτει στο ιδιόμορφο είδος του space western. Το όνομα της σειράς προέρχεται από το είδος του διαστημοπλοίου, που αναφέρεται ως κατηγορίας Firefly με κωδικό 03-K64.Παρά το άδοξο του τέλος, το "Firefly" απέκτησε φανατικό κοινό και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες sci-fi σειρες που παίχτηκαν στη τηλεόραση. Οταν κυκλοφόρησε σε DVD οι φαν της σειράς ξεκίνησαν εκστρατεία πληροφόρησης και προώθησης για να αυξήσουν τις πωλήσεις και πέτυχαν απόλυτα. Η απρόσμενη επιτυχία οδήγησε το 2005 στη δημιουργία της κινηματογραφικής ταινίας "Serenity" που επίσης ήταν εμπορική επιτυχία. H ταινία δεν ήταν η μοναδική "επιτυχία" των φαν, αφού το "Firefly" επεκτάθηκε σε on line αφιερώματα, πωλήσεις αναμνηστικών και κόμιξ.
Σκηνοθέτης της σειράς ήταν ο Tim Minear και σεναριογράφος/παραγωγός ο Joss Whedon, δημιουργός του "Buffy the Vampire Slayer" και "Angel". O Joss Whedon στη συνέχεια προχώρησε με την δημιουργία on line σειρών ( "Dr Horrible's Sing Along Blog" με τον Neil Patrick Harris), την κινηματογραφική επιτυχία "Cabin in the Woods" και πιο πρόσφατα το mega blockbuster "The Avengers", την τρίτη πιο πετυχημένη εισπρακτικά επιτυχία όλων των εποχών.

O Whedon σε πάνελ για το Avengers στο San Diego Comic-Con 2011The setting


Η σειρά διαδραματίζεται το 2157, μετά που η ανθρωπότητα ανέπτυξε την επιστημονική γνώση για να κάνει άλλους πλανήτες κατάλληλους για ανθρώπινη κατοικία. Η διαδικασία ονομάζεται "terraforming", είναι νόμιμη επιστημονική θεωρία που αναμένεται να δοκιμαστεί στον Αρη και στο σύμπαν του "Firefly" έχει πετύχει. Η Γη (που αναφέρεται ως "Earth-that-Was" στη σειρά) έχει πλέον εξαντληθεί από φυσικούς πόρους και οι ανθρώποι την έχουν εγκαταλείψει. Μετά που αποίκισαν όλους πλανήτες στο δικό μας σύστημα, σειρά πήρε το διπλανό πλανητικό σύστημα και η ανθρωπότητα απλώθηκε μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος - κυριολεκτικά.


Η εξάπλωση όμως σε τέτοιο μεγάλο βαθμό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Οι πιο ακριτικοί πλανήτες αντιμετώπιζαν προβλήματα με ληστές, πειρατές και γενικότερη ανομία. Σε μια καλύτερη προσπάθεια οργάνωσης οι πλανήτες σχημάτισαν μια κεντρική κυβέρνηση, μια συμμαχία που ονομαζόταν βεβαίως "Alliance". Οπως όμως όλες οι κεντρικές κυβερνήσεις στην ιστορία, είχαν στο μυαλό περισσότερο την δική τους ευημερία παρά εκείνη των πιο ακριτικών περιοχών. Οταν η ανθρωπότητα αποίκησε ένα άλλο πλανητικό σύστημα, οι πιο απομακρυσμένοι πλανήτες επαναστάτησαν ενάντια στη κεντρική κυβέρνηση και σχημάτισαν το δικό τους στρατό. Ο εμφύλιος κόστισε τις ζωές εκατομμυρίων και δίηρκησε μέχρι το 2151, όταν οι "Browncoats" (από το όνομα των μπουφάν που φορούσαν) ηττήθηκαν στη μάχη της κοιλάδας Serenity. Η επήρρεια της κεντρικής κυβέρνησης επεκτάθηκε πλέον παντού και οι ηττημένοι αναγκάστηκαν να ενσωματωθούν ή να γίνουν παρίες στα έσχατα του διαστήματος, ένα βήμα μπροστά από το νόμο και ένα πριν τον θάνατο.

Η μάχη στην κοιλάδα Serenity, όπως φαίνεται στο πιλοτικό επεισόδιο

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το όραμα του Whedon για την οικονομία του μέλλοντος. Η Κίνα έχει καταφέρει σιγά-σιγά να επιβληθεί οικονομικά και κοινωνικά και η κινεζική κουλτούρα είναι πλέον η ισχύουσα. Τα κινέζικα είναι η επίσημη γλώσσα της συμμαχίας και όλοι οι χαρακτήρες ξέρουν να την μιλούν, αν και σπάνια το κάνουν μεταξύ τους. Στο σετ της σειράς υπήρχαν πάντα κινέζοι μεταφραστές για να βοηθούν τους ηθοποιούς με την προφορά.
 Οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί επίσης άξιοι αναφοράς. Οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν ένα ευρύ λεξιλόγιο από περίεργες λέξεις, κάποιες από τις οποίες είναι νεοφανείς (ως προς την σημασία τέλοσπάντων) ενώ κάποιες είναι αποτέλεσμα γλωσιικής φθοράς π.χ. η φράση "god damn" έχει γίνει "gorram" ενώ το "shiny" χρησιμοποιείται για να εκφράσει ικανοποίηση.

To σήμα του πλοίου. Τα κινέζικα πίσω σημαίνουν πραγματικά "γαλήνη"

Η τεχνολογία επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον. Αν και στις αστικές περιοχές τα πάντα δείχνουν προς μια τεχνολογικά ανεπτυγμένη κοινωνία που θα περίμενε κάποιος από το μέλλον, όσο περισσότερο κινείται κάποιος προς τις πιο απομακρυσμένες περιοχές τόσο η τεχνολογία γίνεται ένα κράμα σύγχρονων και πρωτόγονων κατασκευών, θυμίζοντας περισσότερο Αγρια Δύση.
Η νέα συμμαχία πλανητών μπορεί να φαίνεται αρχικά ιδανική αλλά κρύβει τα δικά της μυστικά. Στην άκρη του διαστήματος εμφανίζονται οι Reavers, ομάδες βάρβαρων παράφρονων που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία και απομακρυσμένους οικισμούς, καταφεύγοντας πολύ συχνά στο κανιβαλλισμό. Η ύπαρξη των Reavers επισήμως διαψεύδεται από την κυβέρνηση, που αποδίδει τις επιθέσεις σε πειρατές. Η προέλευση των Reavers αποκαλύπτεται στη ταινία Serenity.

Cast and Characters
Malcolm "Mal" Reynolds 

Μεγαλωμένος σε ένα ράντζο στους ακριτικούς πλανήτες, ο Mal είναι ο καπετάνιος του Serenity και πρώην αξιωματικός στο στρατό των Browncoats. Μετά την ήττα των επαναστατών ο Mal αγόρασε ένα παλιό σκάφος για να μεταφέρει λαθραία εμπορεύματα μεταξύ των πλανητών και κάνει ότι μπορεί για να μείνει μακριά από τα μάτια της κεντρικής κυβέρνησης. Τυχοδιώκτης αλλά και ηγέτης εκ φύσεως, ο Mal έχει μόνο δύο σταθερές ηθικές πυξίδες. Να κρατήσει το σκάφος του στον ουρανό και να προστατέψει το πλήρωμα του. Για να καταφέρει και τα δύο δεν θα διστάσει να κλέψει, να σκοτώσει και γενικότερα να καταπατήσει οποιουδήποτε είδους νόμο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδίου και του πληρώματος. Οπως λέει και ο ίδιος, "no job is too small, too big or too illegal". Η έννοια του για το πλήρωμα είναι καθοριστικό στοιχείο του χαρακτήρα του, που απορρέει από το γεγονός ότι σχεδόν οι 2,000 άντρες που είχε υπό τις διαταγές του στη καθοριστική μάχη της ανεξαρτησίας πέθαναν, όταν η ηγεσία των Browncoats τους άφησε τη τελευταία στιγμή στο έλεος του εχθρού.

Τον χαρακτήρα υποδύεται ο ηθοποιός Nathan Fillion, που πρωταγωνιστεί επίσης στην αστυνομική σειρά "Castle".

Zoe Warren - Washburn

H Zoe είναι μια έμπειρη στρατιωτικός, που έχει υπηρετήσει υπό τις διαταγές του Mal στο πόλεμο. Μετά το τέλος της μάχης, η Zoe ακολούθησε τον Mal στο Serenity και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του. Η Zoe είναι η επιτομή του πιστού στρατιώτη, εκτελόντας διατάγες στο ακέραιο, γρήγορα και αποδοτικά. Η Zoe διατηρεί στο ακέραιο την ψυχραιμία της στη μάχη, σε σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ψυχρή και απόμακρη. Τα πράγματα δεν είναι όμως όπως φαίνονται και ακόμα και οι ψυχροί στρατιώτες έχουν την ευαίσθητη τους πλευρά. Πλευρά που δείχνει μόνο είναι μαζί με τον άντρα της Wash, τον οποίο γνώρισε στο Serenity. Αν και είναι μαζί με τον καπετάνιο για χρόνια, οι δύο τους ποτέ δεν ήταν ζευγάρι.


Τον χαρακτήρα υποδύεται η Ginna Torres που αυτή την στιγμή εμφανίζεται στη σειρά "Suits"


Kaywinnet Lee "Kaylee" Frye


H Kaylee είναι η μηχανικός του πλοίου και η καρδιά του πληρώματος. Γλυκιά, ζεστή και καλοσυνάτη, Kaylee είναι μια ιδιοφυής μηχανικός και ο κύριος λόγος που το απηρχειωμένο σκάφος δεν διαλύεται όταν πετά. Οπως κρατά όμως ενιαίο το σκάφος, έτσι κάνει και με το πλήρωμα. Η Kaylee δείχνει αδυναμία σε όλο το πλήρωμα, προσπαθεί να τα πάει καλά με όλους και καταφέρνει να κρατά το κέφι της ακόμα και στις πιο δυσοίωνες καταστάσεις, προτιμώντας να επικεντρώνεται στη θετική πλευρά των γεγονότων. Η Kaylee είναι από την αρχή της σειράς ερωτευμένη με τον γιατρό του πληρώματος, τον Simon οποίος όμως δεν δείχνει να ανταποκρίνεται.

Τον χαρακτήρα υποδύεται η Jewel Staite, που αυτή την στιγμή εμφανίζεται στη σειρά "The LA Complex". 


Jayne Cobb

O "μυς" του σκάφους. Οπορτουνιστής, αιμοδιψής και σε πολλές περιπτώσεις αδίστακτος, ο Jayne είναι υπεύθυνος, όπως λέει και ο Mal, "για τις δημόσιες σχέσεις". Ικανός χειριστής όπλων αλλά χωρίς να ήταν ποτέ στρατιώτης, ο Jayne δεν θα διστάσει να κάνει οτιδήποτε, έαν η τιμή ειναι καλή. Παρά την φαινομενικά τραχιά του φύση όμως, ο Jayne επιδεικνύει μια παράδοξη φοβία για τους Reavers. Τους φοβάται πολύ περισσότερο από τον καθένα και τόνισε στον Mal ότι προτιμά να τον σκοτώσει ο ίδιος παρά να πέσει στα χέρια τους. Ο Jayne δείχνει επίσης μια ανεξήγητη αφοσίωση στον καπετάνιο, χαρακτηριστικό που δυστυχώς δεν εξηγείται στη σειρά ούτε στη ταινία. Ο ηθοποιός που τον έπαιζε δήλωσε σε συνέντευξη του ότι ο Whedon σκεφτόταν να δώσει στο χαρακτήρα ένα παρελθόν που θα εξηγούσε τα πάντα. Ο Jayne έμενε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό σ' ένα οικισμό που του επιτέθηκαν οι Reavers και έκτοτε τρομοκρατείται και μόνο στη σκέψη τους ενώ βλέπει τον Mal ως υποκατάστατο του χαμένου του αδελφού.

Τον χαρακτήρα υποδύεται ο ηθοποιος Adam Baldwin ποου εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα στην πετυχημένη σειρά "Chuck" ενώ είναι γνωστός και από την ταινία "Full Metal Jacket".


Hoban "Wash" Washburn


O Wash είναι ο πιλότος του Serenity και ο άντρας της Zoe. Ευχάριστος, αστείος και κάπως ανώριμος ο Wash είναι το μέλος του πληρώματος με την λιγότερη ροπή προς την βία. Ο Wash είναι είναι εντελώς αντίθετος από την γυναίκα του κι ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι μαζί. Οντας εξαίρετος πιλότος, ο Wash δεν φοβάται να δοκιμάσει επικίνδυνες μανούβρες και έσωσε το πλήρωμα αρκετές φορές από βέβαιο θάνατο. Ο Wash είναι ανασφαλής αναφορικά με την σχέση της γυναίκας του και του Mal, φοβούμενος ότι ίσως υπάρχει κάτι περισσότερο μεταξύ τους.
Τον χαρακτήρα υποδύεται ο Alan Tudyk που εμφανίζεται αυτή την εποχή στη σειρά "Subrgatory" ενώ είχε και ρόλο στη ταινία "Transformers 3: Dark of the Moon".


Inara Serra

Η Inara είναι συνοδός πολυτελείας που ενοικιάζει ένα από τα δύο μικρά σκάφη του Serenity για την δουλειά της. Παρά τη φύση της εργασίας της, η Inara κατέχει υψηλή κοινωνική θέση αφού η δουλειά της σαν "Συνοδός" είναι περισσότερο κοντά στις γκέισες της Ιαπωνίας. Προσφέρει σωματική αλλά και ψυχική διασκέδαση με την εκλεπτυσμένη της μόρφωση και καλλιέργεια. Οι Συνοδοί είναι σε μεγάλη υπόληψη στο σύμπαν του firefly, αφού περνούν χρόνια εκπαίδευσης και μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούν να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες τους. Η Inara χρησιμοποιεί ενίοτε το στάτους της σαν Συνοδός για να γλιτώσει το πλήρωμα από διάφορα μπερδέματα με τον νόμο. Η Inara συγκρούεται συνεχώς με τον Mal, αλλά μόνο επειδή και οι δύο τους έχουν αισθήματα ο ένας για τον άλλο.

Τον χαρακτήρα υποδύεται η Morena Baccarin που εμφανίζεται στη σειρά "Homeland".


Derrial "Sheperd" Book, born Henry Evans

Αν ένας χαρακτήρας δεν είναι αυτό που φαίνεται, αυτός είναι ο Book. O Book είναι "Sheperd", το αντίστοιχο ενός χριστιανού ιερέα και επιβιβάζεται στο Serenity σαν ταξιδιώτης στο πρώτο επεισόδιο. Παρά την ειρηνική του διάθεση και τα κυρήγματα του, ο Book είναι πολύ περισσότερο από ένας ιερέας. Ξέρει καλά τον υπόκοσμο, μπορεί να χειρίζεται όπλα ενώ διάθετει και υψηλές διασυνδέσεις με την κεντρική κυβέρνηση. Το παρελθόν του Book παραμένει μυστήριο στη σειρά αλλά εξιστορείται λεπτομερώς στο κόμικ "Serenity, the Sheperd's tale".


Τον χαρακτήρα υποδύεται ο ηθοποιός Ron Glass. Αξίζει να πούμε ότι στη σειρά η κυριάρχη θρησκεία είναι ο βουδισμός και ο Glass υποδύεται ένα χριστιανό ιερέα. Στη πραγματικότητα ο Glass είναι βουδιστής.


Dr. Simon Tam

Ο Simon είναι ένας ευφυής γιατρός, πρώτος στην τάξη του στο ιατρικό κολλέγιο και resident ιατρός σε μια μεγαλούπολή στους κεντρικούς πλανήτες. Προέρχεται από εύπορη οικογένεια που πάντα του έδινε ότι ζητούσε και όπως όλα δείχνουν έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. Ο Simon όμως θυσιάζει την καριέρα του και διαθέτει όλη την οικογενειακή του περιουσία για να σώσει την αδελφή του River από ένα ερευνητικό ίδρυμα υψίστης ασφάλειας. Κυνηγημένος πλέον από τον νόμο και πάμφτωχος, ο Simon χρησιμοποιεί τα τελευταία λεφτά που του έχουν μείνει για να αγοράσει ναύλα για το Serenity, με την ελπίδα να πάει σ' ένα μακρινό κόσμο με την αδελφή του για να ξαναρχίσουν την ζωή τους. Η κατάσταση της River όμως σε συνδυασμό με το ανελέητο κυνηγητό που εξαπέλυσε η κεντρική κυβέρνηση για να πάρει πίσω την αδελφή του, αναγκάζουν το Simon να μείνει στο σκάφος.

Τον χαρακτήρα υποδύεται ο ηθοποιός Sean Maher που αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Whedon, "Much Ado About Nothing". Σε ένα flash back, τον νεαρό Simon υποδύεται ο Zac Effron.


River Tam

To νεαρότερο μέλος του πληρώματος, η River κάνει την εμφάνιση της στο πρώτο επεισόδιο όταν αποκαλύπτεται ότι επέβαινε λαθραία σε κιβώτιο. Η River είναι αδελφή του Simon αλλά όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι πολύ πιο έξυπνη από αυτόν. Παιδί ιδιοφύια αλλά και πολύ καλή στ' αθλήματα, η River γίνεται στόχος ενός απόρρητου ερευνητικού κέντρου για χαρισματικά παιδιά. Η River γίνεται δεχτή στην ακαδημία του ιδρύματος αλλά σύντομα αντιλαμβάνεται ότι είναι φυλακισμένη εκεί. Οταν οι γιατροί αντιλαμβάνονται ότι έχει κάποιες τηλεπαθητικές ιδιότητες την υποβάλλουν σε φριχτά πειράματα, από τα οποία θα πέθαινε εάν δεν την έσωζε ο αδελφός της. H ταλαιπωρία που υπέστη όμως άφησε μόνιμη ζημιά στην River. Εχει συνεχώς παραισθήσεις, μουρμουρίζει ακατάπαυστα και κλαίει με το παραμικρό. Αυτό δεν είναι όμως το μόνο που της έμεινε από την εκπαίδευση της στην ακαδημία. Χωρίς να το ξέρει η ίδια αλλά ούτε τοο πλήρωμα, η ευθραστη μικρούλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε θανάσιμο όπλο που σκοτώνει αδιάκριτα όποιον βρει μπροστά της. Οι τηλεπαθητικές της δυνατότητες αποκαλύπτονται στο φινάλε της σειράς ενώ στη ταινία το πλήρωμα μαθαίνει για τις άλλες τις "ικανότητες".

Τον χαρακτήρα υποδύεται η Summer Glau που εμφανίζεται αυτή την εποχή στο "Terminator: The Sarah Connors Chronicles"

H εμπνευση πίσω από την σειρά


Ο Whedon δήλωσε σε συνεντεύξεις του ότι έμπνεύστηκε την σειρά διαβάζοντας βιβλία για τον αμερικανικό εμφύλιο και πως οι στρατιώτες των Νοτίων αψήφησαν τις διαταγές των Βόρειων και επέμεναν να ζουν στις παρυφές των ΗΠΑ, μακριά από το μακρύ χέρι του νόμου. Πέραν αυτού, ήθελε μια σειρά που η προσοχή δεν θα δινόταν σε ανθρωπόμορφους εξωγήινους και ακατάληπτη τεχνολογία. Ηθελε όλη η προσοχή να στραφεί προς τους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους που πόρρω θα απείχαν από την συνηθισμένη δυναμική σειράς sci fi. O Whedon ήθελε ακόμα να κινηθεί μακριά από τον κόσμο των τεράστιων διαστημοπλοίων. Ηθελε στη σειρά του να δείξει ένα πλήρωμα που μετα βίας τα βγάζει πέρα και είναι συνεχώς ένα βήμα από την καταστροφή. Η προσπάθεια εισαγωγής αυτής της πιο "ανθρώπινης" πλευράς σ' ένα είδος που ποτέ δεν είχε ασχοληθεί μ' αυτή, ήταν εκείνο που έκανε τους χαρακτήρες τόσο αγαπητούς.

Οταν το "Serenity" προσγειώθηκε...


O Κοέλιο έγραψε ότι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνομωτεί για να το αποκτήσεις αλλά φαίνεται ότι εκτός από την ιδιότητα του συνομωτεί για να αγοράσει στο κόσμο iPad , μπορεί και να καταστρέφει σειρές στη τηλεόραση. Θύμα του το "Firefly"  και όργανα της καταστροφής του ο υπερβολικός ζήλος του δημιουργού της  και η μνημειώδης ανικανότητα της υπεύθυνης προγραμμάτων της Fox, Gail Berman.

Pictured: The most hated woman by fan boys in TV. For real
Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά όμως: To 2002, ένας σχετικά άγνωστος σεναριογράφος/δημιουργός ολοκλήρωσε μια άκρως πετυχημένη σειρά στη τηλεόραση και έβαλε πλώρη για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο. Ο δημιουργός ονομάζεται Joss Whedon και η σειρά ήταν το "Buffy the Vampire Slayer". Η σειρά είχε σαρώσει στο young adult ακροατήριο και ο Joss πλέον είχε δημιουργήσει το όνομα και την αξιοπιστία που θα του επέτρεπε να ζητήσει από την Fox να ρισκάρει να χρηματοδοτήσει το project που ήθελε πάντα να κάνει. Ενα sci fi/action/comedy με τις περιπέτειες ενός πρώην επαναστάτη space cowboy και του πληρώματος των απροσάρμοστων του.


O Whedon λάτρευε με όλη την σημασία της λέξης αυτή την σειρά. Ειμαι dead serious. Πίστευω ακράδαντα ότι εάν από κάποια κοσμική συγκυρία του δινόταν η ευκαιρία να διαλέξει μεταξύ του να γυρίσει το "Firefly" όπως ήθελε και  να μην ασχοληθεί με το Avengers, θα δυσκολευόταν πάρα πολύ να επιλέξει!
Εχοντας λοιπόν την έγκριση της Fox, o Whedon ξεκίνησε να γράφει την σειρά. Και να κάνει το casting. Και να επιβλέπει την κατασκευή των σκηνικών. Και να γράψει το τραγούδι των τίτλων. Και να δίνει την άποψη του για τα γραφικά. Εν ολίγοις, ο άνθρωπος ήθελε τόσο πολύ να πετύχει η σειρά που δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Για μήνες προετοιμαζόταν για το γύρισμα και ήθελε να παραδώσει όσο το δυνατόν καλύτερο προϊόν. Δεν λυπήθηκε ούτε τα έξοδα παραγωγής. Ακριβά σκηνικά, πρωτοποριακά για τον προϋπολογισμό τηλεοπτικής σειράς εφέ, κοστούμια και ένα σκασμό extras στο πλατώ έκαναν το "Firefly" μια από τις πιο ακριβές παραγωγές μέχρι τότε.

To εξωτερικό του σκάφους που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την σειρά

Μια συνηθισμένη σειρά που προβάλλεται στα ανοιχτά κανάλια της Αμερικής διαρκεί μεταξύ 20-24 επεισόδια το χρόνο και η καθαρή διάρκεια τους κυμαίνεται από 25-35 λεπτά. Ενίοτε, το εισαγωγικό επεισόδιο (ο πιλότος) έχει την διπλάσια διάρκεια για να κάνει καλύτερη εντύπωση. Ο Whedon ήθελε το πρώτο επεισόδιο του "Firefly" να διαρκέσει 2 ώρες. Μετά από μήνες, παρέδωσε στο Fox τα πρώτα δύο επεισόδια. Αυτή ήταν περίπου η αντίδραση τους.


Οι ιθύνοντες του Fox αποφάσισαν ότι το εισαγωγικό επεισόδιο (ονοματι "Serenity") δεν ήταν καλό και αποφάσισαν να παίξουν σαν πρώτο το δεύτερο (με τίτλο "The Train Job)" επειδή "είχε περισσότερη δράση". Κάτι που βεβαίως δεν είχε κανένα νόημα χρονολογικά και άφησε τον μέσο τηλεθεατή να διερωτάται τι στα σκατά βλέπει. Το "Serenity" μεταδόθηκε σαν το τελευταίο επεισόδιο. Το add insult to injury, οι τιτάνες της τηλεόρασης στην Fox αποφάνθηκαν ότι ο πρωταγωνιστής είναι πολύ "σκοτεινός και εσωστρεφής" και ζήτησαν από τον Whedon να τον κάνει "πιο χαρούμενο".

-This landing is gonna get pretty interesting - Define "interesting"  -  Oh God, oh God, we're all going to die?  


Μετά την αναμενόμενη χλιαρή υποδοχη του, το "Firefly" μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο των ωρών μετάδοσης, που είναι Παρασκευή νύχτα.
Η σειρά των επεισοδίων όμως και η αλλαγή της ώρας δεν ήταν τα μοναδικά καρφιά στο φέρετρο. Σε μια αψηφούσα λογική εξήγηση απόφαση, η Berman αποφάσισε όπως η σειρά γίνει market στην αγορά  ως ένα είδος κωμωδίας. I shit you not. Η διαφημιστική εκστρατεία είχε αυτό το angle και κατέληξε σε καταστροφή. Θα έλεγα ότι αυτό είναι case study στην ηλιθιότητα, αλλά μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που ακύρωσαν το "Family Guy" ΔΥΟ φορές, πούλησαν τα δικαιώματα για ψίχουλα σε αντίπαλο κανάλι και μετά από 9 μήνες τα ξανά αγόρασαν στην εκατονταπλάσια τιμή.

Mphfh. Losers

The rise of the Browncoats

To fandom της σειράς δεν είναι απλά εντυπωσιακό. Είναι mind blowing. Το "Firefly" θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη Sci Fi σειρά που γυρίστηκε ποτέ και είχε διάρκεια μόνο τρεις μήνες!
Δέκα χρόνια μετά την ακύρωση της, το fandom συνεχίζει ακάθεκτο. Ολα ξεκίνησαν από το message board της Fox για την σειρά, όπου οι πρώτοι Browncoats (έτσι ονομάζουμε τους εαυτούς μας, so bite me) ξεκίνησαν οργανωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για να πείσουν την Fox να κρατήσει την σειρά στον αέρα. Συγκέντρωσαν αρκετά λεφτά για να βάλουν μια ολοσέλιδη διαφήμιση στο Variety


Ξεκίνησαν επίσης εκστρατεία για να κατακλύσουν τα γραφεία της Fox με καρτ ποστάλ, email και φαξ (το Facebook ακόμα ήταν ιδέα στο μυαλό του Ζουκενμπεργκ) με αίτημα να μην ακυρωθεί η αγαπημένη τους σειρά. H Fox δεν έδωσε σημασία αλλά ούτε κατάλαβε τι προϊόν είχε στα χέρια της. Οι Browncoats δεν είπαν την τελευταία τους λέξη. Οταν η σειρά διάτεθηκε σε DVD, οι φανς ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία προώθησης που είχε αποτέλεσμα τα box set να εξαφανιστούν από τα ράφια. Βλέποντας την απήχηση που είχε η εκστρατεία, η Fox ζήτησε από τον Whedon να γράψει μια ταινία για να συνεχίσει η μυθολογία της σειράς.

"I am a leaf in the wind. Watch how I soar"

Ο Whedon συμφώνησε και έτσι φτάσαμε στο "Serenity" το 2005. Πριν προχωρήσουμε όμως πάρακατω, να πούμε ακόμα λίγα λόγια για το fandom της σειράς. Δέκα χρόνια μετά που η σειρά ακυρώθηκε, οι συντελεστές ακόμα καλούνται σε ετήσια βάση για μιλήσουν σε συνέδρια, όπως το θρυλικό Comic-Con του Σαν Ντιέγκο. Για να σας δώσω να καταλάβατε πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό, να σας πω ότι πλέον καμία ταινία και καμία σειρά δεν θα έχει οποιαδήποτε τύχη εάν πρώτα δεν περάσει από το Comic-Con. Αυτό που κάποτε ήταν φεστιβάλ περιθωριακών πλέον έχει γίνει δίοδος για marketing προς τους πιο σκληροπυρηνικούς φαν. Οι εταιρείες παραγωγής πληρώνουν χιλιάδες για να δικαιούνται να έχουν το δικό τους event στο Comic-Con. Και το "Firefly" είναι εκεί ανελλειπώς από την μέρα που ακυρώθηκε και το event τους είναι πάντα sold out.

Φωτο από το Comic-Con 2012. To panel του "Firefly" ήταν το πιο παρακολουθημένο event. Επαναλαμβάνω: η σειρά έχει τελειώσει εδώ και δέκα χρόνια

H δράση των Browncoats όμως δεν περιορίζεται μόνο στη διαφήμιση. Με δικά τους εσωτερικά events και online δραστηριότητα, η κοινότητα των φαν έχει μέχρι σήμερα μαζέψει πάνω από δύο εκατομμύρια δολλάρια για την αγαπημένη φιλανθρωπία του Whedon, "Equality Now".
Και αν αυτά σας φαίνονται λίγα, διαβάστε το εξής: Πριν ένα περίπου χρόνο, μιλώντας σε ένα από τα πολυάριθμα panels που τον καλούν να μιλήσει για το "Firefly", ο Nathan Fillion αστειεύτηκε λέγοντας ότι ευχαρίστως θα αγόραζε τα δικαιώματα της σειράς και θα την έβαζε στον αέρα, εάν κέρδιζε στο Λόττο. Οι φανς το πήραν όμως σοβαρά και ξεκίνησαν εκστρατεία συλλογής χρημάτων για να βοηθήσουν τον Fillion να αγοράσει τα δικαιώματα από την Fox. Το πράγμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που η νύφη του Whedon αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποιά ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και καλούσε τον κόσμο να σταματήσει να δίνει λεφτά. Μέχρι την στιγμή της ανακοίνωσης, οι φαν μάζεψαν περίπου ένα εκατομμύριο δολλάρια.

"Serenity" flies again!H ταινία "Serenity" βγήκε το 2005 και έγινε αυτόματα επιτυχία. Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να επιστρέψει, ο Whedon είπε ότι το χρωστούσε στους φαν που στήριξαν την σειρά αλλά και επειδή ήθελε να δώσει απαντήσεις σε σεναριακά ερωτήματα που άφησε με το τέλος της σειράς. Στην ουσία, το "Serenity" είναι η δεύτερη σεζόν του "Firefly". Οι ήρωες μας μαθαίνουν για τις ικανότητες της River, συγκρούονται κατά μέτωπο με έναν από τους Operatives της κεντρικής κυβέρνησης και ανακαλύπτουν την τρομακτική αλήθεια πίσω από την προέλευση των Reavers. Το tagline της ταινίας είναι "You can't stop the signal", φράση που έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στη κοινότητα των Browncoats.
Οριστε και το τρειλερ


Θα αναβιωθεί ποτέ η σειρά;


Εξαιρετικά απίθανο. Και αν ακόμα γίνει κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα είναι με τους παλιούς πρωταγωνιστές και είναι αμφίβολο εάν ο Whedon θα έχει δημιουργικό ρόλο στην αναβίωση. Αν και όλοι οι ηθοποιοί δήλωσαν πρόθυμοι να επιστρέψουν, ο Whedon έχει τεράστιο φόρτο εργασίας. Αυτή την στιγμή είναι το πιο "hot" όνομα στο χώρο του σινεμά μαζί με τον James Cameron και δέχεται συνεχώς προτάσεις για συνεργασίες. Πέραν αυτού, πρέπει να κινηματογραφήσει και την τριλογία "Avengers" μέχρι το 2016 ενώ μόλις έχει κλείσει και συμφωνία για τηλεοπτική σειρά με θέμα υπερ ήρωες της Marvel.

"Let's be bad guys"

Εκείνο που πιθανότατα θα γίνει στο μέλλον είναι η Fox να επιχειρήσει reboot της σειράς για να εκμεταλλευτεί το μεγάλο fan base. Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξει σε αποτυχία εάν ο Whedon δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι ο δημιουργός του "Firefly" τα πάει καλά με όλους τους ηθοποιούς (τους έχει χρησιμοποιήσει σε διάφορα άλλα project) ενώ και οι ηθοποιοί μεταξύ τους δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν είναι ασυνήθιστο μάλιστα να κάνουν αναφορά στο "Firefly" στις σειρές που εμφανίζονται τώρα (το "Castle" του Nathan Fillion βρίθει κυριολεκτικά) και ακόμα να συνεργάζονται.


Σε ένα παράλληλο σύμπαν


Ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού HBO κάθεται σκεφτικός στο γραφείο του μελετώντας την ακροαματικότητα των σειρών του σταθμού, όταν το κόκκινο φωτάκι στο τηλέφωνο του άναψε. "Παρακαλώ;" απάντησε αφηρημένα αλλά ο τόνος της απάντησης της γραμματέως του τον έκανε αμέσως να συγκεντρωθεί. "Κύριε, ο Joss Whedon είναι στο τηλέφωνο". "Ο ατζέντης του εννοείς", είπε εκείνος, "αποκλείεται να πήρε τηλέφωνο προσωπικά". "Ο-όχι κύριε ο ίδιος είναι και ζήτησε να μιλήσει μ' εσάς προσωπικά". Ο μεσήλικας επιχειρηματίας συνοφρυώθηκε και της είπε να τον ενώσει, προσπαθώντας παράλληλα να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησε μ' ένα καλλιτέχνη τέτοιου βεληνεκούς απευθείας. Ποτέ, ήταν η απάντηση. Είναι θέμα στάτους και η εμφάνιση είναι όλα τα λεφτά σ' αυτή την επιχείρηση. Η συζήτηση που είχε όμως με τον γνωστό σκηνοθέτη τον έκανε να ξεχάσει τα πάντα. Ο Whedon ήθελε άμεσα συνάντηση με τον ίδιο και τον υπεύθυνο προγραμματισμού για να τους προτείνει μια σειρά. Θα τον βόλευε αύριο το μεσημέρι; Βεβαίως, να κοιτάξει όμως πρώτα το πρόγραμμα του. Φώναξε την γραμματέα του και της είπε να ακυρώσει ότι ραντεβού είχε για αύριο και ρώτησε τον Whedon αν μπορεί απόγευμα και όχι μεσημέρι. Το ραντεβού έκλεισε ο επιχειρηματίας δεν είχε παρά να περιμένει τώρα για να ακούσει την πρόταση που θα του έκανε.
"You know what the chain of command is? Is the chain I beat you with  to show you who's in command!"

"Εχω υπόψη μου μια σειρά που θα διαδραματίζεται στο μέλλον, για τις περιπέτειες ενός πληρώματος που ζει εκτός νόμου. Ενα space western με action comedy στοιχεία. Αυτές είναι οι απαιτήσεις μου: θέλω δέσμευση για δύο σεζον και option ανανέωσης μέχρι εφτα. Θέλω το budget που δίνετε στο "Game of Thrones", 10 εκ. το επεισόδιο, και μερίδιο από το merchandise". Ο διευθύνων σύμβουλος του HBO έμεινε σκεφτικός. Το ρίσκο ήταν μεγάλο αλλά αν πετύχαινε η επιτυχία του θα επισκίαζε ακόμα και το "Game of Thrones". Με τους φαν του και την τεράστια επιτυχία του "Avengers" ακόμα φρέσκα, ο Whedon είναι ο Μίδας του Χόλιγουντ. Εδωσαν τα χέρια και το επόμενο χρονικό διάστημα του HBO έριξε όλο το βάρος του μάρκετινγκ του στην προώθηση της σειράς. Οταν ο Whedon έφερε τα πρώτα επεισόδια, οι μετρήσεις από τα focus groups ήταν εντυπωσιακές. Οι μεγαλομέτοχοι του ΗΒΟ έτριβαν τα χέρια τους. Εχουν μια σίγουρη επιτυχία στο οπλοστάσιο τους. Η μεγάλη μέρα της πρεμιέρας έρχεται. Με σχεδόν 15 εκ. θεατές, ο πιλότος του "Firefly" γίνεται το πιο παρακολουθημένο πρόγραμμα   του σταθμού και οι διαφημιστές σπάζουν τα τηλέφωνα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το "Firefly" προβάλλεται για εφτά σεζόν και φέρνει εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα για το HBO, δημιουργώντας παράλληλα το μεγαλύτερο fan base που υπήρξε ποτέ για sci fi σειρά, κάνοντας τους Trekkies να μοιάζουν με συνάθροιση  εβραϊκού λόμπι για στήριξη του Χίτλερ.

Η εικόνα στα αριστερα είναι από την ταινία "The Avengers" και απεικονίζει το iridium που ο Λόκι θέλει τον Hawkeye να του φέρει. Οπως θα προσέξατε, το μέταλλο μοιάζει εξαιρετικά με το Serenity! H φωτο για σύγκριση δίπλαΚαταλήγοντας, δεν θα ήθελα να πω πολλά γιατί ήδη το internet κινδυνεύει να γεμίσει μ'αυτό το ποστ. Αντι για επίλογο, σας αποχαιρετώ με το τραγούδι των τίτλων, που φέρει το όνομα Mal's song. Αντίο και ευχαριστώ για την υπομονή!你不能停止信号

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου