Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

The road to Avengers: Πως δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο movie franchise!

Με την ταινία "The Avengers" να είναι προ των πυλών, λέω να ρίξουμε μια ματιά πίσω και να μάθουμε πως φτάσαμε στο μεγαλύτερο movie franchise μέχρι σήμερα, με 6 ταινίες να έχουν γυριστεί μέχρι τώρα και άλλες 6 στα σκαριά! Δέστε τις ζώνες σας λοιπόν και πάμε για ταξίδι!




Η Marvel και τα πρώτα βήματα

H εμπλοκή της Marvel με την παραγωγή ταινιών ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '70. H τεράστια μεταπολεμική επιτυχία των κόμιξ και η δεσπόζουσα θέση που κατείχε η Marvel Comics, άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία της Marvel Entertainement Group. H MEG ήταν η ομπρέλα κάτω από την εταιρεία μαζεύτηκαν όλα τα τμήματα της Marvel, συμπεριλαμβανομένης και της Marvel Films, που ανέλαβε την πώληση των δικαιωμάτων για χρήση των υπερηρώων της Marvel Comics σε τηλεόραση και σινεμα. Η εμπλοκή τους συνήθως όμως έφτανε μόνο μέχρι το συμβουλευτικό επίπεδο.
Η προοπτική να μεταφερθούν οι ήρωες της Marvel στη μεγάλη οθόνη ήταν κάτι που ενθουσίαζε τους φαν αλλά η τεχνολογία των εφέ ακόμα βρισκόταν σε νηπιακό στάδιο. Οταν το 1990 έκριναν ότι η τεχνολογία είχε προχωρήσει αρκετά, είχαμε αυτό το αποτέλεσμα


Δεν λέει και πολλά έτσι; Και σίγουρα λέει ακόμα λιγότερα εάν σκεφτείς ότι γύρω σ' αυτή την εποχή το αντίπαλο δέος της Marvel - η DC Comics- πώλησε τα δικαιώματα του Σουπερμαν και του Μπάτμαν σε παραγωγούς που έδωσαν blockbuster επιτυχίες.

Οχι πάντα...

H εποχή όμως ήταν και γενικά δύσκολη για την Marvel. Οι πωλήσεις των κόμιξ έπεσαν κατακόρυφα στη δεκαετία του '90 και γενικά η δουλειά άρχισε να πηγαίνει στον αγύριστο. Η κατάσταση έπιασε πάτο το 1996, όταν η Marvel Comics κύρηξε και επίσημα πτώχευση.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να τραγουδήσει το board of directors το "πωλείται όπως είναι επιπλωμένο", η Marvel Entertainment Group  αποφάσισε 1993 συγχωνευθεί με την ΤoyBiz (η συγχώνευση έσωσε τρία χρόνια αργότερα την Marvel Comics) και στο προσκήνιο ήρθε αυτός ο κύριος.

Ironically, the Superman of business management
O Avi Arad επέβλεψε την συγχώνευση των δύο εταιριών και ανέλαβε σαν CEO της Marvel Films, την οποία μετονόμασε σε Marvel Productions. H συγχώνευση όμως της Marvel με την ToyBiz δεν ήταν εύκολη αλλά επετεύχθη μόνο μετά από δικαστικό αγώνα, που κέρδισε ο Arad μαζί με τον συνέταιρο του και πρόεδρο της ToyBiz Isaac Perlmutter. Αυτό το όνομα συγκρατήστε το γιατί το θέλουμε για πιο μετά.
O Arad λοιπόν γρήγορα αναγνώρισε την στροφή που θα έπαιρνε το σινεμά προς τις ταινίες για σουπερ ήρωες, αλλά και την δυνητικά δεσπόζουσα θέση που θα μπορούσε το τμήμα ταινιών της Marvel να έχει σ' αυτή την εκκολαπτόμενη αγορά δισεκατομμυρίων. Ο Arad πέρασε τα επόμενα χρόνια αναδιαμορφώνοντας την εταιρία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα της Marvel Productions. Η Marvel Productions ακόμα όμως δεν είχε την ευχέρεια να μπει στο παιχνίδι των παραγωγών από μόνη της. Αντιθέτως, συνεργαζόταν στενά με μεγαλα κινηματογραφικά στούντιο που αναλάμβαναν τα τεχνικά θέματα και πουλούσε τα δικαιώματα των χαρακτήρων της σε εταιρίες παραγωγής.

Μια από τις πρώτες συνεργασίες ήταν με την Sony, που οδήγησε στη δημιουργία της τριλογίας "Spider-Man"

Ο "χορός" ξεκίνησε το 1998 με τον βρικόλακα "Blade" με τον Wesley Snipes και συνέχισε με την τριλογία X-Men, τον Spiderman του Sam Raimi, The Fantastic Four, Daredevil, Elektra, και γενικά όλες τις ταινίες με ήρωες της Marvel πριν από το 2004
Το χρήμα άρχισε να ρέει άφθονο στα ταμεία της εταιρείας που μόλις πριν λίγα χρόνια είχε βάλει λουκέτο. Και ο Avi Arad ήταν ο άνθρωπος που ανέστησε την Marvel και την έφερε στη θέση που είναι σήμερα. Η απόφαση του να δώσει βάρος στις κινηματογραφικές δραστηριότητες της Marvel, η ικανότητα του να διαχειρίζεται το υλικό της εταιρίας και να βρίσκει χρηματοδότες για το γύρισμα και την διανομή των ταινιών αποδείχτηκαν πολύτιμες. To μεγάλο βήμα όμως στην Marvel δεν είχε γίνει ακόμα και δυστυχώς ο Arad δεν θα ήταν εκεί για να το δεί..



Ο David -I Have A Dream- Maisel και ο ερχομός της Disney


Ενα απόγευμα του Οκτωβρίου του 2003, ο Αvi Arad περίμενε στο γραφείο του στην Marvel Studios έναν νεαρό business executive. Κανονικά δεν συναντιόταν με όποιον του το ζητούσε, αλλά ο θρασύς νεαρός είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, αρκετά μάλιστα ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του ισχυρού άντρα του Hollywood. Οι καλές ιδέες είναι πιο σπάνιες από χρυσάφι και ο Arad ένοιωθε ότι το επόμενο ραντεβού του είχε την δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την εταιρία που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της. O David Maisel (αυτό ήταν το όνομα του) θύμιζε στον Avi τον εαυτό του όταν πρωτοξεκίνησε στον τομέα. Ενεργητικός, γεμάτος από ιδέες και όνειρα και με πάθος για δουλειά.

Surprisingly, this guy

 Η συνάντηση δεν διήρκησε πολύ ώρα. Το σχέδιο του Maisel ήταν εξαιρετικά απλό: η Marvel -σε συνεργασία με την Paramount- θα αναλάμβανε η ίδια την χρηματοδότηση των ταινιών της και θα κρατούσε όλα τα έσοδα. Για να βρεθεί το απαραίτητο κεφάλαιο, η εταιρία έπρεπε να συνάψει δάνειο ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ με την Merryl Lynch, καταβάλλοντας ως εγγύηση τα αποκλειστικά δικαιώματα 13 χαρακτήρων της Marvel (συμπεριλαμβανομένου και του Captain America αλλά και των Avengers). Το ρίσκο ήταν πολύ ψηλό καθώς ακόμα και η σχετική επιτυχία θα σήμαινε καταστροφή, εάν τα έσοδα δεν ήταν περισσότερα από το δάνειο. Αδυναμία εξόφλησης του δανείου σήμαινε οριστικό κλείσιμο της Marvel, που όχι μόνο θα έχανε ένα σημαντικό κεφάλαιο αλλά θα αδυνατούσε να ορθοποδήσει καθώς υποθήκευε και μελλοντικά δυνητικά έσοδα με την δέσμευση των χαρακτήρων της.

Κάτι σαν ρώσικη ρουλέτα με πέντε σφαίρες ένα πράμα

To οραμα του Maisel δεν σταματούσε εκεί όμως. Οταν πριν 20 χρόνια οι πωλήσεις των κομιξ της Marvel έπεσαν, οι σχεδιαστές είχαν μια επαναστατική για την τότε εποχή ιδέα. Inter-universe crossovers των χαρακτήρων. Δηλαδή, χαρακτήρες από μια σειρά κόμικ θα έκαναν εμφάνιση σε άλλα κόμικ για να προωθήσουν μια ιστορία που αφορούσε και τους δύο χαρακτήρες. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε φιλί ζωής  (προσωρινά) στις φθίνουσες πωλήσεις της εταιρίας.
Ο Maisel λοιπόν ήθελε να μεταφέρει αυτό τον τρόπο σκέψης και στις ταινίες. Οραματιζόταν μια σειρά ταινιών στις οποίες θα έπαιζαν οι ίδιοι χαρακτήρες και που θα κορυφωνόταν σε μια τριλογία που θα έπαιζαν όλοι μαζί. Οι ιδέες του Maisel ενθουσίασαν τον Arad. Διευθέτησε συνάντηση με τον CEO της Marvel και συνεργάτη του, Isaac Pelmutter και το 2004 ο Maisel προσλήφθη σαν Chief Operating Officer της Marvel. Παράλληλα, ο Arad έδωσε όνομα και μορφή στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Maisel.




Οι Avengers ήταν ανέκαθεν το "βαρύ πυροβολικό" της Marvel και οι ήρωες της οι ιδανικοί υποψήφιοι για crossovers. Ο λόγος που ο Maisel δεν πρότεινε αρχικά τους Avengers ήταν επειδή η Marvel δεν είχε τα δικαιώματα αρκετών από τους πρωταγωνιστές. Από το 2005 όμως και μετά, Arad και Maisel ξεκίνησαν μια εξαντλητική προσπάθεια και μέχρι το 2007 πήραν πίσω τα δικαιώματα του Thor, του Hulk, του Iron Man, της Black Widow αλλά και του Spider Man, (για τον οποίο η Marvel ετοιμάζει reboot και ξεχωριστή τριλογία), από τις εταιρίες New Line Cinema, Sony και Paramount.
Τώρα, το μοναδικό που χρειαζόταν η εταιρία ήταν μια επιτυχία, για να ξεκινήσει το τεράστιο movie franchise. Κατά προτίμηση κάτι τεράστιο, θυμωμένο και πράσινο.

Hulk... SMASH!

To relaunch του "The Incredible Hulk" ήταν απόλυτη επιτυχία. Σχεδόν κάλυψε εις διπλούν τον προϋπολογισμό της και πήρε και αρκετά καλές κριτικές. Ο Edward Norton άρεσε σαν Hulk αλλά η πρόθεση της Marvel να καθυστερήσει το sequel της ταινίας για το 2013 (μετά το Avengers) δεν του άρεσε και αποχώρησε για να αντικατασταθεί από τον Mark Ruffalo.
To σημαντικό όμως είναι ότι η Marvel έδειξε ότι μπορεί να αναλάβει την παραγωγή των ταινιών της και να έχει σημαντικά κέρδη. Τα "κεφάλια" όμως στην Marvel δεν έμειναν εκεί αλλά την ίδια χρονιά μας έδωσαν και το "Iron Man" του Jon Favreau, που έγινε κυριολεκτικά το μέτρο σύγκρισης για τις μελλοντικές ταινίες με σουπερ-ήρωες. Οι δύο ταινίες είχαν συνδυασμένο budget σχεδόν 300 εκατομμύρια και κέρδος σχεδόν 900 εκατομμύρια. Το στοίχημα της Marvel απέδωσε και πλέoν ο δρόμος ήταν ανοιχτός.
Εν τω μεταξύ όμως, πίσω στα κεντρικά της Marvel, τα πράγματα δεν πήγαιναν και τόσο καλά στα ανώτερα δώματα. Maisel και Arad διαφώνησαν έντονα για την συχνότητα που έπρεπε να γυρίζονται οι ταινίες και για τον ρόλο του κάθε ήρωα στην τριλογία Avengers. Ο Perlmutter στήριξε τελικά  τον Maisel έτσι ο Arad παραιτήθηκε το 2006 και ίδρυσε την "Arad Productions", που συνεργάστηκε με την Marvel σε μελλοντικά projects αλλά απομακρύνθηκε από την δημιουργική διαδικασία.
Η προτίμηση του Perlmutter όμως δεν ήταν τυχαία. Ο Maisel μυρίστηκε από πριν την επιτυχία που θα είχαν οι ταινίες της Marvel και αποφάσισε να βγάλει την εταιρία στο σφυρί για να την πωλήσει στο μεγαλύτερο πλειοδότη. Και ποιά εταιρία είχε το απαραίτητο κεφάλαιο για να επωμιστεί μια τέτοια αγορά;


H Disney άδραξε αμέσως την ευκαιρία και στις 31 Οκτωβρίου του 2009, η εξαγορά της Marvel από τον όμιλο εταιρειών Disney έγινε πραγματικότητα. Η τελική τιμή ήταν 4 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Με την διανομή, marketing και χρηματοδότηση πλέον εξασφαλισμένη, η Marvel πλέν στρέφει την προσοχή της στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους. Iron Man 2, Thor και Captain America κυκλοφορούν τα επόμενα χρόνια, όλα με εισπρακτική και κριτική επιτυχία. Τι έγινε με τον Maisel, ρωτάτε; Μετά την προμήθεια που πήρε για να πραγματοποίησει την εξαγορα του αιώνα, προχώρησε στο επόμενο του project. Μπορεί να το ξανακούσατε από κάπου.

Yep

Τα cross overs των ταινιών

Πως όμως ενώνονται οι ταινίες; Οι ηθοποιοί που παίζουν στις ταινίες του σύμπαντος της Marvel υπέγραψαν συμβόλαιο για να κάνουν σύντομα καμεό και στις υπόλοιπες του franchise. Ετσι, δίνεται στον θεατή η αίσθηση της συνέχειας, που με την εξαίρεση της αλλαγής του Norton πάει πολύ καλά. To cameo γίνεται συνήθως μετά τα credits της ταινίας



The Incredible Hulk




Iron Man



Thor




Captain America




Iron Man 2





Meet the Avengers!

Ποιοί είναι όμως οι Avengers, "earth's mightiest heroes" που λέει και το tagline τους; Εν συντομία σας παρουσιάζουμε τους πρωταγωνιστές της ταινίας, έτσι για να είσαστε μέσα στα πράγματα όταν θα τους δείτε στην μεγάλη οθόνη!


Iron-Man


O γιός του κατασκευαστή και εμπόρου όπλων Ηοward Stark (ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του πρώτου σούπερ-στρατιώτη στον Β Παγκόσμιο-περισσότερα μετά) πλέον αναζητά το κάτι διαφορετικό. Η ζωή του άλλαξε πριν λίγα χρόνια όταν αφγανοί τρομοκράτες επιτέθηκαν στην συνοδεία του και τον απήγαγαν. Μετανοιωμένος από την πορεία που ακολουθούσε η εταιρία του, ο Tony Stark πλέον αφιερώνει τον χρόνο του στο πεδίο εύρεσης της ιδανικής ανανεώσιμης ενέργειας. Ο Stark είναι ιδιοφυία και αλλά έχει πρόβλημα συνεργασίας με άλλους, καθώς προτιμά να ενεργεί μόνος του.


Thor


O θεός της νορβηγικής μυθολογίας βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Ο Thor αποφάσισε να μείνει στη Γη και να την προστατέψει, νοιώθωντας υποχρέωση να υπερασπιστεί τον κόσμο που έθεσε σε κίνδυνο ο ίδιος με την απερισκεψία του. Ο Thοr αντλεί την δύναμη του από το μυθικό σφυρί του, το Mjolnir (μγιόλνιρ προφέρεται, ρώτησα ένα σκανδιναβό) που του επιτρέπει επίσης να ελέγχει τους κεραυνούς


Hulk


O Dr Bruce Banner ζούσε μια ήσυχη ζωή, μέχρι την μέρα που από λάθος βρέθηκε στο πεδίο δράσης μια βόμβας με ακτίνες Γάμμα, που τον μεταμόρφωσαν σε από φιλήσυχο επιστήμονα σε ένα γιγάντιο, οργισμένο τέρας. Ο Banner δεν έχει πλήρη έλεγχο του alter-ego του και ο μεγαλύτερος του φόβος είναι τι μπορεί να κάνει όταν το κτήνος μέσα του στραφεί προς εκείνους που αγαπά περισσότερο.



Captain America


O Steve Rogers ήταν ο πρώτος και μοναδικός στρατιώτης πάνω στον οποίο πέτυχε το πείραμα του "Σουπερ Στρατιώτη". Πρόκειται για μια προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα στρατό από εξελιγμένους στρατιώτες για να πολεμήσουν στον ΄Β Παγκόσμιο εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας. Η μηχανή που έκανε όμως την μετατροπή πραγματικότητα καταστράφηκε, μετά που εμπλούτισε τον ασθενικό Rogers με υπερδυνάμεις. Ο Captain America έλαβε μέρος στον πόλεμο και νίκησε τις δυνάμεις του Red Skull, με κόστος όμως την ίδια του την ζωή αφού έμεινε παγωμένος στην Ανταρτική για τα επόμενα 70 χρόνια. Ο Rogers ξυπνά μέσα σ' ένα κόσμο που του είναι εντελώς ξένος, με όλους τους φίλους και συγγενείς να έχουν από καιρό πεθάνει.

Hawkeye


O Clint Barton είναι ελεύθερος σκοπευτής για την αντι-τρομοκρατική οργάνωση S.H.I.E.L.D., αν και προτιμά το τόξο από το όπλο. Ο Hawkeye είναι εξαίρετος σκοπευτής και μαζί με την Black Widow είναι το δεξί και αριστερό χέρι του διευθυντή της οργάνωσης, Nick Fury. Η πρώτη εμφάνιση του Hawkeye ήταν στο "Thor", όταν διατάχθηκε να σταματήσει τον θεό του κεραυνού από το να φτάσει το σφυρί του.


Black Widow


Η έτερη πράκτορας της S.H.I.E.L.D., η Black Widow ονομάζεται Νατάσα Ρομανοφ και είναι πρωταθλήτρια στη μάχη σώμα με σώμα και δεινή σκοπεύτρια. Η Black Widow έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο "Iron-Man 2", σαν υπό κάλυψη πράκτορας που εργαζόταν κοντά στον Tony Stark. Α, ναι. Και σε ανύποπτο χρόνο ξυλοκοπεί ένα ολόκληρο κτίριο με ρώσους πράκτορες.

Nick Fury


O αρχηγός της S.H.I.E.L.D. και εμπνευστής της ιδέας για μια ομάδα από σούπερ ήρωες. O Fury είναι ένας βετεράνος πολεμιστής και είναι εκείνος που προέβλεψε ότι ο κόσμος κάποτε θα είχε να αντιμετωπίσει ένα εχθρό πολύ πιο δυνατό για έναν άνθρωπο, ακόμα και εάν είχε υπερδυνάμεις. Σιγά-σιγά, ο Fury κατάφερε να πείσει τους Avengers να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του. Τώρα θα πρέπει να βρει κι έναν τρόπο για να τους κάνει να δουλέψουν μαζί

Loki


O Loki είναι ο ανταγωνιστής της ταινίας. Ετεροθαλής αδελφός του Thor, ο Loki είναι ο θεός της κατεργαριάς και πολέμησε μαζί με τον Thor για τον έλεγχο της Ασγκαρντ στο τέλος της ταινίας. Φαινομενικά ηττήθηκε αλλά μένει κρυμμένος στο σώμα ενός από τους επιστήμονες που μελετούσαν το Mjolnir. Σε περίπτωση που διερωτάστε γιατί η επιλογή του Loki ως ανταγωνιστή, αυτό είναι το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του κόμιξ των Avengers




Μουσική με οσκαρικό υπόβαθρο

Αφού τα λέμε όλα για την ταινία, είναι κρίμα να μην αναφερθούμε στη μουσική υπόκρουση, την οποία ανέλαβαν οι Nine Inch Nails και συγκεκριμένα ο Trent Raznor. Ο Raznor έχει ήδη πάρει το όσκαρ για την μουσική επένδυση της ταινίας "The Social Network". Ως soundtrack επελέγη ένα από τα παλιά τραγούδια των NIN από το 1999, ονόματι "We 're in this together".




Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος! Το "Αvengers" κυκλοφορεί επίσημα στις 27/04 και στην Κύπρο αναμένεται στις 05/05. Εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία! Μέχρι τότε, εσείς θα πρέπει να αρκεστείτε με το trailer!


See ya in the movies!



3 σχόλια:

  1. Πολλά καλό το post! interesting facts εν ήξερα οτι εν έτσι που εδημιουργηθήκαν οι avengers..

    ε καλά όμως εν και ήταν δική του ιδέα του Maisel το angry birds..εν απλά ο senior advisor της Rovio.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εννοούσα ότι το σκέφτηκε, απλά ότι ανάλαβε την διαχείριση της εταιρίας, αλλά όντως έτσι φαίνεται. Απολογίες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ΤΑΙΝΙΑΡΑ! Το απόλυτο blockbuster

    ΑπάντησηΔιαγραφή