Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

"Commencing Operation Mindfuck". 6 ταινίες που έδεσαν τα μυαλά μας κόμπους

Οταν κάθεσαι να δεις μια ταινία, κατά κανόνα, το κάνεις για να χαλαρώσεις. Αφήνεις το μυαλό στην ουδέτερη ταχύτητα και κάθεσαι να χαζέψεις. Η πολλή σκέψη τρώει τον αφέντη και αρκετά δουλέψα για σήμερα, τώρα θέλω να ριλαξάρω. Καμιά κωμωδιούλα, κανέα εργάκι ανεγκέφαλης δράσης, τέτοια πράγματα. Τίποτα που να απαιτεί περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα απο το να κρατάς τα μάτια σου ανοιχτά.. Χαλαρά..
Τότε προφανώς δεν είδατε καμιά από τις επόμενες πέντε ταινίες. Ταινίες με με σενάριο τόσο συγχισμένο και λαβυρινθώδες που ούτε με GPS δεν μπορείς να βγεις από μέσα.

"Στη επόμενη στροφή, πηγαίνετε αριστερα. Προσοχή σε λακούβες και μινώταυρους"


Ταινίες που μόλις τις δεις αναφωνείς "WHAT THE FUCK?!?!" και τις ξαναβάζεις για να δεις τι έχασες από την πρώτη θέαση. Να τις εξηγήσω δεν πρόκειται, όχι γιατί δεν έχω την δική μου θεωρία για την κάθε μια, αλλά επειδή οι εξηγήσεις είναι τόσες πολλές που θα θέλαμε ένα ποστ για την κάθε μια και στο τέλος θα καταλήγαμε πάλι στο "ε ναι και αυτό είναι πιθανόν".


Vanilla Sky




Ταινία με τον Tom Cruise, σε ποστ για ταινίες που είναι υπεύθυνες για μαζικό mindfuck? Κι όμως, ακόμα κι ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει δύο φορές την ημέρα σωστά την ώρα. Ο Cruise έπαιξε σε τόσες πολλές ταινίες που είναι βάσει πιθανοτήτων αναπόφευκτο ότι θα έπαιζε σε κάτι καλό.

Ταινίες με προφανές gay περιεχόμενο not withstanding

Το Vanilla Sky που λέτε είναι απο τις ταινίες που έχουν σκοπό να συγχύσουν. Αυτό και μόνο. Αμα καταλάβεις σε οποιαδήποτε φάση του έργου ακριβώς τι παίζει, οι δημιουργοί θεωρούν εαυτούς αποτυχημένους, καταλήγουν να πίνουν από τις δέκα το πρωί και πεθαίνουν άστεγοι σ' ένα σοκάκι.
Η ταινία διηγείται την ιστορία του David Aames ιδιοκτήτη ενός εκδοτικού οίκου, o οποίος βλέπει την ζωή του να αλλάζει ξαφνικά όταν τραυματίζεται σε ένα ατύχημα με την πρώην φιλενάδα του που βάλθηκε να του καταστρέψει την ζωή. Ο Aames αποσύρεται από τον κόσμο, αηδιασμένος με τον εαυτό του αφού μετά το ατύχημα το πρόσωπο του έχει παραμορφωθεί φριχτά. Μια καινούργια γυναίκα όμως του δίνει ελπίδα για το μέλλον και του εμφυσά αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε ο ήρωας μας να αρχίσει νέα ζωή και να επιδιορθώσει το πρόσωπο του. Ή έτσι νομίζει αφού μια καλή μέρα ξυπνά και διαπιστώνει ότι η γυναίκα που τον έσωσε είναι στη πραγματικότητα αυτή που τον τραυμάτισε και η ζωή του μαζί της έχει εξαφανιστεί εντελώς. Messed up? Ακόμα δεν είδατε τίποτα. Ο πρωταγωνιστής σε μια θεραπεία με τον ψυχολόγο βλέπει μια διαφήμιση για μια εταιρεία κρυονικής, η οποία του φαίνεται πολύ γνωστή. Επισκεπτόμενος τα γραφεία της εταιρείας, ο Aames μαθαίνει ότι στη πραγματικότητα είναι 150 χρονών και ότι βρίσκεται μέσα σε ένα όνειρο που πήγε στραβά.

"Το όνειρο σας συνάντησε βλάβη ERROR 4401 και θα κλείσει αυτόματα. Να ειδοποιηθεί η Microsoft?".
Το Vanilla Sky βασίστηκε σε ισπανικό έργο με το όνομα "Ανοιξε τα μάτια", που είναι και η τελευταία ατάκα του έργου.


Memento



Τα αδέλφια Christoper και Jonathan Nolan είναι οι πλέον σύγχρονοι ειδικοί στα ψυχολογικά θρίλερ.  Σχεδόν όλες οι κινηματογραφικές τους απόπειρες είναι επιτυχίες ενώ πρόσφατα ο Jonathan ασχολήθηκε και με την τηλεόραση. Μια από τις πρώτες τους ταινίες, το Memento, είναι ύμνος στη μη γραμμική διήγηση και την ασυμβατότητα. Η ομορφιά του έργου; Η εξιστόρηση είναι αντίστροφη! Κάποιος πραγματικά μπορεί να δει το έργο ανάποδα και να βγάλει περισσότερο νόημα απ' ότι αν το δει   κανονικά! Η ταινία βασίστηκε σε μια σύντομη ιστορία του Jonathan ονόματι "Memento Mori" την οποία ο Christopher διαμόρφωσε σε σεναριακή μορφή. Πρωταγωνιστής είναι ο Guy Pearce (πρώτη επιλογή ήταν ο Brad Pitt που όμως απέρριψε την ταινία λόγω ειλημμένης υποχρέωσης) και η υπόθεση έχει να κάνει με ένα τύπο που μετά από ένα ατύχημα υποφέρει από αμνησία, αδυνατώντας να δημιουργήσει καινούργιες αναμνήσεις. Να σημειώσουμε ότι οι ψυχολόγοι δήλωσαν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η αμνησία στο  Μemento είναι πολύ πιο κοντά στη πραγματικότητα απ' ότι παρουσιάζεται συνήθως στο Χόλιγουντ

Ok χτύπησα στο κεφάλι και έπαθα αμνησία.  Οσες απ' σας δεν έχω πηδήξει ,  κάντε μια γραμμή μπροστά από το κρεβάτι

Ο Leonard Shelby, ο ταλαίπωρος πρωταγωνιστής, μπορεί να θυμηθεί τα πάντα για τον εαυτό του, αδυνατεί όμως να συγκρατήσει οτιδήποτε συνέβηκε σ' αυτόν μετά το ατύχημα του. Ο Shelby αφήνει μυνήματα, στοιχεία και ενδείξεις στον εαυτό του, με τη μορφή τατουάζ και φωτογραφιών για να θυμηθεί τι έκανε την προηγούμενη μέρα. Ο Shelby έχει ένα σκοπό. Να βρει και να σκοτώσει τον εγκληματία με το όνομα Johnny G. που πιστεύει ότι ευθύνεται για τον βιασμό και την δολοφονία της γυναίκας του, αλλά και το χτύπημα στο κεφάλι που τον οδήγησε στη σημερινή του κατάσταση.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες ιστορίες. Μια μαυρόασπρη, που κινείται με κανονική χρονολογική σειρά και μια έγχρωμη που κινείται ανάποδα. Οι δύο ιστορίες στο τέλος συγκλίνουν για να δώσουν τις τελικές απαντήσεις και γίνονται μια ενιαία ιστορία.


Donnie Darko





"Welcome to Mindfuck Central. Exit to your left. Thak you for flying Air Frank".
Πάνε δέκα χρόνια από τότε που ένας νεαρός Jake Gylenhaal και ένας κούνελος βγαλμένος από τον πιο σκοτεινό εφιαλτη ήρθαν για να μας ανατινάξουν τα μυαλά με τις περιπέτειες τους

"Ι'll give you an Easter fuckin Bunny biatch!"

To "Donnie Darko" είναι ένα υβρίδιο ταινίας επιστημονικής φαντασίας και ψυχολογικού θρίλερ, με ήρωα τον ομώνυμο Donnie, που στην αρχή του έργου γλυτώνει από βέβαιο θάνατο όταν μια μηχανή αεροπλάνου πέφτει στο δωμάτιο του. Ο Donnie εκείνη την στιγμή βρισκόταν έξω και συνομιλούσε με ένα τρομακτικό κούνελο, ο οποίος του αποκάλυψε ότι σε 28 μέρες ο κόσμος θα καταστραφεί. Την επομένη ο Donnie και η οικογένεια του μαθαίνουν ότι κανένας δεν έχει ιδέα από που ήρθε η μηχανή, αφού δεν έγιναν αεροπορικά δυστηχήματα ούτε κανένα αεροπλάνο ανέφερε απώλεια κινητήρα. Με τον κούνελο ονόματι Frank να μπαινοβγαίνει στη ζωή του, ο Donnie ξεκινά ένα ταξίδι για να αποτρέψει το τέλος του κόσμου που δεν έχει ιδέα πως θα γίνει. Ή μηπως είναι σχιζοφρενής; Ο Frank είναι αληθινός ή αποκύημα της φαντασίας του; Η ταινία πραγματεύεται και την έννοια της τρύπας στο χωροχρόνο, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να αλλάξει το παρόν για να οδηγήσει σε ένα παράλληλο μέλλον, που δεν είναι κατ' ακρίβεια παράλληλο αλλά το πραγματικό αφού πλέον το παράλληλο που πριν ήταν πραγματικό δεν υφίσταται. Τα χάσατε; Που να δείτε την ταινία ακόμα! Είναι ο Donnie ένας ήρωας, ένας σχιζοφρενής ή απλά ένας κούνελος με ηλίθια στολή ανθρώπου;


Inception




Κυρίες και κύριοι, the Nolan brothers. Δεν μας έφτανε ένα mindfuck από το ταλέντο τους, έπρεπε να επιστρέψουν για να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα με το Inception. Το πόσο συγχισμένη είναι αυτή η ταίνια μπορεί να φανεί από τις συζητήσεις στο ίντερνετ. Ο κάθε ένας έχει την δική του άποψη και ανάλυση, όλοι έχουν στοιχεία για να στηρίξουν την θέση τους και κανένας δεν έχει άδικο. Και οι Nolans από μια γωνιά να τρίβουν τα χεράκια τους.
Το "Inception" έχει να κάνει με την έννοια του ονείρου μέσα στο όνειρο, σε βαθμό που η αλήθεια είναι καθαρά υποκειμενική και ο άνθρωπος έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι αυτό ένα όνειρο ή είναι αλήθεια; Αν είναι όνειρο πως ξυπνώ; Και αν είναι όνειρο τότε γιατί είναι τόσο αληθινό; Είναι τελικά η πραγματικότητα υπαρκτή ή μια αφηρημένη έννοια μπλεγμένη σε πολλαπλά ονειρικά επίπεδα; Εάν ξέρω ότι είναι όνειρο τότε αυτό το κάνει ψεύτικο ή μπορώ να επιλέξω να ζω μέσα στην άγνοια;
Μετά από μια ώρα περίπου βλέποντας την ταινία
Ηρωας της ταινίας είναι ειναι ο Dom Cobb (Leonardo Di Caprio) που επαγγέλεται βιομηχανικός κατάσκοπος/ονειροκλέφτης. Δουλειά του Cobb είναι να διεισδύει στο ασυνειδητο των στόχων του με το να δημιουργεί ένα ονειρικό κόσμο για αυτούς και να κλέβει τα μυστικά τους. Οταν ένας πλούσιος βιομήχανος αναθέτει στον Cobb να μπει στο μυαλό ενός ανταγωνιστή του και να του βάλει μια ιδέα (το επώνυμο inception που στη ταινία θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο μέχρι αδύνατο)  o ήρωας μας ξεκινά ένα ταξίδι που στο τέλος θα τον λυτρώσει ή θα τον αποτελειώσει. Ο βιομήχανος υπόσχεται στον Cobb ότι εάν πετύχει τότε θα τον απαλλάξει από την κατηγορία για δολοφονία της γυναίκας του (η οποία αυτοκτόνησε) και θα του επιτραπεί ξανά η είσοδος στις ΗΠΑ όπου τον περιμένουν τα παιδιά του.
Για να πετύχει στην αποστολή, ο Cobb χρησιμοποιεί την τεχνική των πολλαπλών ονειρικών επιπέδων. Ο μόνος τρόπος για να ξυπνήσει κάποιος από το όνειρο και να επιστρέψει στο προηγούμενο ονειρικό επίπεδο (και κατ' επεκτάση τελικά σε εκείνο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα) είναι μια απότομη πτώση ή ο θάνατος. Σημαντικό ρόλο στη ταινία παίζουν τα τοτέμ, αντικείμενα τα οποία αντιδρούν με ένα τρόπο που μόνο ο ιδιοκτήτης ξέρει, με το σκεπτικό ότι εάν δεν αντιδράσουν όπως πρέπει τότε ακόμα βρίσκεσαι σε όνειρο και πρέπει να πας πίσω ένα επίπεδο. Στη περίπτωση του Cobb είναι μια σβούρα, η οποία δεν σταματά να γυρίζει ποτέ εάν βρίσκεται μέσα σε όνειρο.



Mulholland Drive


Οταν ο σκηνοθέτης της ταινίας αναγκάζεται να βάλει στην DVD έκδοση δέκα στοιχεία για να βοηθήσει τους θεατές να καταλάβουν το νόημα της ταινίας, τότε ξέρεις ότι κάτι  δεν πάει καλά! Το 2001 δεν ήταν καλή χρονιά για όσους τους αρέσει ο συμβατικός κινηματόγραφος (ξέρετε, αρχή μέση, τέλος) αφού μετά το "Donnie Darko" μας ήρθε και το "Mulholland Drive", μια ταινία που βάζει το "σου" στο σουρεάλ. Εάν ο Nταλί έφτιαχνε ταινίες, πιθανότατα να μας έδινε κάτι σαν το πόνημα του David Lynch. Η πραγματική οδός Mulholland είναι ο δρόμος προς τα στούντιο του Χόλλιγουντ, ένα αλληγορικό όχημα για τον δρόμο προς την επιτυχία ενός ηθοποιού ή σκηνοθέτη. Η ταινία δηλαδή είναι μια συμβολική μεταφορά της πορείας μιας ηθοποιού προς την δόξα και την καταξίωση. Απλό έ;

Wait for it.....

Σαφέστατα απλό. Αν εξαιρέσεις ένα ατύχημα χωρίς θύματα, ένα πληρωμένο δολοφόνο, ένα άντρα που βλέπει εφιάλτες, ένα ομοφυλοφυλικό έρωτα, μια αμνησία, ένα μπλέ κλειδί, μια κόκκινη λάμπα και ένα φριχτό θεατρικό σε ένα club που ονομάζεται Silencio. Δεν φτάνει που η ταινία δεν έχει γραμμική διήγηση, δεν φτάνει που αλλάζει συνεχώς φόντο,  πραγματεύεται και την διείσδυση του υποσυνείδητου στο πραγματικό κόσμο αλλά και την έννοια των πολλαπλών πραγματικοτήτων και προσωπικοτήτων!

Fuck you very much Mr Lynch

O μοναδικός τρόπος να καταλάβεις αυτή την ταινία είναι με σημειωματάριο και το κουμπί του replay. Ο Lynch είχε ως στόχο να δώσιε στο κοινό ένα μεταμοντέρνο φιλμ νουαρ, με σουρεαλιστικό ύφος και στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Μια απ' όλα δηλαδή.


12 Monkeys




Blast from the past ε; Οταν θέλουμε να μιλήσουμε για το παράδοξο του ταξιδιού στο χρόνο, μιλούμε για το "12 Monkeys". H ταινία του 1995 άνοιξε καινούργια μονοπάτια για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας ενώ η ερμηνεία του Brad Pitt αναγνωρίστηκε και από την Ακαδημία μ' ένα Οσκαρ Β' αντρικού ρόλου.
Η υπόθεση έχει να κάνει με ένα καταδικασμένο εγκληματία, τον James Cole (Bruce Willis) στον οποίο δίνεται η ευκαιρία να εξαγοράσει την ποινή του, εάν δεχτεί να επιστρέψει στο χρόνο και να συλλέξει πληροφορίες για ένα ιό που σκότωσε σχεδόν όλους τους ανθρώπους.


Huh?!

Μικρή λεπτομέρεια. Βρισκόμαστε στο 2035, όλοι οι άνθρωποι ζουν κάτω από το έδαφος φοβούμενοι ένα θανατηφόρο ιό και προφανώς έχουμε την ικανότητα να ταξιδεύουμε στο χρόνο. Οι επιστήμονες της εποχής γνωρίζουν κάποια πράγματα για τν ιό αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή. Enter  Cole που αναλαμβάνει να προσεγγίσει ένα μισότρελλο ακτιβιστή οικολόγο (Brad Pitt) που παρουσιάζεται ως υπεύθυνος για τον στρατό των 12 πιθήκων. Και ενώ γίνονται όλα αυτά ο James έχει ένα συνεχές όραμα για μια καταδίωξη στο αεροδρόμιο, που δεν μπορεί να θυμηθεί τι είναι.





11 σχόλια:

  1. Το Mulholland Dr. είδα το πολλά πρόσφατα όντως τα ερωτηματικά παραμείναν πολλά αλλά who cares στην τελική.. Απορία.. όντως την σκηνή στο κλαμπ Silenciο ήβρες την φριχτή;; Seriously?? Γιατί νομίζω ότι εν μια που τις καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου και άξιζε να μαζοχιστώ 147 min με την παράνοια του Lynch μόνο για να τη δω. Τέλειο post όπως πάντα btw :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα λέω φριχτή εννοώ το "ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ!" που αναφώνησα γιατί εν έπαιρνα χαπάρι τι εγινόταν :) Και ο Lynch είναι σοβαρά psycho (βλ. Eraserhead) ενώ έχει και κάτι πίνακες που άμα τις δείξει σε κλινικό ψυχίατρο μπαγλαρώνει σε και καταπίνει το κλειδί. Thnx για την ενθάρρυνση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το inception εν αρκετα ξεκάθαρο νομίζω. το πρόβλημα εν το τέλος που εν μας αφήνει να δούμε αν η σβούρα σταματά να γυρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. E είναι όντως? Τι γίνεται αν η σβούρα δεν σταματήσει να γυρίζει? Αν η πραγματικότητα του Ντι Κάπριο είναι όνειρο ποιός τον κλείδωσε μέσα? Λέει σε κάποια φάση για τον Μάικλ Κέιν ότι είναι ο καλύτερος σχεδιαστής ονείρων. Δεν είναι πιθανόν να κλείδωσε τον Ντι Κάπριο στο όνειρο για να τον προφυλάξει από την θλίψη που πέθανε η γυναίκα του? Και αν είναι όνειρο όλα δεν μπορεί η γύναικα του να είναι ακόμα ζωντανή? Mindfuck :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4 στα 6 είδα τα, αγαπημένο το donnie darko...

    θα ξεχάσω το κόμμεντ σου ^ για το inception και θα το δω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαμωτο παλι την έκανα!!!!! Μαλακια μου Ι apologise. Να δω πότε θα μάθω να βάζω το "Spoiler Alert". Sorry :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε φίλε, είσαι δυνατός. Είδα το λινκ σου που την Ράνια, εμπήκα στο μπλογκ σου τζαι το Vuze δίπλα επήρεν φωθκιάν. Προτείνω σου να δεις το Limitless (αν δεν το είδες ήδη). Είμαι περίεργος να ακούσω κριτικές (καλές ή κακές, γιατί σε αρκετά σημεία τα γούστα μας διαφωνούν).
    Υ.Γ. Μισώ τη λεκτική επαλήθευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε να είσαι καλά. Ειδα το Limitless και αν και έχω τις αμφιβολίες μου για την υποκριτική ικανότητα του Bradley Cooper εν ήταν άσχημον εργούδιν. Για την επαλήθευση απολογούμαι, επροσπάθησα να το φτιάξω αλλά δεν. Ειμαι σπίτι τωρά τζαι το ιντερνετ μου δαμέ είναι beyond fucked up. Εγραψα ποστ για το Breaking Dawn χτες, μπήκα σήμερα να βάλω φωτογραφίες τζαι ποστ γιοκ. Τωρά γράφω με το στόμα γιατί μασώ το keyboard

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έπρεπε να δω 2 φορές το Inception για να το χορτάσω, ήμουν σε φάση να αρκέψω να γράφω σημειώσεις για να καταλάβω τι γίνεται, αν και δεν τις είδα όλες που αναφέρεις το Inception was amazing! Είδα και ένα άλλο mindfuck film το Mr Nobody, που εν εσhιει chance να καταλάβω ποττέ τι γίνεται αλλά έχει ωραίο νόημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή