Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Everybody Dies": Some thoughts on the finale of "House M.D."


SPOILER ALERT! 

Και ξαφνικά, μας τελείωσε. Ηταν αγαπημένη συνήθεια κάθε Τρίτη πρωί τα τελευταία χρόνια, πριν να πάω δουλειά να κατεβάζω το τελευταίο επεισόδιο του "House M.D." για να διασκεδάσω με τις τελευταίες περιπέτειες του αγαπημένου μας μισάνθρωπου. Την προηγούμενη Δευτέρα ήταν η τελευταία φορά. Θυμίζοντας τον πιλότο της σειράς, "Everybody Lies", αλλά και το γενικό θέμα της ογδοης σεζον, το "Everybody Dies" ήταν το κύκνειο άσμα μιας σειράς που ήταν μαζί μας για οκτώ χρόνια.

Also, it's not lupus
Η αυλαία έπεσε για τον Gregory House, τον ήρωα της ιατρικής σειράς μυστηρίου "House M.D.", μ' ένα επεισόδιο που κάποιοι χαρακτήρισαν cheesy, κάποιοι ικανοποιητικό και κάποιοι μεγαλοφυές και gutsy. Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ένα -όσο γινόταν- αξιοπρεπές τέλος σε μια εντελώς αναξιοπρεπή σεζόν, πριν μια από τις καλύτερες σειρές που είδαμε τελευταία καταντήσει καρικατούρα.
Το 22ο επεισόδιο της 8ης σεζόν ήταν χωρίς σύγκριση το καλύτερο για φέτος. Φυσικά, έχει έτη φωτός μέχρι να φτάσει τα "House's Head" και "Wilson's Heart", το διπλό φινάλε της 4ης σεζόν. Που btw εξακολουθούν να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που είδα στη τηλεόραση.


Πως τέλειωσε η σειρά; Στο τελευταίο επεισόδιο ο House καταστρέφει την ζωή του, όταν προσποιείται τον θάνατο του για να γλιτώσει από τη φυλακή. Πλέον δεν μπορεί να ξαναδουλέψει, έχασε όλα του τα υπάρχοντα και αν ξεμυτίσει πουθενά θα πάει φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. Κι όλα αυτά για να μπορέσει να περάσει μαζί με τον Wilson τους τελευταίους 5 μήνες που του απομένουν πριν ο καρκίνος τον σκοτώσει. Στο τέλος του επεισοδίου οι δύο φίλοι ανεβαίνουν στις μοτοσικλέτες τους και φέυγουν μαζί για το άγνωστο. Υπό τους ήχους του "Keep me in your heart for a while" του Warren Zevon*, o Wilson ρωτά τι θα γίνει όταν ο καρκίνος σοβαρέψει. In impeccable, true character form,  o House απλά απαντά "Cancer is boring". End of story, bromance achieved.


Το τέλος της σεζόν δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελε ο παραγωγός David Shore, αλλά η αποχώρηση της Lisa Edelstein (Cuddy) μετά το τέλος της 7ης σεζόν και η δραματική πτώση στην ακροαματικότητα δεν του άφησε και πολλές επιλογές. Σε συνέντευξη πάντως στο Hollywood Reporter ο Shore είπε ότι το όραμα του για το τέλος δεν άλλαξε δραματικά και ότι από την αρχή ήξεραν ότι η κατάληξη του House θα είχε να κάνει με τον Wilson. Κατ' ακρίβειαν, θα πρέπει να πιστώσετε τους παραγωγούς για την δουλειά τους, αναλογιζόμενοι τις αναποδιές που τους έτυχαν αναφορικά με το καστ. Πρώτα είχαμε την ξαφνική αποχώρηση του Kal Penn (Lawrence Kutner) που διορίστηκε στην κυβέρνηση Ομπάμα αμέσως μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, την σταδιακή αποχώρηση της Thirteen (Olivia Wilde) και Cameron (Jennifer Morrison) λόγω κινηματογραφικών υποχρεώσεων, αλλά και την προαναφερθείσα Lisa Edelstein.



Μπορούσε ο House να τέλειωνε καλύτερα; Σαφώς. Μπορούσε να τελειώσει όμως και πολύυυυυυυ χειρότερα. Σκεφτήκατε δηλαδή έναν House που αποφάσιζε να κόψει το πόδι του για να μην υποφέρει και να ανακαλύπτει την καλοσυνάτη του πλευρά; Μπρρρρρ.... Ή εάν ο House κατέληγε παντρεμένος με τρία - τέσσερα κουτσούβελα;
Το να κρατηθεί από την μοναδική υγιή (;) σχέση που είχε στη ζωή του και να θυσιάσει τα πάντα απλά για να του χαρίσει διασκέδαση δεν είναι τόσο άσχημο τέλος. Ο Wilson ήταν η μοναδική σταθερά στη ζωή του House και ο μοναδικός άνθρωπος που έβρισκε αμυδρά ενδιαφέρον, ας είναι απλά και μόνο για να του αποδεικνύει συνεχώς πόσο κοινότοπος και ψεύτικος είναι. Ο ζωή του Wilson καθορίζεται από την ανάγκη του να βοηθήσει όσους έχουν πρόβληματα και στο πρόσωπο του House βρήκε τον ιδανικό φίλο. Εναν ψυχολογικά μπερδεμένο, οριακά κοινωνικοπαθή, αδυσώπητα ειλικρινή με όλους, αντισυμβατικό, ιδιοφυή και αιώνια βασανισμένο φίλο. Κατά τη διάρκεια της σειράς, ο Wilson απλά περιορίζεται στο να στέκει πίσω και να αφήνει τον House να λάμψει, μαζεύοντας ενίοτε τα κομμάτια.



Οχι ότι η σχέση τους είναι τόσο απλή όσο το γινγκ και το γιάνγκ. Ο Wilson έδειξε ότι κάτω από την επιφάνεια του καλού, ανιδιοτελή, παρηγορητικού γιατρού κρύβεται (όπως σε όλους μας άλλωστε) ένας εγωιστής που θέλει να κάνει τους ανθρώπους να νοιώθουν καλά για να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Και ο House είναι ο μοναδικός άνθρωπος που τολμά όχι μόνο να  υποδείξει τα υποσυνείδητα αλλότρια κίνητρα του αλλά και να τον κοροϊδέψει γι' αυτό. Ο Ηοuse είχε μια αποστροφή για ότιδήποτε κοινότυπο και όλη του η ύπαρξη διαμαρτύρεται μπροστά στην αποδεκτά κοινωνική εικόνα που προβάλλουμε όλοι. Ο μισάνθρωπος φίλος μας έδειξε πάμπολλές φορές ότι η "tough love" προσέγγιση του είχε ευργετικά αποτελέσματα στους γύρω του ενώ απέδειξε ότι εάν παραστεί ανάγκη, μπορεί να είναι τίμιος και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.



Μετά λοιπόν από οκτώ σεζόν, έφτασε το τέλος. Μπορούμε να κάτσουμε και να μοιρολογούμε για το πως δεν μας άρεσε, πως θα θέλαμε να ήταν καλύτερο και πως ήταν κατώτερο των περιστάσεων. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο φίλος μας τα τελευταία χρόνια βρίσκόταν στον αναπνευστήρα και το τέλος του ήταν ζήτημα χρόνου. Εκείνο που έμενε για να φανεί, ήταν κατά πόσο θα τον αφήναμε να υποφέρει ένα επώδυνο, αναξιοπρεπές τέλος ή αν θα τον αφήναμε να φύγει ενώ ακόμα είχε την δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να είναι περήφανος.
Καθώς λοιπόν περπατάμε προς τον ανελκυστήρα του νοσοκομείου για να φύγουμε, τον θυμόμαστε για εκείνο που ήταν, για εκείνα που μας έδωσε και για τις υπέροχες αναμνήσεις που δημιουργήσαμε. Δεν στεναχωριόμαστε, δεν μιζαριάζουμε και δεν μονολογούμε. Κοιτάζουμε τον τρέλλο ήλιο του πρωινού, χαμογελούμε και τον κρατούμε στην καρδιά μας για λίγο και για πάντα.


Hugh Laurie, David Shore, Eli Atie, Greg Yitanes, Bryan Singer, Robert Sean Leonard, σας ευχαριστώ για την αφοσίωση, την δουλειά και την φαντασία σας. Θα τα ξαναπούμε κάτω από καθαρότερους ουρανούς


* Λεπτομέρεια. Η επιλογή του τραγουδιού (απόφαση του Hugh Laurie) δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Zevon είναι γνωστός αμερικάνος καλλιτέχνης που πέθανε από καρκίνο στα 56 του. Ο Zevon, όπως και ο Wilson, αρνήθηκε επώδυνες θεραπειές που δεν θα απέτρεπαν το αναπόφευκτο, απλά θα του έδιναν κάποια παράταση ζωής. Το "Keep me in your heart for a while" το έγραψε σαν αποχαιρετιστήριο δώρο για την οικογένεια του

EDIT: Κάνοντας έρευνα για το ποστ, είδα αρκετά βιντεάκια στο ΥouTube σχετικά με την σειρά και κάποια είναι απλά too awesome για να μην σας τα δείξω. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα απίστευτο cover του "Keep me in your heart for while" και εδώ ένα μοντάζ για την σχέση του House και του Wilson τα τελευταία τρία επεισόδια! Και τα δύο είναι φοβερά, εφάμμιλα επαγγελματικής εργασίας. Προσωπικά έκανα subscribe και στους δύο και σπάνια κάνω subscribe για κάτι εκτός δουλειάς.

11 σχόλια:

  1. Το τραγούδι του Zevon εν το highlight του επεισοδίου. Το πόσο τούτος ο ηθοποιός εσυνέβαλε στη διαμόρφωση τούτου του ρόλου εν απίστευτο... Για μένα ο House ήταν 50% ο Hugh Laurie και 50% σενάριο,παραγωγή και τα υπόλοιπα. Ότι καλύτερο παρακολούθησα ποτέ στην τηλεόραση. Το farewell σου εκφράζει με απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ! Ηξερες ότι ο Hugh έστειλε audition tape όταν βρισκόταν Ναμίμπια για τα γυρίσματα του "Flight of the Phoenix"; Οριστε και η ταινία που έστειλε http://www.youtube.com/watch?v=UqHh6TvGQIQ

      Οι παραγωγοί δεν είχαν ιδέα ότι ειναι άγγλος και ο Singer είπε μάλιστα "μόνο ένας αμερικάνος θα μπορούσε να καταλάβει τον χαρακτήρα έτσι" :)

      Διαγραφή
  2. @ aenima
    εν θα πω ότι έξερα το Hugh Laurie πριν την σειρά, αλλά εν μπόρω να σκεφτώ κάποιον άλλο στον ομώνυμο ρόλο, τζαι μάλλον δεν θα έφκαινε τόσο τέλειο το αποτέλεσμα...

    η αλήθκεια είναι ότι όταν και καλά επέθανε ήμουν σε μιαν άρνηση αν εγίνηκε πραγματικά, τζαι ώσπου να το χωνέψω, με την επικήδιο ακολουθία κλπ ξαναεμφανίζεται...
    ήταν περίεργα τα συναισθήματα... μάλλον εν που ετέλειωσε... :ρ

    εν θα μπορούσα να τον φανταστώ με οικογένεια ευτυχισμένο, αλλά έθελα να επέλθει μια ισορροπία γιατί άξιζε το τζαι καταβάθος ήταν ανθρώπινος παραπάνω που ούλους...

    για να μεν μιλήσουμε για το επίπεδο της σειράς...

    αυτά επί προσωπικής άποψης, κατά τα άλλα είπες τα πολλά ωραία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια σειρά από τις λίγες που είδαμε τελευταία. Και ο Laurie είναι θεός. Πρεπει να τον είδες όταν ήσουν πιο μικρός με τον Rowan Atkinson στο "Blackadder". Εδειχνε το ΡΙΚ άγριες ώρες. Εκαμε επίσης το "Α bit of Fry and Laurie" μαζί με τον Stephen Fry (παλιά καλή κωμική σειρά) και κάποιες ταινίες δεξιά-αριστερά. Στην Αγγλία ήταν πολύ γνωστος και πριν τον House

      Διαγραφή
  3. Very well said! Ειδικά για την σχέση του House με τον Wilson που ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία στην σειρά. Προσπάθησα πολλές φορές να φανταστώ τι τέλος θα ήθελα για τον House αλλά ποτέ δεν κατέληξα. Έμεινα ικανοποιημένη γιατί δεν ήταν ούτε πολύ δραματικό, ούτε πολύ μελό, ούτε ήρθαν τα πάνω κάτω σε ένα επεισόδιο.
    Respect κι από εμενα στον Hugh Laurie.
    Ωραία η λεπτομέρεια για το τραγούδι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κυριακή μου και να 'σαι καλά! Καλωσόρισες και συ στην παρέα μας!

      Διαγραφή
  4. ήταν απογοητευτικό το τέλος..και εκτός που το τελευταίο πλάνο και την μουσική υπόκρουση η σκηνοθεσία ήταν χάλια..μπορώ να σκεφτώ 3 διαφορετικά endings που θα ήταν by far καλύτερα. Και η παρέλαση των παλιών γνωστών ήταν λίο άσκοπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειναι πολλοί που δεν τους άρεσε δεν είσαι μόνη σου, αλλά η πλειοψηφία εκφράστηκε θετικά και δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους! Το flashback και οι χαρακτήρες έγιναν με δύο στόχους: Πρώτον, για προώθηση (διαφήμιση με τους γνωστούς ηθοποιούς που επιστρέφουν για ένα μόνο επεισόδιο) αλλά και για σκοπούς εξιστόρησης. Βασικά, αν το κατάλαβα καλά φυσικά, ο κάθε ένας είναι και ένα στάδιο της σκέψης του House. Ξεκινά με τον Kutner (που αντιπροσωπεύει τις σκέψεις αυτοκτονίας), ύστερα πάει στην Stacy (πως θα ήταν η ζωή του αν ήταν πιο συμβατικος), πάει στην Amber (προσπάθεια για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να τα φορτώσει σε κάποιον άλλο, όπως έκανε μέχρι σήμερα) και καταλήγει στην Cameron που είναι η μοναδική που του αντιστάθηκε και είχε το θάρρος να μείνει μακριά του. Η Cameron εδώ είναι η φωνή της συνείδησης, ο άνθρωπος που λέει στον House την κατάσταση ως έχει και του υποδεικνύει ότι απλά είναι δειλός ("you are so coward you cant admit you are taking the cowardly way out" του είπε αν θυμάμαι καλά). Κατά τα άλλα, όντως θα μπορούσε να είναι καλύτερο αλλά άμα λάβεις υπόψη τις δυσκολίες, το γεγονός ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τουλάχιστον περισσότερους από τους μισούς φαν αλλά και τα φινάλε άλλων σειρών (ξεχνιέται το Lost? Δεν ξεχνιέται)νομίζω ότι τους βγήκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε έλεος ρεεεεεεεεεε.
    Τι σχέση έχει τούτο το finale με τα αντίστοιχα της season 2 (best thing ever - and not just on TV), τζιε της 4;

    "I got out the back of the building"? Σοβαρά;

    "I changed the medical records"? Brother please.

    Όλη η σειρά πραγματεύτηκε την αιώνια μάχη ανάμεσα στο βασικό ένστικτο της επιβίωσης και την - υποτίθεται - ανθρώπινη προδιάθεση για reciprocal altruism. Η μεγάλη αλήθεια που φανερώνει όμως δεν είναι ότι το ένα υπερέχει του άλλου αλλά ότι η δεύτερη απορρέει από το πρώτο, και το μόνο που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι η αναγνώριση αυτής της αλήθειας. Ο Wilson κοιμάται όρθιος και ζει στο candy-ass universe συμβατικής 'καλοσύνης', 'αλληλοσεβασμού' κλπ, ο House το αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να το φυτέψει στον εγκέφαλο του άλλου. AND THAT IS ALL. Τα υπόλοιπα ρομαντικοεφευρήματα για την μεγάλη θυσία που έκαμε για τον φίλο του είναι παπαριές καμαρωτές - ο House ποτέ δεν θα έμπαινε σε τριπάκια με πίτες και σκύλους: θα έτρωγε ολόκληρη την πίτα και θα πυροβολούσε τον σκύλο (γι'αυτό τον παρακολουθούμε άλλωστε 8 χρόνια).
    Ιδανικά η σειρά θα ετέλειωνε με το literal interpretation της θεωρίας του House (καλό, get it?): everybody does, in fact, die, and that is all there is to it. Good night, good luck and thanks for watching.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συγνώμη κιόλας αλλά δεν γίνεται να ανακαλύπτουμε έτσι αστέρι (εσένα παιδί μου εννοώ) και να σταματάς να γράφεις! Είπαμε είμαι η κόρη του Murphy αλλά έλεος πιον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή