Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Can you handle it ?: Οι 30 καλύτερες σκηνές στην ιστορία του σινεμά (Part 1)



Τι κάνει μια σκηνή, μια ταινία αξιομνημόνευτη;  Τι είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν; Να είναι οι ηθοποιοί; Να είναι το σενάριο; Να είναι ο τρόπος που ο σκηνοθέτης αποφασίζει να αποδώσει την σκηνή; Να είναι ίσως η επιτυχία της ταινίας;
Εγώ πιστεύω ότι είναι όλα αυτά μαζί. Η χρυσή τομή, εκείνο το λεπτό σημείο ισορροπίας που θα χτυπήσει κέντρο στο ενδιαφέρον του θεατή και θα περάσει στην ιστορία.
Το  Popcorn Monster μάζεψε τριάντα τέτοιες σκηνές και σας τις παρουσιάζει, με επιμέλεια του yours truly! Κάποιοι ενδεχομένως θα διαφωνήσετε ( δεν πειράζει, σιγά σιγά θα μάθετε) αλλά πρέπει να έχετε υπόψην ότι είμαι στα τριάντα μου και αυτές είναι οι ταινίες που έκαναν περισσότερη εντύπωση σε κάποιον της ηλικίας μου. Τέλος, δύο σκηνές λείπουν από εδώ αλλά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε σ' αυτές. Η ομιλία του Al Pacino για την φύση του Θεού στο "Devil's Advocate" και το κλείσιμο του στο "Justice for All". Ο λόγος είναι απλός: Δεν ήθελα να βάλω περισσότερο Pacino! Ο ανθρωπος είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος εν ζωή ηθοποιός αλλά αν έβαζα ακόμη δύο σκηνές του θα έπρεπε να ονομάσω το post σε "Οι καλύτερες στιγμές του Al Pacino". Χμμμ, δεν είναι άσχημη ιδέα για μελλοντικό post  τώρα που το σκέφτομαι...






Λίγα λόγια για αυτά που θα δείτε. Τα clips τα μάζεψα από το YouTube, από παλιές ταινίες που είχα ή από καινούργιες που κατέβασα. Πολύ θα ήθελα να ήταν όλα αυθεντικά και HD αλλά θα χρειαζόμουν εβδομάδες για κάτι τέτοιο. Ετσι, απολογούμαι εάν σε κάποια clips η ποιότητα δεν λέει και πολλά. Πριν κάθε clip υπάρχει μια μικρή επεξήγηση της σκηνής (όχι η περιλήψη της ταινίας, μην τρελλαθούμε) και μετά ένα μικρό trivia, έτσι για να μάθετε κάτι περισσότερο!




Καραμπινάτο, αρχι-spoiler alert! Εννοείται ότι σε πολλές σκηνές που έχω πιο κάτω αποκαλύπτονται πολλά για τις ταινίες από τις οποίες είναι παρμένα. Consider yourselves warned...










Any Given Sunday

“Inches”

Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι βαρύ. Οι “Miami Sharks” χάνουν από τους “Dallas Knights” στο ημίχρονο και όπως όλα δείχνουν θα αποκλειστούν  από τον επόμενο γύρο των play-off.  Ο προπονητής Tony D' Amato, μην έχοντας τι άλλο να κάνει, αποφασίζει να μιλήσει στους παίχτες του για το τι σημαίνει να είσαι ομάδα.





Trivia: Οταν ο Beamen επισκέπτεται το σπίτι του προπονητή, στη τηλεόραση παίζει το “ Ben Hur” η επική ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Charlton Heston. O Heston παίζει ένα μικρό ρόλο στη ταινία, ως ο κομισάριος της λίγκας. Σε συνέντευξη του ο σκηνοθέτης Oliver Stone είπε ότι αυτό ήταν επίτηδες, γιατί ήθελε να δείξει πως οι επαναστάτες του χθες έγιναν το κατεστημένο του σήμερα




A Few Good Men


“You can’t handle the truth”


Ο συνταγματάρχης Nathan Jessup ευθύνεται για τον θάνατο ενός στρατιώτη που ήταν υπό τις διαταγές του, όταν διέταξε τους υφιστάμενους του να τον βασανίσουν. Οι δικηγόροι υπεράσπισης των δύο στρατιωτών που βρίσκονται υπό κατηγορία γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά εις μάτην αφού δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα στο δικαστήριο. Ο λοχαγός Daniel Kafee όμως έχει μια απελπισμένη ιδέα..






Trivia: Το “Α Few Good Men” είναι γραμμένο δια χειρός του σπουδαιότατου σεναριογράφου, Aaron Sorkin. Σ’ αυτή την ταινία ο Sorkin χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την τεχνική που θα έκανε διάσημη μέσω της σειράς “The West Wing”. Το “walk-and-talk”, που προϋποθέτει ότι οι πρωταγωνιστές της σκηνής, μιλώντας, βαδίζουν προς την κάμερα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως, αφού δίνει την ψευδαίσθηση ότι η δράση «κινείται».


Scent of  Woman

“Not a snitch”


Ο Charlie την έχει βάψει για τα καλά. Φτωχόπαιδο όντας, βασίζεται πάνω στην υποτροφία που έχει κερδίσει για να συνεχίσει να παρακολουθεί μαθήματα στο Baird, ένα ιδιωτικό σχολείο για τους γόνους της υψηλής κοινωνίας. Σ’ αυτή τη σκηνή, ο Charlie βρίσκεται σε δίκη όπου αρνείται να καταθέσει για μια φάρσα που έπαιξαν οι συμμαθητές του στον διευθυντή της Σχολής. Ο George ο Νεώτερος, ένας άλλος μάρτυρας, προφασίζεται ότι δεν είδε καλά τους υπαίτιους (ο πατέρας του είναι μέγας ευεργέτης του σχολείου) αφήνοντας τον καημένο Charlie να διαλέξει μεταξύ του μέλλοντος και της ακεραιότητας του. Την κατάσταση όμως έρχεται να αλλάξει ο συνταγματάρχης Frank Slade, ένας τυφλός πρώην στρατιωτικός που δεν πρόκειται να δεχτεί την αδικία που ετοιμάζεται να γίνει...






Trivia: Η σκηνή της δίκης, η οποία υποτίθεται ότι διαδραματίζεται σε ιδιωτικό σχολείο αρρένων, είναι στη πραγματικότητα του Emma Willard School, ένα από τα παλαιότερα ιδιωτικά σχολεία θηλέων στις ΗΠΑ.



Full Metal Jacket



“Barracks”

Ο πόλεμος του Βιετνάμ βρίσκεται στη κρισιμοτερη του φάση. Νέοι από την Αμερική κάνουν ουρές για να καταταγούν και να πάνε για το μέτωπο. Πριν φτάσουν εκεί όμως πρέπει να περάσουν από τη βασική εκπαίδευση, όπου τους περιμένει ο λοχίας Hartman.




Trivia: Ο τίτλος “Full Metal Jacket” αναφέρεται στον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επίσης σπουδαία σκηνή σ' αυτή την ταινία είναι όταν ο Pyle τα παίρνει, σκοτώνει τον λοχία και στη σύνεχεια αυτοκτονει.




Good Will Hunting


“History Major”


Ο Will, ο Chuckie και η παρέα τους πάνε μια νύχτα σ’ ένα μπαρ που συχνάζουν κολλεγιόπαιδα για να ψαρέψουν γκόμενες. Οταν ο Chuckie αποφασίζει να την πέσει σε δυό κοπέλες, ένας φοιτητής προσπαθεί να τον εκθέσει για να τον κάνει ρεζίλι. Το σχέδιο πάει μια χαρά μέχρι που ο Will, παιδί-θαύμα στα μαθηματικά, αποφασίζει να δείξει στον εξυπνάκια πόσα μήλα χωράει ο σάκκος..







Trivia: Το Good Will Hunting είναι η ταινία που έκανε παγκοσμίως γνωστούς το δίδυμο Matt Damon και Ben Affleck. Οι δυό τους μοιράζονται την πατρότητα του σεναρίου, αν και κυκλοφορεί ευρέως ότι ο σεναριογράφος δεν είναι άλλος από τον William Goldman. Φήμες θέλουν τους δύο (που δεν έχουν γράψει ότιδήποτε εφάμιλλο από τότε) να έχουν αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας από τον Goldman, εξασφαλίζοντας την σιωπή του με συμβόλαιο. Ο ίδιος ο Goldman διαψεύδει συνεχώς αλλά έχει απηυδήσει. Οταν τον ρώτησαν την ίδια ερώτηση για εκατομμυριοστή φορά, ο Goldman απάντησε ότι δεν είναι ο σεναριογράφος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί θα το γράψουν στη ταφόπλακα του έτσι κι αλλιώς!



Goodfellas

“Funny? How?”



Ο μαφιόζος Tommy βρίσκεται μαζί με τους φίλους του σ’ ένα μπαρ και διασκεδάζει λέγοντας ιστορίες. Το καλό κλίμα όμως πάει κατά διαόλου όταν ένας από αυτούς κάνει ένα σχόλιο που δεν αρέσει καθόλου στον υπέρμετρα βίαιο και ανισόρροπο Tommy..





Trivia: Σύμφωνα με τον Pesci,  αυτή η σκηνή συνέβη στη πραγματικότητα αλλά θύμα ήταν ο ίδιος όταν σε ένα εστιατόριο που δούλευε είπε σ’ ένα θαμώνα ότι έλεγε αστείες ιστορίες. Ο Scorcese πάντως επέτρεψε στον Pesci και τον Liotta να προβάρουν τον διάλογο τους αλλά δεν είπε τίποτα στους υπόλοιπους ηθοποιούς, για να πιάσει τις πραγματικές τους αντιδράσεις.



Jaws


“Bigger boat”

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Martin Brody, μαζί με τον ιχθυολόγο Matt Hooper και τον κυνηγό καρχαριών Quint ξεκινούν για να βρουν τον μεγάλο λευκό καρχαρία που τρομοκρατεί το νησί Amity. Στη διαδρομή ο Brody καταλαβαίνει ότι το έργο τους θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι αρχικά νόμιζε..







Trivia: Οι βλάβες που παρουσίαζε ο Bruce (έτσι ονόμαζε τον μηχανικό καρχαρία ο Spielberg, εξηγώντας αργότερα ότι αυτό είναι το όνομα του δικηγόρου του) έχουν γίνει πλέον θρυλικές. Το μηχανικό τέρας σχεδόν ποτέ δεν δούλευε κανονικά με αποτέλεσμα το γύρισμα να καθυστερεί σημαντικά. Για να μην χάνει χρόνο, ο Spielberg αποφάσισε όταν το ρομπότ δεν θα ήταν διαθέσιμο να κάνει την κάμερα ως την οπτική γωνιά του καρχαρία. Στη συνέχεια αυτό θεωρήθηκε ως μεγαλοφυής ιδέα, αφού οι κριτικοί υποστήριξαν ότι εάν φαινόταν σε κάθε πλάνο ο καρχαρίας τότε θα έχανε από την «μαγεία» του.



Jerry Maguire

“You had me at hello”


Η αγάπη δεν χτυπάει την πόρτα παρά μόνο μια φορά. Ο ατζέντης Jerry έχει πολύ καλά την επίγνωση αυτών των πιθανοτήτων  και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για κερδίσει την πρώην γραμματέα του Dorothy. Πάρα τις αυστηρές απαγορεύσεις της ιδίας αλλά και της αδελφής της για να μην ξαναέλθει στο σπίτι τους, ο Jerry αποφασίζει να εξομολογηθεί την αγάπη του..







Trivia: Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές από τις σκηνές στο “Jerry Maguire” είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών. Ο σκηνοθέτης Cameron Crowe πίστεψε πραγματικά στις δυνατότητες των ηθοποιών του και τους έδωσε άδεια να κινηθούν όπως εκείνοι πίστευαν σωστά. Εγκλημα θα ήταν να μην κάνουμε αναφορά στο "Show me the money!".  Απλά προτίμησα να βάλω και λίγη ρομαντζάδα στο post :)




Leon : The Professional



“From Matilda”

O Leon είναι ένα βήμα πριν την ελευθερία, καταφέρνοντας να αποδράσει από τους αστυνομικούς που επέδραμαν στο διαμέρισμα του. Ο πληρωμένος δολοφόνος όμως ακόμα δεν έχει πληρώσει για τις ζωές που έχει πάρει. Ούτε όμως και ο διεφθαρμένος αστυνομικός που τον καταδιώκει. Η θεία δίκη είναι προ των πυλών...




Trivia: H διεθνής κόπια της ταινίας περιέχει αρκετά υπονοούμενα για την πιθανότητα σεξουαλικής σχέσης μεταξύ του κοινωνικά καθυστερημένου Leon και της 12χρονης Matilda. Οταν όμως προβλήθηκε σε test groups στις ΗΠΑ, κάποιες από αυτές τις σκηνές ενόχλησαν σε μεγάλο βαθμό τους θεατές. Η εταιρεια διανομης στο τελος εκοψε κάποιες από αυτες τις σκηνές. Σε μια από αυτές, η Matilda παρουσιάζεται μπροστά στον Leon μ’ ένα ροζ φόρεμα και του ζητά να γίνει ο πρώτος της εραστής.



Men of Ηonor



“Twelve steps”

Ο Carl Brashear βρίσκεται σε πολύ βαθιά νερά. Ο δύτης του αμερικανικού ναυτικού θέλει να συνεχίζει να εργάζεται, παρά το γεγονός ότι έχασε το ένα του το πόδι εν ώρα καθήκοντος. Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρει να το κάνει αυτό, είναι να αποδείξει σε πραγματικές συνθήκες ότι εξακολουθεί να μπορεί να εκτελέσει την εργασία του, σε αντίθεση με τις επιθυμίες της διοίκησης ναυτικού που βλέπει τον Brashear ως ξεπερασμένο. Ο Carl βρίσκει σύμμαχο στο τελευταίο άτομο που θα μπορούσε να σκεφτεί: τον πρώην εκπαιδευτή του, ένα μεθύστακα, αθυρόστομο, ρατσιστή λοχία που σέβεται όμως την δύναμη και την επιμονή..





Trivia: Ο Sunday στη στολή του φορά κόκκινα διακριτικά, σημάδι ότι τα τελευταία δώδεκα χρονια σε μια τουλάχιστον περίπτωση έχει καταδικαστεί για ανάρμοστη συμπεριφορά.



Νo Country for Old Men


“The gas station”

Μια καθαρά τυπική συνδιαλλαγή παίρνει απότομα στροφή προς το «αστα να παν στον διάολο» όταν ο επιστάτης του βενζινάδικου κάνει μια λάθος ερώτηση στο δολοφόνο Anton. Η ζωή του τώρα εξαρτάται από το πόσο τυχερός είναι..





Trivia: Στα credits της ταινίας, ως editor παρουσιάζεται ο κ. Roderick Jaynes. Ο Jaynes είναι ένας φαντάστικός χαρακτήρας που επινόησαν οι αδελφοί Cohen για να βρουν ένα «παραθυράκι» στη νομοθεσία της συντεχνίας που απαγορεύει να αναφέρονται δύο άτομα ως «συν-μοντέρ» (sic). Στη πραγματικότητα, το μοντάζ της ταινίας, όπως και κάθε τους ταινίας, γίνεται από τα δύο αδέλφια. Σε συνέντευξη τους οι Cohen είπαν ότι εάν ποτέ ο Roderick πάρει όσκαρ, θα το παραλάβουν αυτή στη θέση του!





Pulp Fiction



“Iezekiel 25:17”

Ο Jules και ο Vincent είναι δύο μπράβοι με συγκεκριμένη αποστολή. Να βρουν μια βαλίτσα που ανήκει στον εργοδότη τους Marcellus Wallace και να τιμωρήσουν εκείνους που προσπάθησαν να την κλέψουν.





Trivia: Το βιβλικό απόσπασμα που αναφέρει ο Jules, είναι κατά μεγάλο μέρος αποκύημα της φαντασίας του Tarantino. Μόνο οι δύο τελευταίες προτάσεις είναι στη πραγματικότητα από την Βίβλο. Να πούμε επίσης ότι στη ταινία ποτέ δεν αποκαλύπτεται το περιεχόμενο της βαλίτσας. Αλλοι λένε ότι είναι ράβδοι χρυσού, ενώ άλλοι ότι είναι η ψυχή του Marcelus Wallace (εξ' ου και ο κωδικός της βαλίτσας).







Reservoir Dogs

“Stuck in the middle with you”

Με τον Mr. Orange να κείτεται νεκρός στο πάτωμα και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας να λείπουν, ο σαδιστής Mr. Blonde αποφασίζει να βασανίσει τον όμηρο της συμμορίας, αστυφύλακα Marvin. Κτηνώδης αλλά με καλό μουσικό γούστο, ο Mr. Blonde ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις ορέξεις του





Trivia: Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, δεν πεθαίνουν όλα τα μέλη της συμμορίας. Ο Mr Pink, που στο έργο καταδιώκεται και πυροβολείται από αστυνομικούς off-camera, επιζεί αφού εάν ακούσει κάποιος προσεκτικά τις συζητήσεις των αστυνομικών στο τέλος, κάνουν λόγο για ένα μέλος της συμμορίας που είναι τραυματισμένος στο περιπολικό



Saw

“Last piece of the puzzle”

O Adam και ο Lawrence νίκησαν τον μυστήριο Jiggsaw. Κατάφεραν να σκοτώσουν  τον άνθρωπο που τους κλείδωσε στην αποθήκη, αν και ο Lawrence δεν θα αντέξει πολύ μ’ ένα κομμένο πόδι. Ο Adam μπορεί ακόμα να σωθεί ή ετσι πιστεύει μέχρι να ψάξει το σώμα του επίδοξου δολοφόνου του..



                                 



Trivia: Το “ Saw” είναι ιδανικό παράδειγμα για το ότι δεν χρειάζονται λεφτά για να γυριστεί μια σπουδαία ταινία. Χρειάζεται απλά μια καλή ιδέα. Οι δύο φίλοι σκηνοθέτες γύρισαν την ταινία με ελάχιστο προϋπολογισμό (έπαιξαν δύο ρόλους ενώ αρκετοί ηθοποιοί εργάστηκαν αμισθί) σε μόλις 18 μέρες.



Snatch

“Ze Germans”

Ο Turkish και ο συνεργάτης του Tommy χρειάζονται ένα καινούργιο καραβάν. Ο Turkish στέλνει τον Tommy να του αγοράσει ένα, αλλά προσέχει κάτι στη ζώνη του..






Trivia: O Stephen Graham γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας του Turkish ο οποίος τον πειράζει λέγοντας του ότι το όπλο που αγόρασε μπορέι να χρησιμοποιηθεί στο πόλεμο εναντίον των Γερμανων. Λίγους μήνες μετά το “Snatch” ο Graham θα παίξει έναν άγγλο αξιωματικό στη μίνι σειρά “Band of Brothers” που διαδραματίζεται στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.






Το δεύτερο μέρος είναι έτοιμο, γραμμένο αλλά απομένουν λίγα clips να γίνουν upload. θα ήθελα να το διευθετήσω το σαβ/κο αλλά κάποιοι εξ' ημών έχουν να πάνε διακοπές! Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω το επόμενο Σάββατο το πρωί. Καλή χρονιά, καλά να περνάτε και με τον νέο χρόνο που μπαίνει να μην ξεχνάτε τα λόγια του Ντοστογιέφκσι: «Το να ζεις χωρίς ελπίδα, σημαίνει να παύεις να ζεις»

2 σχόλια:

  1. Εμένα με κάλυψες. Προσωπικά θα επέλεγα σκηνές από το American History X, La vida est Bella, The Illusionist, A Beautiful Mind... Συγκλονιστικές Ταινίες και ομολογώ ότι ήταν ένα πολύ καλό refreshing!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε. Εθκιάβασα την πρώτη πρόταση, έδωκα μόνος μου την απάντηση τζιε τα υπόλοιπα λαλείς μου τα στην πιλόττα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή