Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

"FUCK YOU!". Ενα λογικό και μετρημένο κείμενο που γραφτηκε για την κρίση

Εσιει πολλά πράματα για να εισαι θυμωμένος τουτες τες μέρες. Τζαι ούλλοι μας έχουμε τα όρια μας, το σημείο που τσακρούν τα νεύρα μας. Με τα πράματα που εγίναν τες τελευταίες θκυό εφτομάες, εν απορίας άξιο ήνταλως τζαι εν επιάσαμεν όπλα να παιζούμαστε μες τες στράτες.
Για μένα το ποτήρι έγυρεν που ένα στατους στο Facebook. Βαλω σας το αυτούσιο για να καταλάβετε. "Πλέον θα επιστρέψουμε στα βασικά. Πίσω στις αξίες και στις εποχές που ήταν πιο απλές. Θα μάθουμε να ζούμε με τα λίγα και θα ξεμάθουμε στις πολυτέλειες. Δεν θα αγοράζουμε τσάντες των 1000 ευρώ και σπιταρώνες των 500 τετραγωνικών. Δεν θα αγοράζουμε μερσεντάρες και δεν θα τρώμε τα λεφτά μας στο Κολωνακι και στα σκυλάδικα της Αθήνας. Θα γίνουμε πιο απλοί και πιο ουσιαστικοί".
Τζαι εννεν μόνος του τούτος. Ακούεις το παντού τουτο. Εννα σταματήσουμε να ξοθκιάζουμε τόσο πολλά. Εννα μαζευτούμε. Εννα βάλουμε τέλος στες υπερβολές. Εννα σταματούμε να ζούμε με τα δάνεια. Εγώ μόνο ένα πράμα έχω να απαντήσω σε τούτο:

 
Τυλίει με ο δαίμονας άμα ακούω τούτο το επιχείρημα. Πότε ρε εζούσαμεν εμείς έτσι τζαι έρκεσαι να μας πετάξεις ούλλους μέσα σε ένα καζάνι; Ποιοί επιτέλους εν τούτοι οι αθρώποι που ζουν μες την χλιδή τζαι εν ούλλα με δάνειο; Ποίοι εν τούτοι οι μαγικοί μονόκεροι που εν τοσο σπάνιοι που εν είδα κανένα εγώ στα 33 χρόνια που είμαι δαμέ; Που τον τζαιρό που αθθυμούμαι, η οικογένεια μου τζαι οι φίλοι φκάλουν αρκετά λεφτά για να περνούν και να επιτρέπουν στους εαυτούς τους κάποιες απολαύσεις, άτε να βάλουν τζαι λλία στην άκρη για τα κοπελλούθκια τους. Αν θα κάμουν κανένα δάνειο μεγάλο, κάμνουν το για να σπουδάσουν τα κοπελλούθκια τους, για να χτίσουν σπίτι ή να κάμουν μιαν επένδυση. Εν τζαι κρούζουν τα.
 Όσοι βλέπω τζαι πετάσσουν λεφτά είτε που εν αμπαλατοι τζαι στο τέλος καταλήγουν μες τα χαντάτζια είτε εν απλά πολλά πλούσιοι. Τζαι εν τζαι είμαι ο Ξανθόπουλος με το μπουζούκι στο σιέρι να τραγουδώ "παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας". Είμαι μεσοαστός όπως το 90% των κυπραίων μες τούτο τον τόπο.
Πόθεν τζαι στα πόθεν σιόρ πρέπει να ακούμε τες ηθικολογίες του κάθενος (εν εσενα που θωρώ ρε Αλκινοε) τζαι να νιώθουμε άσιημα για πράματα που εν εκάμαμεν ποττέ; Τα ριάλια που τες τράπεζες εν εξαφανιστήκαν επειδή εγόρασε ο άλλος iPad τζαι εν προτίμησε Samsung που εν πιο φτηνό. Εχαθήκαν επειδή κάποιοι επαίξαν κουμάρι με ξένο κώλο ενώ άλλοι που έπρεπε να έχουν ένοια να μεν γίνει τούτο ήταν είτε διεφθαρμένοι είτε τζοιμισμένοι. Τα παράπονα σας κοντά τους τζαι εμάς παρετάτε μας ήσυχους. Εν μας κανεί που εν πας την ράσιην μας που εννα ξαναχτιστεί το κράτος, εννεν ανάγκη να μας την λαλείτε τζαι πουπάνω.
 
 
 
Τζαι μιας τζαι είμαστε δαμέ, σε τι οργουελικό σύμπαν ζιείτε εσείς όπου η απόλυτη ευτυχία  είναι μόνο να πληρώνεις λοαρκασμούς τζαι φόρους; Εχω σας νέα. Η ζώη σας κάποτε εννα τελειώσει τζαι κανένας εν κάθετουν στο νεκροκρέβατο του τζαι να είπε "τα γέριμα, έπρεπε να δουλέψω παραπάνω". Η ζωή θέλει διασκέδαση, η ζώη θέλει τες μικρές τις απολαύσεις τζαι θέλει τζαι το έξτρα έξοδο. Μπορώ να πάω να γοράζω ρούχα που το παζάρι στο "Όχι" αλλά προτιμώ να πάω σε ενα κατάστημα αθλητικών. Μπορώ να πκιάνω μόνο τα κυπριακά κανάλια αλλά προτιμώ να πληρώνω Nova για να βλέπω συνδρομητικά. Γιατί; Γιατί εν η διασκέδαση μου, εν τζείνο που με κάμνει να νιώθω καλύτερα τζαι σκοπός της δουλειάς ενει να μου δώκει τα μέσα να μπορώ να γοράσω τούτα τα πράματα. Γιατί δηλαδή μια γενέκα πρέπει να νιώθει άσιημα αν πάει να γοράσει μια ακριβή τσάντα; Επειδή θέλει ένα ακριβό ζευφκάρι παπούτσια; Γιατί να πρέπει να νιώθει άσιημα επειδή κάμνει κάτι που την κάμνει ευτυχισμένη;
Αρέσκουν μας οι μικρές πολυτέλειες αλλά εν τζαι είμαστε ηλίθιοι. Θέλω να βλέπω συνδρομητικά κανάλια αλλά εν θα πάω να αγοράσω δορυφορικό δίσκο τζαι έξτρα σέρβερ σε άλλη χώρα για να μπορώ να θωρώ ιαπωνέζικα καρτούν. Η γενέκα που εννα πάει να γοράσει μιαν ακριβή τσάντα εννα προτιμήσει να πάει κοντά στα χριστούγεννα για να καλύψει την αγορά με τον 13ο. Εννεν λες τζαι έσιει την επιλογή είτε να φάει είτε να γοράσει την τσάντα τζαι πάει να κάμει την αγορά. Εν θα πεί "ε ήταν να πκιερώσω το ενοίκιο αλλά προτιμώ να τα φάω στην Στασικράτους". 

.  

Εν τζαι λέω ότι εν εσιει έτσι κόσμο. Οτι εν εσιει κόσμο που το συνδυασμένο τους εισόδημα εν 3,500 ευρώ τζαι τα δάνεια τους φκαίνουν 3,450. Ξέρω ότι έσιει κόσμο που πάει να γοράσει αυτοκινητάρα των 50,000 απλά τζαι μόνο για να μπει του κουμπάρου του. Τζαι που το αυτοκίνητο το μονο πράμα που εν χρωστά εν τα ριμς. Αλλά ξέρετε κάτι; Εν πολλά λλίοι. Τζαι στο τέλος της ημέρας, γάμα τους. Ναι, είπα το. ΓΑ-ΜΑ ΤΟΥΣ. Εγώ εν προκειται να τους λυπηθώ. Εν λλίος ο νους τους τζαι ότι πάθουν εν που την κκελλέ τους. Συγνώμη δηλαδή. Αμα να φάεις εν εσιεις τζαι κάμνεις επεκταση εσσω σου για να βάλεις τζακούζι τζαι σάουνα γιατί "εβαλεν η Νιτσα τζαι εν πολλά καλό" ο μοναδικός που φταίει είσαι εσύ τζαι κανένας άλλος. Αμα εσιεις εισόδημα κινέζου εργάτη σε εργοστάσιο της Apple τζαι ξοθκιάζεις όπως τον Ωνάση, γιατί πρέπει να νευριάσω με την τράπεζα αμα ερτει να σου πιάει το σπίτι; Τζαι γω θέλω να γοράσω το οροφοδιαμέρισμα λλίο πιο κάτω που το σπίτι μου που εν 300,000 αλλά εν θα πάω να βαλω υποθήκη το πατρικό μου. Τζαι αν το κάμω εν θα τα βάλω με την τράπεζα μετά αλλά εννα φακκώ την κκελλέ μου πα στο τοίχο.
 
 
Γιατί στο τέλος της ημέρας, πάλε εμείς εννα πκιερώσουμε τα σπασμένα. Ο παρέας μου που εν δημοσιος υπάλληλος τζαι εταράξαν τον που τες αποκοπές τζαι ξέρει ότι εννα ερτουν τζι΄αλλες αλλά εν ανιει το στόμα του γιατί εννα τον ξιτιμασουν ούλλοι. Ο αλλος ο παρέας που εν εφκαινε πουπάνω με το κοπελλούι του τζαι αναγκάστηκε να εβρει αλλη δουλειά Λεμεσό τζι παει τζαι ερκεται καθε μερα τζαι τρωει την ζωή του μες τες στράτες. Εν η άλλη μου η φίλη που εμεινε ανεργη γιατί έκαμαν περικοπές στην δουλειά της. Εν ο παρέας που δουλεφκει σε IBU τραπεζας τζαι εν ξερει αν θα εσιει δουλειά σε τρεις μήνες. Εν εγώ που εκαρτερουν τουτη την περιοδο γιατί προσλαβάνουν κόσμο για τις σειρές του χρόνου τζαι τωρά επαγοποιήσαν τα ούλλα. Εμείς εννα πκιερώσουμε τα σπασμένα.
 
 
Αηκε το αλλο. Τουτο τζαι αν αφκει τα τα λαμπουθκια μου. "Μαζι θα τα καταφερουμε". Εγινε μαντρα τωρά τζαι επαναλαμβάνουν το ούλλοι λες τζαι εν ψαλμωδία σε βουδιστικό ναό. Μεν με παρεξηγειτε. Δεχουμαι το που τον απλο αθρωπο. Αμα η αλλη διπλα μου λαλει "παιθκια μονο μαζί εννα τα καταφερουμε" ξερω οτι η καημενη γυρεφκει ποκουμπι στο πληθος για να παρει θαρρος. Εξακολουθω να θελω να της φερω την καρεκλα καπελλο αλλα εν το καμνω γιατι σεβουμαι το συναισθημα. Αλλα ποθεν τζαι στα ποθεν να το ανεχουμαι που τους βουλευτές, τους μεγαλοδημοσιογραφους τζαι τους εισοδηματίες; Τι εννοεις ρε "μαζι εννα τα καταφερουμε"; Εννα γυρεφκεις τζαι συ λεφτά στο τελος του μηνα να πκιερωσεις δανεια; Τι ακριβως εννα αλλαξει για τις Βαλεντινες τες Τσιγκηδες τζαι τους Παπαδόπουλους του κόσμου αμα εχουμε υφεση; Τι; Εννα πηενουν καθε δευτερο σαββατοκυριακο Αθηνα; Εννα αναγκαστουν να αντικαταστησουν την αστακομακαροναδα με καρμποναρα; Εν θα πιασουν το νεο iphone μολις φκει τζαι εννα περιμενουν ενα μηνα; Τι εννα αλλαξει;
Να μεν μου λαλείτε "μαζί θα τα καταφερουμε". Εμεις εννα τα καταφερουμε. Εμεις που πριν εν εβαστουσαμε πολλά τζαι τωρά εχουμε ακόμα πιο λλία. Οϊ εσεις. Τουτη η κατηγορία αθρώπων εν δικαιουται να λαλει "μαζί θα τα καταφερουμε". Κατ' ακρίβειαν, εάν ποτέ στη ζωή σου η ATM εν σου εφκαλεν το μήνυμα "ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 0.00 - ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΑΛΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ" οταν επηες να τραβησεις λεφτά, εν εισαι ενας που μας. Εαν δεν ενεκάτωνες μες τα λερωμένα τα παντελόνια γιατι μπορείς να εξήχασες λεφτά μες τες πουντζιες, εν εισαι ενας που μας. Εαν δεν εσηκωσες τες μαξιλαρες που τους καναπεδες ουλλου του σπιθκιου για να εβρεις ψιλά, εν εισαι ενας που μας. Αν δεν εφκαλες γενεκα εξω τζαι να σταυροκοπιέσαι την ωρα που εδωκες του γκαρσονιού την καρτα, γιατι εν εισαι σιουρος οτι σε πκιερωσαν που την δουλειά εγκαιρα τζαι εν θελεις να γινεις ρεζιλι στην γκομενα, εν εισαι ενας που μας. Εάν δεν ξέρεις ακριβώς πόσα λεφτά έχεις στη τράπεζα, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ!
Να μας παρετήσετε ήσυχους λοιπόν γιατί πρέπει να δούμε ήντα σκατά εννα καταφέρουμε να σώσουμε που τούτο το μπουρδέλο που αυτοαποκαλείται "κράτος".
 
 
 
 

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Christopher Lee: The Jedi, the Spy, the legend


Οταν σκέφτεστε "σκληροτράχηλους" ηθοποιούς του Hollywood, συνήθως σκέφτεστε Stalone, Statham, άντε ίσως και τον Danny Trejo που είχε εμπλοκή με μεξικάνικα καρτέλ. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται ο νους σας να πάει σ' έναν 90χρονο, εκτός και αν είναι Highlander.

90's pop culture reference. Check
Τι κι αν σας πω ότι ο πιό "σκληροτράχηλος" ηθοποιός του Hollywood είναι κατ' ακρίβεια ένας άγγλος ευγενής, σπουδασμένος στα καλύτερα σχολεία της εποχής του; Ή αν σας πω ότι είναι Sith Lord, κάποτε ήταν κατάσκοπος, είναι δεινός ξιφομάχος και πιθανότατα ξέρει πάνω από χίλιους τρόπους για να σε σκοτώσει; Οτι πουθενά δεν είσαι ασφαλής από αυτόν γιατί μπορεί να μεταμορφωθεί σε νυχτερίδα και να σου ρουφήξει το αίμα; Θα νόμιζες ότι σε κοροϊδεύω;
Κυριες και κύριοι, σας παρουσιάζω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τον Sir Christopher Frank Carandini Lee, τον πιο badass ηθοποιό που υπάρχει και αυτή είναι μονο μια μικρή λίστα με τους λόγους γιατί.


Ακομα και το κοστουμι του φαίνεται έτοιμο να σου σπάσει τα μούτρα


Επαιξε σε πιο πολλές ταινίες από οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό

Με μια καριέρα που μετρά σήμερα 66 δημιουργικά χρόνια, ο Christopher Lee είναι credited με 274 ταινίες  (σ' αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρία φιλμ του "The Hobbit") και είναι κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες ως ο ηθοποιός με τις περισσότερες ταινίες, ένα ρεκόρ που θα καταρριφθεί μόνο εάν ο Tim Burton και ο Johnny Depp ζήσουν 100 χρόνια.

Εντάξει, είναι φίλος σου. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ! Δωσε και σε κανέναν άλλο ρόλους!
Η πρώτη του ταινία ήταν το "Corridor of Mirrors"  και ήταν αποτέλεσμα επταετούς συμβολαίου που υπέγραψε με την εταιρεία "Hammer Film Productions". Οντας στο δυναμικό της Hammer, o Lee ξεκίνησε να καθιερώνεται με το είδος των ταινιών που θα τον ακολουθούσε για μια ζωή.

Ρομαντικές κωμωδίες;

Η φυσιογνωμία του Lee δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για τον  ηθοποιό. Ψηλόλιγνος, με σχεδόν δύο μέτρα ύψος (1,96 για την ακρίβεια) ο Lee ήταν ιδανικός για να παίξει το τέρας του Φρανκεστάιν, ρόλος που κατ' ακρίβεια του δόθηκε μόλις πάτησε το πόδι του στο σετ. H πρώτη ταινία που έπαιξε το ομώνυμο τέρας ήταν το "The Curse of Frankenstein" αλλά σύντομα ο Lee θα άφηνε πίσω του το τέρας της Mary Shelley, ανταλλάζοντας το με ένα άλλο του Bram Stoker. Ο θρυλικός Κόμης Δράκουλας, ο βρικόλακας με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες και το αίμα, θα ήταν ο επόμενος σταθμός του Lee.

Modern vampire: Scare Level - "Awwwwww! How cute"

Αν και ο ρόλος του γοητευτικού και κάπως αιμοφιλικού κόμη των Καρπαθίων είχε παιχτεί από θρύλους του κινηματογράφου όπως ο Vincent Price (με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι) και ο Bela Lugosi, o Lee έδωσε στο ρόλο μια πιο ανθρώπινη διάσταση, κάνοντας τον ακόμα πιο τρομαχτικό.

Old School vampire: Scare Level - AAAAAAAAAAAAAAH! MY SOUL! HE IS EATING MY SOUUOUOUOUOUOUL!
H πιο γνωστή του ταινία ήταν το "Dracula" αλλά κατέληξε να ενσαρκώσει τον ρόλο σε πολλές ακόμα ταινίες. Σύμφωνα με τον συγγραφέα John Landis και το βιβλίο του "Monsters in the Movies", δεν ήθελε να μείνει γνωστός μόνο σαν Δράκουλας αλλά υπέκυπτε σε συναισθηματικό εκβιασμό από τον ατζέντη του και τον ιδιοκτήτη της Hammer για να γυρίζει περισσότερες ταινίες. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα ο Lee κυριαρχούσε στη βιομηχανία του τρόμου αλλά ήθελε περισσότερα. Εφυγε από την Αγγλία επειδή ήταν typecasted και πήγε στην Αμερική σε αναζήτηση καλύτερων ρόλων. Με δυο-τρεις εξαιρέσεις όμως η επιλογή αυτή δεν του βγήκε, αφού οι παραγωγοί συνέχιζαν να του δίνουν ρόλους ανταγωνιστή και συνήθως σε ταινίες τρόμου.

Οταν ενας από τους ρόλους σου ειναι του κακού ρώσου αστυνόμου στο "Police Academy: Mission Moscow", ξέρεις ότι κάπου πήγες λάθος
Ανάμεσα στους πολλούς του ρόλους ήταν και αυτός του Σερλοκ Χολμς αλλά και του διαβόητου Ρασπούτιν, ρόλο τον οποίο απέδωσε πολύ πειστικά αφού γνώρισε από πρώτο χέρι τον Φελιξ Γιουσούποφ, έναν εκ των δολοφόνων του!


Ηταν κατάσκοπος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φίλος με τον αυθεντικό James Bond

Είπαμε στην εισαγωγή ότι ο Lee έχει αριστοκρατική καταγωγή. Σε αντίθεση όμως με πολλούς έκπτωτους αριστοκράτες της εποχής του, ο Lee δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και μπορούσε να ζήσει την ζωή του άνετα και μακριά από πεδία μάχης.

We are out of cream again? How absolutely dreadful!

Οταν ήταν 17 χρονών, ο νεαρός Christopher αποφάσισε ότι η άνετη ζωή του αριστοκράτη δεν ήταν γι' αυτόν. Τι να σου κάνει το απογευματινό τσάι με τις δεσποινίδες, όταν υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος να σκοτώσεις; Χωρίς την συγκατάθεση της οικογένειας του, πάει εθελοντής στο φινλανδικό στρατό για να πολεμήσει ενάντια στους Ρώσους. Επειδή όμως εκεί κρατήθηκε μακριά από το μέτωπο, ο Lee επιστρέφει στην Αγγλία και στρατολογείται στην RΑF όπου έλαβε εκπαίδευση πιλότου και εργαζόταν στο τμήμα αποκωδικοποίησης. Η ικανότητα του στο να λύνει γρίφους μαζί με το γεγονός ότι μιλούσε άπταιστα γαλλικά και γερμανικά οδήγησαν τον Lee στο να στρατολογηθεί στην SOE (Special Operations Executive), ένα παρακλάδι των ειδικων δυνάμεων που δημιουργήθηκε από τον Τσωρτσιλ με σκοπό "να βάλουν φωτιά στην Ευρώπη".  Αποστολή των μελών της SOE ήταν να ταξιδεύουν στις υπό κατοχή χώρες της Ευρώπης και να συντονίζουν την αντίσταση κατά των ναζιστικών δυνάμεων αλλά και να σαμποτάρουν καίρια στρατηγικά σημεία που βρισκόταν υπό εχθρική κατοχή. Η SOE ήταν γνωστή ως το "Ministry of Ungentlemanly Warfare" και "Churchill's Secret Army".

To τελευταίο ήταν  η έμπνευση της  Rowling για το "Dumbledore's Army" στο "Harry Potter and the Order of the Phoenix"
O Lee έχει επανηλειμμένα αρνηθεί να μιλήσει για την υπηρεσία του στην SOE, λέγοντας σ' ένα δημοσιογράφο ότι ο κόσμος μπορεί να νομίσει ότι θέλει.
Ξέρετε ποιός άλλος ήταν στην SOE; O James -fucking- Bond! Οχι ο χαρακτήρας βεβαίως αλλά ο συγγραφέας των βιβλίων, Ian - fucking-Fleming, που είναι και εξ' αγχιστείας ξάδελφος του Lee από την πλευρά του πατριού του. Το διάστημα που ο Fleming πέρασε στην SOE ήταν η πηγή από την οποία προήλθαν όλες οι περιπέτειες του διάσημου ήρωα.

"My name is Fleming. Ian Fleming
Ο Fleming ήταν καλός φίλος με τον Lee και μάλιστα ζήτησε όπως τον ανταγωνιστή στη ταινία "Dr No" υποδυθεί ο συμπολεμιστής και συγγενής του. Ο Lee αποδέχτηκε την πρόταση αλλά ο ρόλος είχε ήδη δοθεί αλλού. Ο Lee βεβαίως έπαιξε στη συνέχεια έναν κακό σε ταινία του Bond, τον Fransisco Scaramanga από το "The Man with the golden gun" και ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από εκείνο το ναυάγιο.

"I eat Daniel Craig's balls for breakfast"
 Το θέμα της θητείας του Lee στην SOE ήρθε ξανά στην επιφάνεια πριν λίγα χρόνια, μετά την κυκλοφόρια του extended edition του "Lord of the Rings" όπου ο φίλος μας έπαιξε τον μάγο Saruman. Κατά την διάρκεια του σχολιασμού μιας εξάλεπτης σκηνής στον πυργο του Saruman, o Peter Jackson διήγηθηκε ένα διάλογο που είχε με τον ηθοποιό. Στο τέλος της σκηνής ο Grima Wormtongue θα έπρεπε να καρφώσει ένα μαχαίρι στην πλάτη του κακού μάγου και ο Peter Jackson ήθελε τον Lee να φωνάξει δυνατά αλλά ο Lee αρνήθηκε λέγοντας στον σκηνοθέτη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Ο Jackson επέμεινε σε σημείο που εκνεύρισε τον Lee και ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:

-Peter, have you ever heard  the sound a man makes when he is stabbed in the back?
-Umm.., no
-Well, I have. And I know what to do

Game, set and fucking match
Εάν  σας ενδιαφέρει να ακούσετε τον ήχο που κάνει κάποιος όταν τον καρφώσουν στην πλάτη, προχωρήστε το βίντεο στο 01:35.
Και μιας και είπαμε για το LotR...

Γνώριζε προσωπικά τον Tolkien και ήταν η επιλογή του συγγραφέα για να υποδυθεί τον Gandalf

O Lee έχει άπειρο σεβασμό για το έργο του Tolkien και δήλωσε οτι προσπαθεί να διαβάζει τα βιβλία του τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Εκτός όμως από την λογοτεχνική εκτίμηση, ο σεβασμός του Lee πηγάζει και από το ότι γνώριζε προσωπικά τον συγγραφέα και είναι κατ' ακρίβειαν ο μοναδικός άνθρωπος στο σετ του LotR που γνώριζε τον Tolkien και συχνά έκανε υποδείξεις στον Jackson. Ερωτηθείς μάλιστα σε μια συνέντευξη, ο Tolkien δήλωσε ότι θα ήθελε τον Lee να είναι ο άνθρωπος που θα ενσάρκωνε τον μάγο Gandalf στην μεγάλη οθόνη.

Περίπου σαν να λέει ο Θεός στον Τζεφιρελι ποιος θέλει να παίξει τον Χριστό
Η δήλωση του Tolkien έγινε και σημείο τριβής του Jackson με τους φανατικούς των βιβλίων, επειδή ο ρόλος δόθηκε τελικά στον Ian McKellen. O λόγος βεβαίως δεν ήταν ότι ο Jackson είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον McKellen αλλά επειδή ο Lee ήταν ήδη πολύ μεγάλος, σχεδόν είκοσι χρόνια γηραιότερος από τον McKellen. O ρόλος του Gandalf είχε και φυσικές απαιτήσεις στις οποίες ο Jackson δεν ήταν σίγουρος αν θα καταφερνε να ανταποκριθεί ο Lee.

Να θυμίσω ότι όταν ο McKellen ήταν βρέφος, ο Lee σκότωνε ναζί. Just a reminder
Προφανώς κανένας δεν είπε στον Jackson ότι ο μοναδικός τρόπος να σκοτώσεις τον Lee είναι με ενα ξύλινο παλούκι στην καρδιά.

Είναι από τους καλύτερους ξιφομάχους στην ιστορία του σινεμά

H εκπαίδευση στο άθλημα της ξιφομαχίας (fencing) ήταν ουσιώδες μέρος της εκπαίδευσης των άγγλων ευγενών και ο Lee ήταν εξαιρετικά καλός μαθητής. Σε όλη την διάρκεια της σινεματικής του καριέρας, ο Lee ποτέ του δεν είχε stunt double για τις σκηνές ξιφομαχίας. Με εξαίρεση μια φορά, στην ηλικία των 80 ετών, όταν έγινε καστ σαν ο Sith Lord Count Dooku στο "Star Wars" 

Pictured: The man who kicked Darth Vader's ass

O Lee μάλιστα εσπευσε να απολογηθεί, λέγοντας σε συνέντευξη ότι "40 χρόνια επικίνδυνων stunts είναι νομίζω αρκετά. Απλά είμαι σε ηλικία που πλέον δεν μπορώ".
Ο Lee είναι γνωστός για την άρνηση του να αφήσει κάποιον άλλο να κάνει τις επικίνδυνες σκηνές του. Μια φορά κινδυνεψε να πνιγεί όταν χάλασε ο αναπνευστικός εξοπλισμός του ενώ στο προαναφερθέν "Man with the golden gun" ήταν unaccredited οδηγός αυτοκινήτου. Η ικανότητα του Lee με το ξίφος και η προθυμία του να αναλάβει ο ιδιος τις επικίνδυνες σκηνές του οδηγησαν τρεις διαφορετικές συντεχνίες κασκαντερ να τον ανακηρύξουν επίσημα μέλος τους.

Ξεκίνησε καριέρα στην Μetal στα 88 του

Οι περισσότεροι που φτάνουν στην ηλικία των 88 θεωρουν επιτυχία να θυμηθούν τι έφαγαν το μεσημέρι και να μην χρειάζονται βοήθεια για να πάνε στο αποχωρητήριο. Οι περισσότεροι ανθρωποι δεν είναι ο Christopher Lee. Εχοντας πλέον γίνει ότι ονειρεύεται ο κάθε άνθρωπος, ο Lee πρόσεξε ότι άφησε να του ξεφύγει ένα σημαντικό κομμάτι κάθε αντρικής φαντασίωσης. Δεν είχε γίνει ροκ σταρ. Εχοντας προ πολλού περάσει την ηλικία του "δεν βαριέσαι, που να τρέχω στα γεράματα" ο Lee αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην symphonic metal.. Η πρώτη του metal συνεργασία ήταν το 2005 με τους "Rhapsody of Fire" και τραγούδησε ντουέτο με τον Fabio Lιone στο τραγούδι "Magic of the wizard's dream" . H συνεργασία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που ο Lee έκανε την αφήγηση σε ακόμα τρεις δίσκους τους ενώ συνεργάστηκε και με τους Manowar για την επανακυκλοφορία του "Battle Hymns".
Οι συνεργασίες όμως δεν ήταν αρκετές. Το 2010 ο Lee αποφασίζει να προχωρήσει με δικό του δίσκο και να κατακτήσει και την σκηνή της symphonic metal.

Υοu will never, EVER look that cool. Ever
To "Charlemagne: By the sword and the cross" έγινε αμέσως επιτυχία και χαιρετίστηκε από τους κριτικούς. Η πολύ θετική απήχηση που είχε οδήγησε και σ' ένα βραβείο "Spirit of Metal" που παρέλαβε από τα χέρια του κιθαρίστα και ροκ θρύλου/θεού Tommy Iommi των Black Sabbath.

Rock on man. Rock on
Εκεί που οι άλλοι στην ηλικία του σκέφτονται ποιο φέρετρο είναι καλύτερο γι' αυτούς, ο Christopher Lee ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την συνέχεια του metal αλπουμ του, με το όνομα "Charlemagne: The Omens of Death". Και σε περίπτωση που μπορεί να διερωτάστε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα, να σας πω για τέλος ότι...

Είναι απόγονος του Καρλομάγνου. Ναι, ΕΚΕΙΝΟΥ του Καρλομάγνου

O Κάρολος ο Μέγας, ο Καρλομάγνος, ο βασιλιάς των Φράγκων, ο κατακτητής όλης της Δυτικής Ευρώπης, ο πατέρας της ιδέας της "Ενωμένης Ευρώπης", ο Αγιος Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Τα έργα και οι ημέραι του πασιγνωστου βασιλιά είναι πάρα πολλά για να τα απαριθμήσουμε εδω (εκτός αν είστε περίεργοι) αλλά ας περιοριστούμε να πούμε ότι ήταν ψιλογνωστός.

Pictured: ΟΧΙ ο παππούς σου ο Στυλλής που την Σαλαμιού
Μέσω της οικογένειας της μητέρας του, τους Carandini, o Christopher Lee μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει άμεση καταγωγή από τον Καρλομάγνο και έχει και τις απαραίτητες αποδείξεις. Επιστήμονες που ειδικεύονται στην ανακατασκευή γενεαλογικών δέντρων έχουν αναγνωρίσει επίσημα την καταγωγή του ενώ ανακάλυψαν και διαταγή του αυτοκρατορα Φρειδερίκου του Ά ( Μπαρμπαρόσα) που δίνει άδεια στην οικογένεια Carandini να χρησιμοποιεί το οικόσημο του Καρλομάγνου.

Ας σταματήσουμε μια στιγμή και να αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει  επίσημο οικόσημο!

Αυτός λοιπόν είναι ο Sir Christopher Lee. Ιππότης, Jedi, κατασκοπος, τραγουδιστής και βαμπιρ. Ολα αυτά στα 91 του χρόνια και χωρίς καμία ένδειξη ότι πρόκειται να σταματήσει. Εγώ του εύχομαι να πεθάνει όπως εκείνος θέλει, "with my boots on"!

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

3 ιστορίες από την Βίβλο που ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να διδάξει σε σχολεία!

Disclaimer: Το πάρακατω κείμενο βλάφτει σοβαρά όσους έχουν έλλειψη χιούμορ και όσους πήραν διαζύγιο με την λογική. Διαβάστε επί ιδίω κινδύνωΕκτός κι αν μένετε μέσα σε σπηλιά (σ' αυτή την περίπτωση προσέχετε από τον Λωτ, more on that later), έχετε ακούσει για τις αποφάσεις της πρόσφατης Ιεράς Συνόδου. Θέλοντας να θυμίσουν ότι εκπροσωπούν μια κάστα που δεν έχει καμία σχέση μ' εκείνο που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει και ότι δεν είναι παρά θλιβερά, αναχρονιστικά απομεινάρια, η Ιερά Σύνοδος μας είπε ότι η ομοφυλοφιλία μπορέι να κοπεί σαν το ποτό, κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με το σωμα του μετά θάνατον και ότι είναι καλή ιδέα να υποχρεώνουν παιδάκια να μαθαίνουν ότι εκείνοι θέλουν.
Ο δογματισμός της Εκκλησίας βεβαίως δεν μας απασχολεί. Εκείνο που κάνει την όλη κατάσταση θλιβερή είναι ότι εξεφρασαν τις μεσαιωνικές τους αντιλήψεις ενώπιον του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος στο τέλος συμφώνησε και μαζί τους.

Εάν η φωνή σου τυγχάνει να είναι εντελώς ίδια με του Αρχιεπισκόπου

Σε μια τεράστια ήττα για την κοσμικότητα και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους, ο νεοδιορισθείς Υπουργός Παιδείας έμεινε σιωπηλός όταν οι αρχιερείς δίπλα του έκαναν εμετό με λέξεις, δίνοντας στα λόγια τους το κύρος που έρχεται με την θέση του.
Επείδη όμως νιώθω τον πόνο του Υπουργού, θεωρώ ότι είναι καθήκον μου να τον βοηθήσω στο έργο του. Προς αυτή την κατεύθυνση εισηγούμαι προς τον κ. Κενεβέζο να εισάξει στη διδακτέα υλη τρεις ιστορίες από την Βίβλο, που είμαι σίγουρος τα παιδάκια θα ενθουσιαστούν να μάθουν!
Στο δια ταύτα όμως! Η Βιβλος χωρίζεται κυρίως σε δύο μέρη: Την Παλαιά και Καινή (καινουργια) Διαθήκη. Η Καινή Διαθήκη είναι το διασκεδαστικό κομμάτι της υπόθεσης. Εκεί είναι κεντρικό πρόσωπο ο Χριστός και είναι γεμάτο από ενθαρρυντικά μηνύματα, όμορφες ιστορίες και ένα  κάπως ικανοποητικό φινάλε. Η Καινή Διαθήκη έχει σωρεία από καλές ιδέες, όπως το ότι η συγχώρεση είναι η απολύτη αρετή, πρέπει να αγαπάμε τον κόσμο όλο και να μην κρίνουμε άλλους πριν μάθουμε την ιστορία τους. 
Ο Θεός στη Καινή Διαθήκη μοιάζει με τον συμπαθητικό παππούλη που αγαπά τα εγγονάκια του και προσπαθεί να τα καθοδηγήσει. Η Παλαιά Διαθήκη όμως είναι μια εντελως διαφορετική υπόθεση. Ο Θεός εδώ ακόμα είναι στα άβολα εφηβικά του χρόνια, είναι πολύ ώρα κλειδωμένος στο δωμάτιο του ακούγοντας "Διάφανα Κρίνα", μισά τον κόσμο όλο και ακόμα δεν έχει κατανοήσει την σεξουαλικότητα του. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα με το να ελέγχει τον θυμό του και μπορεί να αφανίσει τον κόσμο επείδη έτσι γουστάρει.

"Kλόουν την Τετάρτη/ την Κύριακη νεκρός"
Πάμε λοιπόν σε τρείς όμορφες ιστορίες από την Βίβλο, που πρέπει να αρχίσουμε να διδάσκουμε στα σχολεία! Ετοιμαστέ αγοράκια και κοριτσάκια! Φεύγουμε για περιπέτεια!


Ο Λωτ δίνει τις παρθένες κόρες του για τις βιάσει μια ολόκληρη πόλη, καταλήγει να της πηδήξει ο ίδιος!


Ολοι ξέρετε την ιστορία του σεβάσμιου Λωτ, του μοναδικού ενάρετου κατοικου στα Σόδομα και στα Γόμμορα, που ο Θεός κατέληξε να ισοπεδώσει για να κόψει οικόπεδα επειδή ήταν "βυθισμένες στην αμαρτία". Ο Θεός ενημερώνει τον Λωτ για τα σχεδια του και εκείνος κάνει ότι είναι ανεμενόμενο από έναν ενάρετο άνθρωπο. Ειδοποίησε όσους ήξερε και τους είπε "ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ! Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ!!!" καταφέρνοντας έτσι να σώσει εκατοντάδες ζωές και από εκείνη την μέρα γιορτάζεται ως ο σωτήρας της πόλης.

Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η συμπερίληψη γάτων αυξάνει την αναγνωσιμότητα. Your move people

Χα, χα, χα, όχι. Ο Λωτ παίρνει μόνο την γυναίκα του και τις δύο του κόρες και φεύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί, αφήνοντας μια ολόκληρη πόλη πίσω του να πεθάνει. Ο Θεός προειδοποιεί τον Λωτ να μην κοιτάξει πίσω του, προειδοποίηση που αγνοεί η γυναίκα του Σάρα και γι' αυτό μεταμορφώνεται σε στήλη άλατος. Επειδή όταν ένα πανίσχυρο, αιώνιο, παντοδύναμο ον σου λέει να μην κάνεις κάτι, η καλύτερη ιδέα είναι να παρακούσεις.

Γενετζιες. Ακόμα κι ο Θεός εν μπορέι να τις πείσει

Εκείνο που δεν ξέρετε όμως είναι πως φτάσαμε εδώ. Οπως περιγράφεται στο Γενεσις 19:1-8   (το βιβλίο, όχι την μπάντα του Phil Collins) ο Θεός για να δοκιμάσει τον Λωτ, του στέλνει δύο αγγέλους μεταμορφωμένους σε άντρες. Για λόγους πέραν της κατανόησης οποιουδήποτε λογικού ανθρώπου, οι κατοικοι της πόλης μαζεύονται και απαιτούν από τον Λωτ να τους δώσει τους δύο ξένους για να τους βιάσουν.

Για να λέμε το σωστό, οι άγγελοι ήταν πολύ προκλητικά ντυμένοι

Ο Λωτ βεβαίως αρνείται και κάνει ότι θα έκανε κάθε σωφρων άνθρωπος. Τους λέει ότι μπορούν να βιάσουν τις παρθένες κόρες του αλλά να αφήσουν τους ξένους του ήσυχους. Οι Σοδομιτες απορρίπτουν ασυζητητί την πρόταση (παρθένες;! Ιουουουουου!) και επιμένουν στην αρχική απαίτηση. Οι άγγελοι τα παίρνουν στο φωτοστέφανο και τυφλώνουν όλους όσους βρίσκονται κοντά τους και λένε στον Λωτ να πάρει την φαμελιά και να την κάνει γιατί ο Θεός θα κάνει στην πόλη ότι έκανε ο μετεωρίτης στους δεινόσαυρους.

Βut wait! There is more!

Μην έχοντας που να μείνει, όπως πολύ όμορφα διαβάζουμε στο Γένεσις 19:30-38  ο Λωτ παίρνει τις δύο του κόρες και πάει να μείνει σε μια σπηλιά. Εκεί όλα κυλάνε όμορφα και ωραία, μέχρι που τα δύο κορίτσια αρχίζουν να έχουν "ανησυχίες". Τα δύο κορίτσια που λέτε, μεταξύ επαναλήψεων του Χάνα Μοντάνα και να αγοράζουν CD του Beiber, αγχώνονται ότι ο σπόρος του πατέρα τους μπορεί να χαθεί και αυτές να μείνουν ανύπαντρες.

"Who's your daddy?"
Παύση εδώ για μισό λεπτό για να εξηγήσω σε όλες εσάς τις τριχωτές καίω-το-σουτιέν-μου φεμινίστριες τι εννοεί ο ποιητής. "Θα χαθεί ο σπόρος" ισούται με "δεν έχει αρσενικό παιδί για να συνεχίσει το όνομα". Ωραία δεν είναι άμα η θρησκεία σας θεωρεί τόσο υποδεέστερες;
Και εδώ είναι το σημείο που η ιστορία θα έπρεπε να ξεκινά με το "Αγαπητό Playboy. Ποτέ μου δεν περίμενα ότι μπορεί να συμβεί σε μένα κάτι τέτοιο".
Επείδή τότε δεν υπήρχαν "Χρυσες Αγγελίες" ούτε και Facebook για να βάλουν στο στάτους "8eloume ginaika na pidiksei ton gero mpampa mas gia na tou kanei gio! LOL!", τα δύο κορίτσια έκαναν ότι θα έκανε κάθε λογική γυναίκα. Μέθυσαν τον Λωτ και έκαναν σεξ μαζί του, μια νύχτα η μια και την επομένη η άλλη!
Δινει στο "relationship status: complicated" μια εντελώς διαφορετική διάσταση

Τώρα, ας αφήσουμε στην άκρη ότι ο Λωτ χρησιμοποιεί την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιεί όποιος εξ' ημών έκανε κάτι εντελώς ηλίθιο ένα βράδυ. "Ρε φίλε, ήπια πάρα πολλά τζαι εν αθθυμούμαι τίποτε! Εκαμα καμια μαλακία;". Ας πούμε ότι δεν κατάλαβε ότι μόλις είχε κάνει σεξ με τις κόρες του. Οταν έμειναν έγγυοι δεν υποψιάστηκε τίποτα;΄Πόσο τούβλο ήταν ο άνθρωπος;
Για να μην πολυλογούμε, η πρωτότοκη κόρη του γέννησε τον Μωαβ που είναι ο γενάρχης των Μωαβιτών και η νεαρότερη τον Αμμαν που  με την σειρά του ήταν ο γενάρχης των Αμμανιτών.  

Πρωταγωνίστησε επίσης στο πιο awkward επεισόδιο του HIMYM ever


Σοβαρά, το μοναδικό πράγμα που θα έκανε αυτή την ιστορία πιο εξωφρενική είναι εάν ο γιος της πρωτότοκης κόρης του, ο Mωαβ, κατέληγε να είναι πρόγονος ενός άλλου σημαντικού προσώπου στην Αγία Γραφή. Ας πουμε, ενός που είχε έφεση στην ξυλουργική, ήταν γνωστός για τα κυρήγματα του, είχε δώδεκα μαθητές και στο τέλος κατέληξε να έχει στενές επαφές με ένα σταυρό και καρφιά.

Ο Μωυσής γίνεται λίγο ιδιοτροπούλης όταν οι οδηγίες του δεν ακολουθούνται κατά γράμμα


Αααα, ο Μωυσής. Ο φέρων τις Δέκα Εντολές, πατριάρχης του ισραηλίτικου έθνους και με αρκετό πρόβλημα διαχείρισης θυμού που να κάνει τον Jack Nicholson να σκίσει τα πτυχία του.

Insert Jack Nicholson joke. Check

Οπως όλοι οι μεγάλες φυσιογνωμίες, έχει ένα-δυό κουσουρια. Σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα χρυσά μοσχάρια και την τάση να γίνεται λίγο ιδιότροπος όταν οι υφιστάμενοι του δεν κάνουν ότι ακριβώς τους πει.
Αντι όμως να στείλει ένα passive-aggressive email σε όλους, ο Μωυσής έχει άλλους τρόπους να χειρίζεται την ανυπακοή.


To safe word για σήμερα είναι "φτουσκουληκομερμηγκότρυπαασπρηπετραξεξασπρηαπτονηλιοξεξασπροτερη"

Ο Μωυσής που λέτε μαθαίνει ότι στο βασίλειο των Μαδιανιτών  λατρεύουν ένα διαφορετικό Θεό απ' ότι εκείνος. Εχοντας χάσει το μάθημα του "αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν" ο Μωυσής διατάζει τους  ισραηλίτες να επιτεθούν στους Μαδιανίτες και να τους αφανίσουν από προσώπου γης. Κανένας από τους ισραηλίτες δεν κάθεται να σκεφτεί ότι αυτό ίσως να είναι λίγο υπερβολικό για ανθρώπους που στο κάτω-κάτω ποτέ δεν τους ενόχλησαν, έτσι ξεκινούν για την αποστολή τους. Οπως γράφει στο Αριθμοί 31:7-18, οι ισραηλίτες σκοτώνουν τους πέντε βασιλιάδες των Μαδιανιτων, δολοφονούν όλους τους αντρες, καίνε όλα τα σπίτια και παίρνουν αιχμάλωτους τις γυναίκες και τα παιδιά. Οταν επιστρέφουν πίσω στον Μωυσή, ο μιλώ-σε-θάμνους-που-παιρνουν-φωτια δεν του άρεσε που οι στρατιώτες άφησαν κάποιους ζωντανούς.
Εξοργισμένος από την ανυπακοή των φονιάδων του ο Μωυσής τους διατάζει να σκοτώσουν όλα τα παιδιά και τις γυναίκες και να αφήσουν ζωντανές μόνο τις παρθένες, τις οποίες πήραν σαν γυναικες.

Το "την πήρα γυναίκα" δεν είναι αποδεχτή υπεράσπιση για βιασμό. Go figure


But wait! There is more!

Η προσέγγιση του "σκοτώστε-τους-και-πάρτε-τις-παρθένες-τους" αποδείχτηκε εξαιρετικά πετυχημένη εξωτερική πολιτική και ο Μωυσής είχε την τάση να την εφαρμόζει παντού. Κάποτε όμως, έπεφτε έξω, όπως έγινε με την περίπτωση της πόλης Ιαβιδ στη Γαλααδ, που αναφέρεται στο Κριταί 21:10-21 . 
Εκεί ο Μωυσής έστειλε 12,000 στρατιώτες για να κάνουν τα κλασσικά (δολοφονίες, παρθένες, μην τα ξαναλέμε τώρα) αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο πρόβλημα. Οι στρατιώτες του βρήκαν μόνο 400 παρθένες ετσι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει όλους τους άνδρες της φυλής του Βενιαμίν που έψαχναν για σύζυγο και δεν μπορούσαν βεβαίως να καταφύγουν στο match.com

Ok. Πριν να κρίνετε, πρεπει να ξέρετε ότι είναι ΦΟΒΕΡΑ δύσκολο να βρεις singles bars στην έρημο

Δεν είναι όμως πατριάρχης για το τίποτα. Στο πι και φι ο Μωυσής βρήκε την λύση. Εστειλε όλους τους ανύπαντρους στη γειτονική Σηλώμ όπου γινόταν ένα ετήσιο πανηγύρι. Τους έδωσε οδηγίες να περιμένουν κρυμμένοι στα αμπέλια και μόλις οι γυναίκες έβγαιναν έξω να χορέψουν να τις αρπάξουν και να τις κάνουν γυναίκες τους (βλέπε πιο πάνω για τον όρο).

Ξεφραγο αμπέλι, όχι μαλακίες

 

Ενας ηλίθιος μπορεί να ξεκληρίσει την πόλη σου και να την εξαφανίσει για πάνταΗ Βίβλος αποτελείται από πολλά βιβλία αλλά κανένα δεν είναι πιο αστείο (ή τρομακτικό, εξαρτάται πως το βλέπεις) από το "Δευτερονόμιον", που στην ουσία είναι μια συλλογή ομιλιών του Μωυσή προς τους Ισραηλίτες. Εάν διαβάσατε την προηγούμενη παράγραφο, έχετε μια ιδεά για το που θα πάει το πράγμα.
Επειδή οι Δέκα Εντολές άφηναν πολλά κενά στην καθημερινή ζωή των ευσεβών (π.χ. αιμομιξία, έτσι δε είναι Λωτ; Πονηρούλη μου εσυ!) ο Μωυσής έκρινε ότι πρέπει να επεκταθεί επί του θέματος.

Υπήρχαν ας πούμε σοβαρά κενά στις διατάξεις που διέπουν το εταιρικό δίκαιο
 
Οι ομιλίες του Μωυσή καλύπτουν μεγάλο εύρος της καθημερινότητας των ισραηλιτών, από τα πολύ γενικά (πρέπει πάντα μας να τιμούμε τον Θεό) μέχρι τα γελοία ειδικά (εάν βρεις μια φωλιά από πουλιά με την μητέρα μέσα, μπορείς να φας μόνο την μητέρα αλλά όχι τα αυγά.
Ετσι θα έχεις εξασφαλισμένη θέση στην μεταθάνατον ζωή).
 
Οι "νόμοι" του Δευτερονόμιου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

1. Οδηγίες για το πως να πουλήσεις την κόρη σου σαν σκλάβα
2. Savoir vivre για βιαστές. Εάν ας πούμε είσαι γυναίκα και σε βιάσουν στην εξοχή τότε θα εκτελείται μόνο ο βιαστής αλλά εάν σε βιάσουν στη πόλη καταδικάζεσαι σε θάνατο γιατί δεν φώναξες αρκετά για να σε βοηθήσουν. Επίσης, ο βιαστής μπορεί να πληρώσει 50 κομμάτια άργυρο στο πατέρα σου σαν τιμωρία και να σε παντρευτεί, αν και δεν μπορεί πλέον να σε χωρίσει
3. Θάνατο για όσους φορούν μάλλινο με λινό ύφασμα
4. Θάνατο για όσους αγγίζουν δέρμα πεθαμένου γουρουνιού
5. Θάνατο για όσους φυτεύουν δύο διαφορετικές σοδειές μαζί
6. Θάνατο για όσες δεν είναι παρθένες

Και πάει λέγοντας.

Για κάποιο λόγο δεν έχουμε απόφαση για τα συνθετικά


But wait! There is more!

Εστω ότι κάθεστε στο αγαπημένο σας καφέ και απολαμβάνετε το απόγευμα σας. Ξαφνικά κάνει ντού ένας τύπος που αρχίζει να στριγκλίζει λέγοντας ότι ο μοναδικός Θεός είναι μέσα στο παντελόνι του και καλεί όλους τις γυναίκες γύρω να έρθουν να κοινωνήσουν. Τι κάνετε; Θα α) υπολογίσετε ότι είναι επεισόδιο του "Πλάκα κάνεις" και μαζεύεστε για να σας πάρει η κάμερα  β) σκεφτείτε ότι είναι τρελλός και θα τον αφήσετε στην ησύχια του γιατί στο κάτω-κάτω δεν πειράζει κανένα ή γ) θα τον σκοτωσετε επί τόπου και θα αναζητήσετε άλλους σαν αυτόν για να τους σκοτώσετε και εκείνους;

Με την ησυχία σου. Δεν ειναι λες και το μέλλον το δικό σου και των γνωστών και φίλων εξαρτάται από την απάντηση σου

Εάν η απάντηση σας δεν είναι το "γ", λυπούμαι να σας πω ότι μόλις κερδίσατε μια γενοκτονία και αναθεματισμό μέχρι το τέλος των Ημερών. Βλέπετε το Δευτερονόμιον (13:13-19) είναι σαφές επί του συγκεκριμένου. Εάν στη πόλη σας θεαθούν άντρας ή άντρες που προσπαθούν να προσυλητίσουν τους πιστούς σε άλλο θρήσκευμα, οφείλετε να τους σκοτώσετε. Εάν δεν το κάνετε, πιστοί που μένουν σε γύρω πόλεις πρέπει να σας σφάξουν όλους (άκομα και τις παρθένες! Σκέφτου!) και να κάψουν την πόλη. Προσέξτε: Οχι μόνο αυτούς που προσυλητίστηκαν ή αυτούς που άκουσαν το κύρηγμα. ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ! Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι πιστοί πρέπει να μαζέψουν όλα τα υπάρχοντα που δεν καταστράφηκαν από την φωτιά και να τα κάψουν, μαζί με τα ζώα εννοείται, ούτως ώστε ακόμα και η ανάμνηση της πόλης να εξαφανιστεί.  Ουτε αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι πιστοί μετά πρέπει να αναθεματίσουν τους προδότες και να στέκονται φρουροί στα ερείπια για να διασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα χτίσει ότιδήποτε εκεί που κάποτε υπήρχε μια πόλη.

Φωτογραφία από "Starbucks", μετά που έφτιαξαν λάθος τον latte machiato του Μωυσή

Καταλήγοντας και κινούμενος πέρα από το αστείο, ξέρω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των θρήσκων αναγνωρίζουν ότι η Βίβλος δεν είναι θεόπνευστη και ως τέτοια δεν πρέπει να την παίρνει κάποιος κυριολεκτικά. Πιστεύουν σε Θεό αλλά αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία δεν εκπροσωπεί κανένα παρά τα ίδια της τα συμφέροντα.
Ακόμα όμως και ο πιο ανεκτικός και καλοσυνάτος χριστιανός οφείλει να παραδεχτεί ότι το βιβλίο που θεωρείται ως ιερό από την θρησκεία έχει πολλές σκοτεινές πλευρές. Πλευρές τις οποίες όσοι διδάσκουν θρησκευτικά αποφεύγουν επιμελώς, ακριβώς γιατί είναι βάρβαρες, αναχρονιστικές και θα προκαλέσουν σοβαρά ερωτήματα σε μια τάξη. Εάν θα ανεχόμαστε την μερική διδασκαλία της Βίβλου, δεν θα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά το δικαίωμα να μην εκτεθούν σ' αυτή; Η εξασφάλιση του δικαιώματος της επιλογής δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη μας έννοια; Και αν η Εκκλησία έχει αποφασίσει ποιό είναι το συμφέρον της, δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να κρίνει βάσει της ανάγκης προστασίας των πολιτών και να πάρει θέση;
Εγραψα στην εισαγωγή ότι ο δογματισμός της Εκκλησίας δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα μας είναι οι ασπόνδυλοι πολιτικοί που δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους.